447.
2013/1226
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Konstantinápolyi Birskörte
üvegben érlelve
Ahogy már tagnap is írtam, és beszéltem róla az
ünnepek gyorsan eltelnek. Egyik liturgia a másik után következik, és az egyik
ünnep a másik után. Arról már nem is beszélve, hogy a rokon és barát
látogatások egymást érő sora, a különlegesebbnél különlegesebb ebéd és vacsorák
még inkább felgyorsítják az órák múlását. Ezek között méltó helyett kaphat egy
olyan párlat, mint ez az ágyas birskörte, amely illatában, ízében is
különleges. Az ókorban aranyalmaként aposztrofált gyümölcs
valószínűleg Kréta szigetéről származik, és már a homéroszi időkben is nagy
mennyiségben termesztették. A birset egy ókori kardalszerző, bizonyos Alkman
említi először, Plutarkhosz szerint a birsalma mágikus erővel bír, távol tartja
a gonoszságot. A rómaiak Vénusznak szentelték a birsalmát. Az
"aranyalma" a dél-itáliai görög gyarmatvárosokból vándorolt a latin
kertekbe. Plinius hat fajtáját írja le, majd ismerteti a legfontosabb
termesztési kérdéseket. Hogy a birs milyen népszerű lehetett akkoriban,
bizonyítja az a tény, hogy i. sz. 476-ban, amikor a Római Birodalom éppen
összeomlani készült, a leggyakrabban termesztett fajtának számított. Valamivel
később a spanyolországi zsidók, a szefárdok a sátoros ünnepeken citrom helyett
birset helyeztek az élet hármas tartalmát szimbolizáló csokorba. A XV. század
közepén Angliában a birs az ünnepi lakomák kedvelt csemegéje. A
Kárpát-medencében valószínűleg a kelták honosították meg. A birsből készült
pálinka, pedig igazi különlegességnek számít, a megszokottnál ugyanis
macerásabb a gyümölcs lelkének cseppfolyósítása. A birs ráadásul hosszabb
erjesztést igényel, hogy a vastag héj alól felszabaduljanak az illat- és
ízanyagok. A megfelelő feldolgozással és pektinbontással azonban mindig célt
érhetünk. Birskörte a tőle megszokott intenzív, lehengerlő illattal nyit,
amelyben a citrusos aromák mellett déli gyümölcsök, illatos virágok, és gazdag,
egzotikus fűszerek arzenálja is megjelenik. Struktúrája légies, könnyed, krémes
és olajos. Íze határozott, csupa gyümölcs, kompót, fűszeresség citrusos
lecsengéssel. Az ágyazás hatására ezek az illat és aroma anyagok az
aszalványból gyorsan és hatékonyan beleoldódnak. Azonban a birs aszalása sem
egyszerű feladat annak keménysége miatt. Mégis ezt a párlatomat a
koleszterinszint természetes ápolásának ajánlom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése