Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. december 26., csütörtök

Konstantinápolyi Birskörte Érlelt Gyümölcs Pálinka 2013.



446.

2013/1225
 
 
 
AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS
 
 

  Konstantinápolyi Birskörte
  birsfával érlelve
 
 
 
Nem is lehetnénk igazán méltók ezeknek a napoknak a hangulatához, ha közönséges párlatokat, pálinkákat készítenénk el ezekben a szent napokban. Azt sem tudom, hogy valaki fel figyelt-e már arra, hogy szép és kellemes napok milyen gyorsan eltelnek, és szempillantás alatt múlttá válnak. Nem tudjuk lassítani sem, így hát inkább tegyük emlékezetessé, hogy még évek múltán is emlékezhessünk rá. A birskörte tökéletesen alkalmas gyümölcs, ilyen különleges italok elkészítéséhez. Nagyon régóta folyik már a vita, pro és kontra, hogy a birs alma, vagy körte. Általában nem volt alkalmam arra, hogy egy kísérletet elvégezzek, de idén ezúttal sikerrel jártam. Egy nagyon kedves új barátomtól Dunaszekcsőn sikerült birskörtét kapnom, hogy felesben készítsünk magunknak ebből pálinkát. Jómagam szedtem le a gyümölcsöt a fáról és vitathatatlanul Konstantinápolyi birskörte került a birtokomba. Szerencsémre a közelben egy parlagterületnél találtam két másik birsfát, amelynek gyümölcse vitathatatlanul birsalma volt, még pedig a mezőtúri fajtából. Cefrézhettem volna a kettőt egybe is, de úgy határoztam, hogy külön-külön teszem ezt meg és a végén lesz alkalmunk összehasonlítani az egyezéseket, vagy a különbözőségeket. Különbség már a cefrézésben is volt. A körte alakú birset sokkal nehezebben sikerült megmosni, szőrzetét eltávolítani, míg az alma alakú birs esetében ez sokkal könnyebben zajlott. Ellenben a darálásnál éppen fordítva volt a helyzet. Fontos azonban már a birs szedésénél tudni, hogy a birs utóérő fajta, így klimaktérikus légzés elején szedett gyümölcsök tárolhatók a legjobban, a később szedett gyümölcsök gyorsan foltosodnak, esetleg a foltosodás már a fán is felléphet. A birs értékét nem a közvetlen fogyasztás adja, hanem az almánál nagyobb vitamintartalma, valamint igen magas pektintartalma. Ha nem tudnánk a pektin nagy szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében, amely megköti a káros anyagokat. A birsfajták nagy részét több száz éve termesztik. Napos, meleg fekvésben fejlődik a legjobban, szereti a kissé meszes talajokat. Termését az egyéves hajtások végén neveli, ezért metszeni nem szabad. Ennek a párlatnak ezt a részét fájával kezdtem el érlelni, hogy színében is tetszetősebbé váljon ne csak Pazar illatában. A gyomort nyugtatja, így másnaposság ellen ajánlom.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése