446.
2013/1225
AQUAVINICUM
ÉRLELT
GYÜMÖLCS
Konstantinápolyi Birskörte
birsfával érlelve
Nem is lehetnénk igazán méltók ezeknek a napoknak a
hangulatához, ha közönséges párlatokat, pálinkákat készítenénk el ezekben a
szent napokban. Azt sem tudom, hogy valaki fel figyelt-e már arra, hogy szép és
kellemes napok milyen gyorsan eltelnek, és szempillantás alatt múlttá válnak.
Nem tudjuk lassítani sem, így hát inkább tegyük emlékezetessé, hogy még évek
múltán is emlékezhessünk rá. A birskörte tökéletesen alkalmas gyümölcs, ilyen
különleges italok elkészítéséhez. Nagyon régóta folyik már a vita, pro és
kontra, hogy a birs alma, vagy körte. Általában nem volt alkalmam arra, hogy
egy kísérletet elvégezzek, de idén ezúttal sikerrel jártam. Egy nagyon kedves
új barátomtól Dunaszekcsőn sikerült birskörtét kapnom, hogy felesben készítsünk
magunknak ebből pálinkát. Jómagam szedtem le a gyümölcsöt a fáról és
vitathatatlanul Konstantinápolyi birskörte került a birtokomba. Szerencsémre a
közelben egy parlagterületnél találtam két másik birsfát, amelynek gyümölcse
vitathatatlanul birsalma volt, még pedig a mezőtúri fajtából. Cefrézhettem
volna a kettőt egybe is, de úgy határoztam, hogy külön-külön teszem ezt meg és
a végén lesz alkalmunk összehasonlítani az egyezéseket, vagy a
különbözőségeket. Különbség már a cefrézésben is volt. A körte alakú birset
sokkal nehezebben sikerült megmosni, szőrzetét eltávolítani, míg az alma alakú
birs esetében ez sokkal könnyebben zajlott. Ellenben a darálásnál éppen
fordítva volt a helyzet. Fontos azonban már a birs szedésénél tudni, hogy a
birs utóérő fajta, így klimaktérikus légzés elején szedett gyümölcsök
tárolhatók a legjobban, a később szedett gyümölcsök gyorsan foltosodnak,
esetleg a foltosodás már a fán is felléphet. A birs értékét nem a közvetlen
fogyasztás adja, hanem az almánál nagyobb vitamintartalma, valamint igen magas
pektintartalma. Ha nem tudnánk a pektin nagy szerepet játszik a szervezet
méregtelenítésében, amely megköti a káros anyagokat. A birsfajták nagy részét
több száz éve termesztik. Napos, meleg fekvésben fejlődik a legjobban, szereti
a kissé meszes talajokat. Termését az egyéves hajtások végén neveli, ezért
metszeni nem szabad. Ennek a párlatnak ezt a részét fájával kezdtem el érlelni,
hogy színében is tetszetősebbé váljon ne csak Pazar illatában. A gyomort
nyugtatja, így másnaposság ellen ajánlom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése