442.
2013/1221
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Pink Lady Alma
üvegben érlelve
Körték, szilvák, valamint szőlők után most egy
negyedik gyümölcs csoport egy igen csak új tagjával szeretném megismertetni a
kedves közönségemet. Néhány éve, hogy nálunk találkozhatunk ezzel a
gyümölccsel, amely igen messziről került hazánkba, de egyre inkább divatba jön,
és ehhez igen heves reklám kampány van segítségére. Hihetetlen mondhatnánk
aktuálisan ma, amikor Szent Tamás emlékezetét is tartjuk. Én azonban jó szívvel
ajánlom használatát. Nyilvánvalóan magas gyümölcs ára miatt, cefrének való
elkészítése nem egyszerű feladat ezért, éppen én kipróbálásképpen egy másik
almapálinka ágyázására használtam fel, hiszen a gyümölcs hidegen való érlelése
minden kedvező tulajdonságát megőrzi és átadja azt a párlatának. Viszont azt
azért ne várjuk el tőle, hogy szép színe is visszaköszöntsön ránk a pohárban. Ezt
a gyümölcsöt a Lady Williams és az általunk is különösen kedvelt Golden
Delicious keresztezéséből hozták létre. Ezt a keresztezést John E. L. Cripps
végezte el az Ausztráliai Stonville-ben 1979-ben, a Western Department of
Agriculture nevezetű intézet felkérésében. 1997-ben Cripps Pink néven
fajtavédelem, és Pink Lady név alatt márkavédelem alá került. Ez pontosan
annyit jelent, hogy ezt a fát és a gyümölcsét jogilag védett, tehát ezt az
almafajt engedély nélkül nem lehet termeszteni, vagy piacon értékesíteni. Jól
jellemzi népszerűségének növekedését, hogy a Pink Lady már a harmadik
legnépszerűbb almafajta az Egyesült Királyságban. Gyümölcsének nagysága
változó, a kereskedelem inkább a nagyobb, 10-15 centiméteres
átmérőjű, hibátlan gyümölcsöket részesíti előnyben. Gyümölcse
közepes méretű, de hosszúkás formájú, ami egyedülállóvá teszi az még sem ez,
hanem a félreismerhetetlenül érdekes pink, azaz rózsaszínes színezete. A
gyümölcshúst viaszos héj veszi körül, belül hártyás rekeszben ülnek
a pici, barna magok. Természetesen a gyümölcsöt nem csupán külsejéről
szoktuk megítélni, hanem sokkal fontosabb az íze. Ennek az almafajtának ropogós,
szaftos, enyhén savanykás aromájával magas cukortartalom párosul. Az almában található cukrok jótékonyan hatnak a
kedélyállapotra is, hiszen megkönnyítik a triptofán szállítását. Ez az aminosav
a szerotonin egyik előfutára, amely antidepresszáns hatású, és jó közérzetet
biztosító hormon. Ajánlom!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése