Herbarium Librum
Körték
Almatermésűek
Rózsafélék családja
Pyrus Communis
Bosc Kobak Körte
Nem tudni miért, de
valahogy ezt a fajta körtét kicsit talán méltatlanul, de mellőztem nem csak a
tudatomból, hanem magából a környezetemből is. Minden bizonnyal mindvégig attól
féltem, hogy esetleg a vele való foglalatoskodás kudarchoz vezet. Ezzel szemben
a rómaiak a körtének 40 fajtáját ismerték, ma már több mint 300 fajtát
termesztenek. Európában a körte az egészség, a szerencse és a remény
szimbóluma. A kínaiaknál a hosszú élet, az igazság és a helyes ítélőképesség
jelképe. Egyébként nem véletlenül: bórtartalma növeli a mentális éberséget. A
rómaiak a körtebort a gombamérgezés ellenmérgének tartották. Ez azonban
legfeljebb bizonyos gombák ellen lehetett hatásos, hiszen számos gomba okoz
biztos halált. A körtebort a 17. században kúraszerűen fogyasztották, vadon
termett és termesztett körte kombinációjából készítették. „Mind
az összes édes és zamatos fajta, segít a pocakot leapasztani többé-kevésbé.
Azok, amelyek kemények és savanyúak, ezzel szemben legalább ennyire
eldugítják.” — figyelmeztet Nicolas Culpeper angol füvesember a 17. században.
Általában sem ajánlatos éretlen gyümölcsöt enni, ez a körtére fokozottan
vonatkozik. Télire ugyan éretlenül szedjük le a körtét, de úgyis megérik, mire
a gyümölcsöstálra kerül.
Hűtő hatását télen melegítő fűszerekkel,
fahéjjal, gyömbérrel, szegfűszeggel ellensúlyozhatjuk. Íze harmonizál a
mandulával, dióval és más olajos magvakkal is. Mindjárt az elején néhány dolgot célszerű ezzel a körtével kapcsolatban
tisztázni. Származását tekintve kicsit bizonytalan. Könyvekre terjedő
értekezéseket s vitatkozásokat tartottak már fölötte a tekintélyesebb
gyümölcsészek. A leghihetőbb azonban, az hogy Franciaországból, annak is egy Apremont
nevű mezővárosból, a Felsö-Saone megyéből veszi eredetét, hol jelenleg is
Apremonti vajonc név alatt ismeretes. Később a jeles természetbúvár és
gyümölcsész, Bosc nevéről Bosc vajoncának keresztelték el. Minthogy azonban
ugyancsak Bosc nevéről Van Mons is keresztelt el Bosc kobakjának egy körtét
tudni illik a Swates kobakját. Egy bizonyos idő elteltével a „Bosc
kobakja" elnevezés majd egy, majd másféle körtére ruháztatott, úgy
annyira, hogy most már a valódi Bosc kobakja teljesen kipuhatolhatatlanná vált.
Diel egykor Van Monstól valóban a franciák Apremonti vajoncának vesszeit kapta
meg „Bosc kobakja" név alatt és csakugyan „Bőse kobakja" név alatt
írta le és terjesztette is el. Csakhogy Diel később, egy II- od rendű körte, tudni
illik a Sándor cár körte helyett is tévedésből a „Bosc kobakjá"-ról
küldött számos megrendelőinek ojtóvesszőket, s így most a Bosc kobakja „Sándor
cár" név alatt is szerepel, különösen hazánkban, hol Urbanek és Kovács
József is ez utóbbi név alatt nagyban elterjesztették a Bosc kobakját, de
nevezik ennek alapján Alexander körtének is. A belga gyümölcsök leírója,
Dumortier a „Bosc kobakja" nevet csak egyszer említi föl, s nem számítja
azt a belga gyümölcsök közé; különben a többi közt bizonyosan leírta volna azt
is. Hasonneveí: Beui-ré Bosc, Poire Bosc, Humbold's Butterbirn, Beurré d'Apremont,
Bosc's Flaschenborn, Calebasse Bosc, Sándor cár. Ez utóbbi magyar hasonneve
azonban igen hibás; mert az eredeti „Sándor cár" körte egészen más,
hitvány gyümölcsöt termő faj, mely napjainkban már tán nem is él többé. Termesztési aránya Magyarországon a
legnagyobb. Fája, eleinte buja,
később mérsékeltnövésű, elég edzett; korán és rendesen, noha nem is igen bőven
termő. Hosszú, nyurga ágaival ritkás koronát alkotó. Birsen nem igen díszlik;
vadoncra ojtva gúla- vagy félmagas derekú szálasfának nevelendő. Idősebb korában
a sudártól messze kinyújtózkodó ágainak megkurtítása által lombozata sűrűbbé
tehető s elég helyes formájú fává alakítható. Helyben és talajban nem igen
válogatós; gyümölcsei jól állják helyüket a fán. Téli fagyokra nem érzékeny. Gombás betegségekre fogékony. Vesszői nem számosak, hosszak, meglehetős vastagok, fölfelé
állók vagy széles szögekben szétterjeszkedők, hegyük felé is csak kevéssé
vékonyodók; könyökösek, kissé hornyoltak, vagyis finoman bordásak; simák, kissé
fényesek, pirossal színezett barnák; egyenlőtlen nagyságú szökés pontokkal elég
sűrűn, de nem szembetűnően pontozottak; hosszas levélközüek. Porzói: Vilmos,
Clapp kedveltje. Érésideje: Október;
alkalmas hűvös helyen tartva november közepéig is. Rügyei inkább kicsinyek, mint középnagyok, kúposak,
hegyesek, a fától kissé elállók, ezüst szürkével szegélyzett, kissé lazán álló,
barna pikkelyekkel borítván, csak kevéssé kiálló ülőlapra helyezkedők. Virágrügyei. Középnagyok,
hosszasak, karcsúak, kúposak, hegyesek; kissé vörösesbarna fényes pikkelyekkel
borítottak. Levelei nagyok,
kissé vastagszövetűek, szív alakúak, vagy széles tojásdadok, inkább vagy kevésbé
rövid, szúrós hegyben végződök; laposak vagy csak kissé völgyesek, néha kissé
hullámosak; csupaszak, simák, fényesek, világos zöldek; széleiken igen finoman
fűrészeltek vagy csaknem ép szélűek. Levélnyelük hosszas, vízszintesen álló
kissé merev. Levélpálhái elég hosszak, fonálidomúak, hamar elhullók. Alakja kobak vagy hosszas körtealakú,
kelyhe felé mindig hasas. Vastagságának legnagyobb átmérője a szár és kehely
közt a középtájon rendesen alul esik, honnét szára felé eleinte domborodva,
aztán behajlással fogyva, szembeszökően hosszú vékony kupalakra emelkedik, s
többnyire csúcsosan végződik; kelyhe felé, pedig gömb alakúan kidomborodva igen
szűk talpban enyészik el, melyre a gyümölcs ritkán állítható föl. Szára hosszú,
középvastag, fás, vörhenyes barna, fehér szeplős, a gyümölcs csúcsán
függélyesen álló s a gyümölcs folytatásaként húsos gyürüzetből kiemelkedő, vagy
némi sekély mélyedésbe helyezett. Kelyhe középnagy, nyílt vagy félig nyílt,
rövid, barna osztásokkal ellátott; többnyire csaknem a fölszínen vagy igen
sekély és inkább vagy kevésbé tágas mélyedéskében ülő, melynek karimájáról
némelykor egyes lapos bordák elenyészően a gyümölcs derekára is szoktak
felhúzódni. A gyümölcs mérete
nagy vagy igen nagy, 180-280 gramm. Gyümölcsének
színe, bőre finom, vékony, nem annyira érdes, mint inkább száraz
tapintású, eleinte világos zöld, értével sápadt sárga; napos oldalán is csak
kissé élénkebb sárga; pontozata szürkés barna, kissé kiálló, igen szembetűnő;
rozsdafoltok és alakzatok nemcsak a szár és kehely körül, hanem a felületén is
mindenütt fordulnak elő, s némely földben csaknem teljesen be van vonva finom,
fahéjszínű rozsdamázzal. Húsa fehéres, vagy sárgásfehér, igen finom, tömött,
teljesen szétolvadó; magháza körül is alig észrevehetően köves szemcsés; leve
igen bő, cukros, gyöngéd savannyal emelt, üdítő, kellemes fűszeres ízű. Magháza
kicsiny, nyílttengelyű; szűk fiókjaiban ép magvakat rejtő. Jól bírja a szállítást. Bereczki Máté e körte
fajtához a következő észrevételt fűzte hozzá írásában: „Más, kitűnő francia gyümölcsész föntebb idézett
munkájában azt mondja e körtefajról, hogy a ki csak egyetlenegy őszi körtefának
adhatna helyet kertében, bízvást ezt választhatná. Annyi bizonyos, hogy
vetekedik is a legfinomabb őszi körtékkel s fája a gyümölcs tenyésztésre
annyira nem kedvező sík alföldön is egyike a legegészségesebbeknek, s egyike
azoknak is, melyek habár nem is sokat, de mindig biztosan teremnek.” Felhasználását tekintve
használatos friss fogyasztásra,
befőttnek. A körtefajták legnemesebbjének illatában a gyümölcs felsejlő
édességével és citrusos frissességével köszönt. Az érett gyümölcs ízvilágában
szépen kidomborodik a kiváló zamatos fajtajelleg, mely fiatalos lendületet
kölcsönöz a gazdag aromájú, életteli pálinkának. Körtés kompótossága, olvadó
vajassága a szájban hosszan megmarad, végül leheletnyi fanyarsággal ragad
magával! Húsételek előtt szinte kötelező!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése