A pálinkák élete a gyümölccsel kezdődik, majd a második fázisban, abból
gondos kezek cefrét készítenek, hogy az erjedés folyamán újjá
születhessen, a desztillálással ismét fizikai valóságot ölthessen, és
ezzel még nincs vége. Az érlelés, a pihentetés különböző módjaival,
kifinomodik, harmóniává áll össze. Ezt követi végül amikor a pohárba
kerül és baráti összejöveteleken kóstolgatva, ízlelgetve, megállapítjuk,
hogy milyen utat járt be a gyümölcs a fától a pohárig.
Házi pálinkabírálati lapok:
Ezzel a kóstolóval és bírálattal folytattuk a
felkészülésünket a II. Gyulai Nemzetközi Pálinka Világkupára, amely április 19-21.
között fog lezajlani, de a mintákat már egy hónappal korábban március 25-ig el
kell küldeni a verseny helyszínére. Ennek okán aztán legalább kettő otthoni
házi válogatott kell tartanunk annak kiderítésére, hogy melyikkel induljunk el
a versenyen. A második bírálaton negyediknek felvonultatott párlatunk egy natúr
szőlőpálinka, amelynek különlegességét az adta, hogy a leghálásabb alapanyagok
egyike. Tavaly tavasszal készült pálinka elmúlt egy éves, így alkalmas arra,
hogy lebíráljuk. A bírálat hagyományos 20 pontos rendszerben zajlott és
pincészetünk vendégei ezúttal ifjabb Szabó Péter alpolgármester, mezőgazdasági
vállalkozó, szőlőtulajdonos borász, aki mellesleg a lányaim keresztapja. Németh
Attila vasútmérnök, Bátaszéki állomásfőnök, szőlőtulajdonos borász. Valamint
Kovács Csaba targoncakezelő raktáros. Végül jómagam, mint a pincészet vezetője.
A szokásoknak megfelelően a pálinkák pohárba töltése után a megfelelő
hőmérsékletű, és előkészített italnak az illat tisztaságát vettük szemügyre.
Itt a négy bíráló között szinte alig volt eltérés, és a megszerezhető három
pontból csupán 2,8 pontot sikerült beátlagolnunk, ami azért nem rossz eredmény.
A folytatásban még mindig az illat jegyeknél maradtunk, amely során maximum 5
pontot is odaítélhettünk volna a pálinkának, amennyiben az 100%-os lenne. Ennél
a szempontnál ugyanúgy alig volt eltérés a zsűrinél, így 4,7 pontot
abszolváltunk a számára. Ezek után következett az ízek megvizsgálása a
szánkban, a torkunkban. Az íz tisztaságára rendszerint 3 pont adható oda, ha
hibátlan a termék. Itt is azért volt némi eltérés a pontozásban, amelynek
átlaga kicsit kerekítve 2,9 pont lett. Az íz, a zamat karakter jegyeivel
folytattuk a vizsgálatot, amelyre 5 pont volt odaítélhető maximálisan. A
pontozok kisebb eltéréssel, hasonlóan ítélték meg a párlatot és átlagosan 4,7
pontot sikerült lekönyvelnünk a számára. Befejezésül nem maradt, más vissza,
mint az összkép, a harmónia összességének a megfelelő megítélése a párlat
összességében. Erre úgy-e 4 pontot lehet adni, ha nagyon jó a termék, itt is
csak apróbb hibák akadtak, így 3,9 pontot ért el a pálinka. Így összességében
19,03 pontot adtunk oda számára, amellyel a nap legjobb pálinkájává lépett elő,
de nem indítottuk el a versenyen.
Ezzel
az eredménnyel nyilvánvalóan feltétlenül el kellett volna indítani ezt a pálinkát a II.
Gyulai Világkupán, és mégis úgy döntöttünk, hogy nem indítjuk el annak ellenére, hogy ez lett a
legjobb a bírálaton, mégis mivel nem sok van már belőle, ezt inkább megtartjuk magunknak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése