A pálinkák élete a gyümölccsel kezdődik, majd a második fázisban, abból
gondos kezek cefrét készítenek, hogy az erjedés folyamán újjá
születhessen, a desztillálással ismét fizikai valóságot ölthessen, és
ezzel még nincs vége. Az érlelés, a pihentetés különböző módjaival,
kifinomodik, harmóniává áll össze. Ezt követi végül amikor a pohárba
kerül és baráti összejöveteleken kóstolgatva, ízlelgetve, megállapítjuk,
hogy milyen utat járt be a gyümölcs a fától a pohárig.
Házi pálinkabírálati lapok:
Ezzel a kóstolóval és bírálattal folytattuk a
felkészülésünket a II. Gyulai Nemzetközi Pálinka Világkupára, amely április
19-21. között fog lezajlani, de a mintákat már egy hónappal korábban március 25-ig
el kell küldeni a verseny helyszínére. Ennek okán aztán legalább kettő otthoni
házi válogatott kell tartanunk annak kiderítésére, hogy melyikkel induljunk el
a versenyen. A második bírálaton másodiknak felvonultatott párlatunk egy natúr
borseprő párlat, amelynek különlegességét az adta, hogy négy fajta fehér szőlő
borának borseprőjéből lett összerakva. Tavaly télen készült pálinka elmúlt
három hónapos, így alkalmas arra, hogy lebíráljuk. A bírálat hagyományos 20
pontos rendszerben zajlott és pincészetünk vendégei ezúttal ifjabb Szabó Péter
alpolgármester, mezőgazdasági vállalkozó, szőlőtulajdonos borász, aki mellesleg
a lányaim keresztapja. Németh Attila vasútmérnök, Bátaszéki állomásfőnök, szőlőtulajdonos
borász. Valamint Kovács Csaba targoncakezelő raktáros. Végül jómagam, mint a
pincészet vezetője. A szokásoknak megfelelően a pálinkák pohárba töltése után a
megfelelő hőmérsékletű, és előkészített italnak az illat tisztaságát vettük
szemügyre. Itt a négy bíráló között szinte alig volt eltérés, és a megszerezhető
három pontból csupán 2,7 pontot sikerült beátlagolnunk, ami azért nem rossz
eredmény. A folytatásban még mindig az illat jegyeknél maradtunk, amely során
maximum 5 pontot is odaítélhettünk volna a pálinkának, amennyiben az 100%-os
lenne. Ennél a szempontnál ugyanúgy alig volt eltérés a zsűrinél, így 4,1
pontot abszolváltunk a számára. Ezek után következett az ízek megvizsgálása a
szánkban, a torkunkban. Az íz tisztaságára rendszerint 3 pont adható oda, ha
hibátlan a termék. Itt is azért volt némi eltérés a pontozásban, amelynek
átlaga kicsit kerekítve 2,6 pont lett. Az íz, a zamat karakter jegyeivel
folytattuk a vizsgálatot, amelyre 5 pont volt odaítélhető maximálisan. A
pontozok kisebb eltéréssel, hasonlóan ítélték meg a párlatot és átlagosan 4,0
pontot sikerült lekönyvelnünk a számára. Befejezésül nem maradt, más vissza,
mint az összkép, a harmónia összességének a megfelelő megítélése a párlat
összességében. Erre úgy-e 4 pontot lehet adni, ha nagyon jó a termék, itt is
csak apróbb hibák akadtak, így 3,5 pontot ért el a pálinka. Így összességében
16,9 pontot adtunk oda számára, amellyel a nap hatodik pálinkájává lépett elő,
de azért elindítottuk a versenyen.
Ezzel
az eredménnyel nyilvánvalóan nem feltétlenül lehet elindítani ezt a pálinkát a II.
Gyulai Világkupán, és mégis úgy döntöttünk, hogy elindítjuk annak ellenére, hogy nem lett a
legjobb a bírálaton, mégis úgy éreztük, hogy több van ebben a
pálinkában, mint gondolnánk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése