337.
2013/0325
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Cresthaven Őszibarack
üvegben érlelve
Nekünk katolikus keresztényeknek ez a hét, amelybe
léptünk a legfontosabb nyolc-kilenc nap. A nagyböjti idő visszafogott
életvitele a végéhez közeledik, a lelkünkben egyre nagyobb a várakozás, egyre
nagyobb az öröm, ahogy a feltámadásban ez ki is csúcsosodik. Sajnos az időjárás
nem fogad kegyeibe bennünket, sőt annak hangulata inkább emlékeztet
karácsonyra, mint húsvét előtti nagyhétre. Ez a felfokozott hangulathoz
méltóan, felfokozott figyelemmel kezdtem el tavaly nyár óta otthon rejtegetett
cefréimnek a ledesztillálását. Ezúttal a barackfajták párlattá alakítását
kezdtem el. Az első hordó, amelynek neki ugrottan Cresthaven őszibarackot
rejtett magában, alján 5-6 kilogramm magammal. Tehát előre jelzem, hogy egy kis
mag ízzel fogunk ennél a párlatnál találkozni. Néhány gondolat, amit erről a
fajtáról tudni lehet. S. Johnston és J. E. Moulton a Kalhaven és South
Haven 309 keresztezésével állította elő South Havenben. 1963-tól kezdve terjed.
Fontos, hogy 28 nappal a Redhaven-t követően érik. Gyümölcse nagy, gömb alakú, csúcsa kissé bemélyedt. Héja alig vagy közepes
mértékben molyhos. Felületén, sárga alapon 50-70%-ban vörös fedőszín alakul ki.
Húsa sárga, a mag körül vörös, szilárd állományú, magvaváló, jó ízű. A
manipulálást jól tűri. Magja közepes, gömbölyű. Fája középerős növekedésű.
Hidegigénye közepes (850 óra). Levélmirigyei vese alakúak. Virágai harang
alakúak, későn nyílnak. A téli lehűlésre kissé érzékeny. Kiegyenlítetlen
termékenyülés, közepes terméshozás jellemzi. A gyümölcshullás jelentős lehet.
Lisztharmatra közepesen fogékony. Mivel valóban a gyümölcshullása jelentős,
főleg ha aszályos az év, de ez nekünk cefrekészítőknek örömet is jelent, hiszen
a piac helyett a mi hordóinkba kerülnek a lehullott gyümölcsök. Magamat is
megleptem azzal, hogy a több hónapos tárolást milyen jól átvészelte a cefre,
amely, mintha egy hete készült volna el. Ezzel párhuzamosan alkoholtartalmát is
kiválóan megőrizte. Szolid, fűszeres gyümölcskarakter, a friss
őszibarack illatával. A háttérben virágillatok bujkálnak. Ízében lágy,
gyümölcsös, friss. A gyümölcsfajtához képest hosszan lecsengő ízek sorának
végén magház környéki és gyümölcshéjból származó fűszerességgel lepi meg a
fogyasztót. Ajánlani tudom csirkehúsokhoz, pulykához, teasüteményekhez, de a
hölgyek, délutáni, esti beszélgetéseihez is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése