Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. április 1., hétfő

Cserszegi fűszeres Szőlő Natúr Törkölypálinka 2013.



334.

2013/0322

AQUAVINICUM

NATÚR

TÖRKÖLY
 
 
  Cserszegi fűszeres Szőlő
  üvegben érlelve
 
 
Pincészetünknek mai nappal is folytatódnak a desztillálásai. Ismét elővettünk egy a még az ősszel elkészített hordónkat, amelyben a cefre nagyon szép állapotban áttelelt légmentes állapotban. Ezt a cefrét is még Sőrés András borász mentoromtól kaptam, aki nagyon szép és finom bort készített belőle, mert az alapanyag nem más, mint a Cserszegi borszőlő. Az Öreg-hegyen termett szőlőben jó pár órát dolgoztam én is. A Cserszegi Fűszeres könnyű, intenzíven illatos bort adó szőlőfajta, ami ortodox borhívők szerint éppen ezért a sátán találmánya. Az ember életében a borszeretet második fázisa a Cserszegi, tettestársával Irsai Olivérrel, illetve a Kapu maga, hiszen az első fázist elhagyva, ami az olcsó legyen és édes, mivel berúgáshoz lesz, egyszer csak megjelenik, a nem igazán szeretem a (száraz) bort, de őket (a Cserszegit és az Irsait) igen. Jó esetben ez a szeretet megmarad, különösen, ha a fröccsöt, mint borszerető ember italát szánkra merjük venni. Jómagam természetesen nem szeretem a fröccsöt, mert fröccsöt többnyire azok isznak, akik sokat akarnak inni, és nekik a mennyiség a fontos, nem a minőség. Én tisztán iszom, de csak egy fél pohárral. A Cserszegi fűszeres bonyolult bor, nem karakterét, hanem nevét, és származását tekintve. A neve kimondhatatlan, ezért is árulta a Neszmély Hilltop külföldön Unpronounceable grape, azaz kimondhatatlan nevű szőlő néven, az meg az angolokat jellemzi, hogy azt, hogy Cserszegi, nem tudják kimondani, de azt, hogy ánpronánszéböl, azt igen. A sok cserszegi fűszeres viszont a magyarok számára is megtévesztő, borkóstolókon időnként például a kunsági Cserszegi Fűszeres olyan megoldhatatlan feladat elé állítja szegény hazai borfogyasztót, mint egyszeri Habsburgot az osztrák-magyar meccsen az ellenfél kiléte. No most ennek törkölyéből készítettem el az aktuális pálinkámat, amely így, frissen is sokkal jobb itallal rendelkezik, mint a legtöbb cserszegi fűszeres bor. A fajta ötvözi a fűszeres és muskotályos jellegű fajták pozitív vonásait. Az érett sárga bogyók pálinkáján jól érezhetők a szőlőhéj és mag adta zamatok. Természetesen a finomítás során itt is elkövettem egy-két trükköt, amelynek révén a párlatomat három részre osztottam, hogy itt is különböző italokat készíthessek el. Három hónap múlva remélem, hogy egy letisztult, illatában is megkomolyodott pálinkát kóstolhatunk a versenyekre nevezve.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése