334.
2013/0322
AQUAVINICUM
NATÚR
TÖRKÖLY
Cserszegi fűszeres Szőlő
üvegben érlelve
Pincészetünknek mai nappal is folytatódnak a
desztillálásai. Ismét elővettünk egy a még az ősszel elkészített hordónkat,
amelyben a cefre nagyon szép állapotban áttelelt légmentes állapotban. Ezt a
cefrét is még Sőrés András borász mentoromtól kaptam, aki nagyon szép és finom
bort készített belőle, mert az alapanyag nem más, mint a Cserszegi borszőlő. Az
Öreg-hegyen termett szőlőben jó pár órát dolgoztam én is. A Cserszegi Fűszeres
könnyű, intenzíven illatos bort adó szőlőfajta, ami ortodox borhívők szerint
éppen ezért a sátán találmánya. Az ember
életében a borszeretet második fázisa a Cserszegi, tettestársával Irsai
Olivérrel, illetve a Kapu maga, hiszen az első fázist elhagyva, ami az olcsó
legyen és édes, mivel berúgáshoz lesz, egyszer csak megjelenik, a nem igazán
szeretem a (száraz) bort, de őket (a Cserszegit és az Irsait) igen. Jó esetben
ez a szeretet megmarad, különösen, ha a fröccsöt, mint borszerető ember italát
szánkra merjük venni. Jómagam természetesen nem szeretem a fröccsöt, mert
fröccsöt többnyire azok isznak, akik sokat akarnak inni, és nekik a mennyiség a
fontos, nem a minőség. Én tisztán iszom, de csak egy fél pohárral. A Cserszegi
fűszeres bonyolult bor, nem karakterét, hanem nevét, és származását tekintve. A
neve kimondhatatlan, ezért is árulta a Neszmély Hilltop külföldön
Unpronounceable grape, azaz kimondhatatlan nevű szőlő néven, az meg az
angolokat jellemzi, hogy azt, hogy Cserszegi, nem tudják kimondani, de azt,
hogy ánpronánszéböl, azt igen. A sok cserszegi fűszeres viszont a magyarok
számára is megtévesztő, borkóstolókon időnként például a kunsági Cserszegi
Fűszeres olyan megoldhatatlan feladat elé állítja szegény hazai borfogyasztót,
mint egyszeri Habsburgot az osztrák-magyar meccsen az ellenfél kiléte. No most
ennek törkölyéből készítettem el az aktuális pálinkámat, amely így, frissen is
sokkal jobb itallal rendelkezik, mint a legtöbb cserszegi fűszeres bor. A fajta
ötvözi a fűszeres és muskotályos jellegű fajták pozitív vonásait. Az érett sárga
bogyók pálinkáján jól érezhetők a szőlőhéj és mag adta zamatok. Természetesen a
finomítás során itt is elkövettem egy-két trükköt, amelynek révén a párlatomat
három részre osztottam, hogy itt is különböző italokat készíthessek el. Három
hónap múlva remélem, hogy egy letisztult, illatában is megkomolyodott pálinkát
kóstolhatunk a versenyekre nevezve.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése