Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. április 3., szerda

Citromhéjjal Ágyas Cserszegi Fűszeres Szőlő Törköly párlat 2013.



336.

2013/0324

AQUAVINICUM

ÁGYAS

TÖRKÖLY
 
 
  Citromhéjas Cserszegi fűszeres Szőlő
  üvegben érlelve
 
 
 A mai nappal megérkeztünk a cserszegi fűszeres törkölypálinkám harmadik változatához, még pedig az ágyas párlat változatához. Nem könnyű egy olyan pálinkához, mint egy cserszegi fűszeres törköly ágyat alkalmazni, vagy akárcsak elképzelni is azt, hogy vajon mi illene leginkább hozzá, amely nem kioltja a benne rejlő fűszerességet, hanem inkább felerősíti annak aromáit, és illatait. Hosszas gondolkodás után döntöttem úgy, hogy szárított citromhéjat alkalmazok ágyazásnak ehhez a törkölypálinkámhoz. Nem volt könnyű erről sem dönteni, mert nagyon sokan úgy vélik, hogy a szárított citromhéjat olyan gyümölcsökről hántolják le, amelyeket előzőleg vegyszerrel kezeltek és ezáltal ezek a vegyszerek benne maradnak a szárított héjban, és azon keresztül belekerülnek a párlatba. Én azonban úgy gondolom, hogy ez így teljes egészében nem felel meg a valóságnak, ez az állítás nem állja meg a helyét, mert éppen a szárítás miatt nincs szükség arra, hogy kezelve legyen a citrom felszíne, hiszen nem kell hosszú ideig eltartanunk. Az én esetemben még egyszerűbb az ügy, ugyanis a citrom, amely szárításra került a saját citromfánkon termett, és így biztosan tudom, hogy nem volt sem permetezve, sem, semmilyen vegyszerrel sem kezelve. A nap érlelte citromok szárított, majd lereszelt héjából készült. A citromhéj citrom illóolajat tartalmaz, amelynek igen intenzív az aromája. A citromhéjat elsősorban süteményekhez és desszertekhez használjuk, de hús- és halételek, valamint szárnyasok ízesítésére is kiváló. Ebből a felsorolásból hiányzik a párlatok ízesítése, de én úgy gondoltam, hogy van létjogosultsága annak is, hogy ezt végre valaki kipróbálja. A citromsav természetes savként kettős hatást fejt ki a szervezetben, szabályozva annak működését. A szervezetben keletkező bomlástermékeket oldja, elősegíti a feleslegesen bekerült ásványi anyagok és sók eltávolítását. Újjáépítő tulajdonságánál fogva a hiányzó szerves sókat pótolja, beépülésüket a szervezetbe segíti. A citrom hatásos vírusölő, de csak abban az esetben ha nem cukorral fogyasztjuk és hőhatás nem éri. A természetes kötésben lévő C-vitamin és más a citromban található anyag lehetővé teszi az immunrendszerünknek, hogy interferont termeljen, amely fehérje-összetételű enzim-szerű anyag, amely meggátolja a vírusok szaporodását. Rendszeres fogyasztása kitűnően véd a megfázás ellen.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése