336.
2013/0324
AQUAVINICUM
ÁGYAS
TÖRKÖLY
Citromhéjas Cserszegi fűszeres Szőlő
üvegben érlelve
A mai nappal megérkeztünk a cserszegi fűszeres
törkölypálinkám harmadik változatához, még pedig az ágyas párlat változatához. Nem könnyű egy olyan pálinkához, mint egy cserszegi fűszeres törköly
ágyat alkalmazni, vagy akárcsak elképzelni is azt, hogy vajon mi illene
leginkább hozzá, amely nem kioltja a benne rejlő fűszerességet, hanem inkább
felerősíti annak aromáit, és illatait. Hosszas gondolkodás után döntöttem úgy,
hogy szárított citromhéjat alkalmazok ágyazásnak ehhez a törkölypálinkámhoz.
Nem volt könnyű erről sem dönteni, mert nagyon sokan úgy vélik, hogy a
szárított citromhéjat olyan gyümölcsökről hántolják le, amelyeket előzőleg
vegyszerrel kezeltek és ezáltal ezek a vegyszerek benne maradnak a szárított
héjban, és azon keresztül belekerülnek a párlatba. Én azonban úgy gondolom,
hogy ez így teljes egészében nem felel meg a valóságnak, ez az állítás nem
állja meg a helyét, mert éppen a szárítás miatt nincs szükség arra, hogy
kezelve legyen a citrom felszíne, hiszen nem kell hosszú ideig eltartanunk. Az
én esetemben még egyszerűbb az ügy, ugyanis a citrom, amely szárításra került a
saját citromfánkon termett, és így biztosan tudom, hogy nem volt sem
permetezve, sem, semmilyen vegyszerrel sem kezelve. A nap érlelte citromok
szárított, majd lereszelt héjából készült. A citromhéj citrom illóolajat
tartalmaz, amelynek igen intenzív az aromája. A citromhéjat elsősorban
süteményekhez és desszertekhez használjuk, de hús- és halételek, valamint szárnyasok
ízesítésére is kiváló. Ebből a felsorolásból hiányzik a párlatok ízesítése, de
én úgy gondoltam, hogy van létjogosultsága annak is, hogy ezt végre valaki
kipróbálja. A citromsav természetes savként kettős hatást fejt
ki a szervezetben, szabályozva annak működését. A szervezetben keletkező
bomlástermékeket oldja, elősegíti a feleslegesen bekerült ásványi anyagok és
sók eltávolítását. Újjáépítő tulajdonságánál fogva a hiányzó szerves sókat
pótolja, beépülésüket a szervezetbe segíti. A citrom hatásos vírusölő, de csak abban az esetben ha nem cukorral
fogyasztjuk és hőhatás nem éri. A természetes kötésben lévő C-vitamin és
más a citromban található anyag lehetővé teszi az immunrendszerünknek, hogy
interferont termeljen, amely fehérje-összetételű enzim-szerű anyag, amely
meggátolja a vírusok szaporodását. Rendszeres
fogyasztása kitűnően véd a megfázás ellen.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése