A pálinkák élete a gyümölccsel kezdődik, majd a második fázisban, abból
gondos kezek cefrét készítenek, hogy az erjedés folyamán újjá
születhessen, a desztillálással ismét fizikai valóságot ölthessen, és
ezzel még nincs vége. Az érlelés, a pihentetés különböző módjaival,
kifinomodik, harmóniává áll össze. Ezt követi végül amikor a pohárba
kerül és baráti összejöveteleken kóstolgatva, ízlelgetve, megállapítjuk,
hogy milyen utat járt be a gyümölcs a fától a pohárig.
Házi pálinkabírálati lapok:
Ezzel a kóstolóval és bírálattal folytattuk a
felkészülésünket a II. Gyulai Nemzetközi Pálinka Világkupára, amely április
19-21. között fog lezajlani, de a mintákat már egy hónappal korábban március 25-ig
el kell küldeni a verseny helyszínére. Ennek okán aztán legalább kettő otthoni
házi válogatott kell tartanunk annak kiderítésére, hogy melyikkel induljunk el
a versenyen. A második bírálaton ötödiknek felvonultatott párlatunk egy érlelt
vegyes pálinka, amelynek különlegességét az adta, hogy ritkán készítenek ilyen
párosításban párlatot. Tavaly nyáron elkészült pálinka több, mint három hónapos,
így alkalmas arra, hogy lebíráljuk. A bírálat hagyományos 20 pontos rendszerben
zajlott és pincészetünk vendégei ezúttal ifjabb Szabó Péter alpolgármester,
mezőgazdasági vállalkozó, szőlőtulajdonos borász, aki mellesleg a lányaim
keresztapja. Németh Attila vasútmérnök, Bátaszéki állomásfőnök, szőlőtulajdonos
borász. Valamint Kovács Csaba targoncakezelő raktáros. Végül jómagam, mint a
pincészet vezetője. A szokásoknak megfelelően a pálinkák pohárba töltése után a
megfelelő hőmérsékletű, és előkészített italnak az illat tisztaságát vettük
szemügyre. Itt a négy bíráló között szinte alig volt eltérés, és a megszerezhető
három pontból csupán 2,7 pontot sikerült beátlagolnunk, ami azért nem rossz
eredmény. A folytatásban még mindig az illat jegyeknél maradtunk, amely során
maximum 5 pontot is odaítélhettünk volna a pálinkának, amennyiben az 100%-os
lenne. Ennél a szempontnál ugyanúgy alig volt eltérés a zsűrinél, így 4,2
pontot abszolváltunk a számára. Ezek után következett az ízek megvizsgálása a
szánkban, a torkunkban. Az íz tisztaságára rendszerint 3 pont adható oda, ha
hibátlan a termék. Itt is azért volt némi eltérés a pontozásban, amelynek
átlaga kicsit kerekítve 2,8 pont lett. Az íz, a zamat karakter jegyeivel
folytattuk a vizsgálatot, amelyre 5 pont volt odaítélhető maximálisan. A
pontozok kisebb eltéréssel, hasonlóan ítélték meg a párlatot és átlagosan 4,4
pontot sikerült lekönyvelnünk a számára. Befejezésül nem maradt, más vissza,
mint az összkép, a harmónia összességének a megfelelő megítélése a párlat
összességében. Erre úgy-e 4 pontot lehet adni, ha nagyon jó a termék, itt is
csak apróbb hibák akadtak, így 3,6 pontot ért el a pálinka. Így összességében
17,7 pontot adtunk oda számára, amellyel a nap második pálinkájává lépett elő,
de még sem indítottuk el a versenyen.
Ezzel
az eredménnyel nyilvánvalóan feltétlenül el kellett volna indítani ezt a pálinkát a II.
Gyulai Világkupán, és mégis úgy döntöttünk, hogy nem indítjuk el annak ellenére, hogy ez lett a második
legjobb a bírálaton, mégis mivel nem sok van már belőle, ezt inkább megtartjuk magunknak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése