Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. január 11., péntek

Köménymag



Herbarium Librum

   Zellerfélék Családja

Carum Carvi

Köménymag




A köménymag az egyik olyan fűszerünk, amelyben szinte az összes vitaminunk megtalálható ezen kívül, pedig tartalmaz magnéziumot, káliumot, kalciumot és vasat, cinket, foszfort, nátriumot is. Nem véletlen, hogy már nagymamáink receptjei között is a rántott levesek álltak az első helyen, ha betegség gyógyításáról volt szó. És valóban érdemes is kihasználnunk jótékony hatásait. Az ernyősvirágzatúak családjába tartozó kömény – népies nevén köménymag vagy konyhakömény – a XIII. század óta Európa egyik legkedveltebb fűszernövénye. De nemcsak a legkedveltebb, hanem legelterjedtebb fűszerek közé is tartozik, már a Biblia is említi nagyszerű tulajdonságait. Európában a 13. században terjedt el. Viszonylag alacsony környezeti igényeinek köszönhetően a csapadékosabb területeken vadon is előfordul. Növekedésének első évében csupán tőleveleket hoz, a másodikban viszont már kifejlődik a fehér vagy rózsaszínes virágzat. Július és szeptember között érő termését főként gyógyászati célokra, valamint fűszerként használják. A terméseket, leveleket összetörve vagy dörzsölve előtűnik jellegzetes, erősen fűszeres ízük, illatuk. A 3-7% illóolaj legnagyobb részét (50-60%-át) a d-karvon adja, emellett limonen, dihidrokarvon, karveol is található benne. A gyógyászatban régóta használják, mint szélhajtót és görcsoldót. Illóolaja csökkenti, illetve gátolja egyes baktériumok szaporodását, e hatása egyes gyomor- és bélpanaszoknál jól kombinálható sima izomgörcsoldó tulajdonságával. Idegi eredetű gyomor- és szívproblémák esetén is eredményesen alkalmazható. Evés előtt fogyasztva étvágygerjesztő hatású, mivel segíti a gyomornedv termelődését. A népi gyógyászatban a szoptatós kismamák számára az anyatej mennyiségének növelésére ajánlják. Sokan nem szeretik egészben, csak darálva, ilyenkor viszont kevesebb is elegendő belőle. Illóolaját a likőripar dolgozza fel. Az illóolaj-előállítás után visszamaradt összezúzott termésekben sok a zsíros olaj (14-22%) és a fehérje (20-25%), ezért kiválóan hasznosítható takarmányozásra. Fanyar, érdekes íze miatt más fűszerekkel ritkán kombinálják. Fűszerként számos étel például köretek, levesek, saláták, húsok ízesítője, a konyha szinte elképzelhetetlen nélküle. Bizonyos ételekbe saláták, körözött beleszórjuk, másokba, mint a kelkáposztafőzelék, vagy a húsok, belefőzzük, a rántott levesnél (köménymagleves) viszont a rántásba tesszük. Levesek, saláták, főzelékek, sültek, káposztás, burgonyás, sajtos, túrós ételek, kolbászfélék, körözöttek, puha sajtok, péksütemények, pogácsák ízesítője; a savanyúságok és a savanyú káposzta elengedhetetlen fűszere. Fűszerkeverékek és -kivonatok alapanyaga. Egészben és őrölt formában is kapható. Étvágygerjesztő, gyomorerősítő, szélhajtó, görcsoldó hatása miatt teának is ajánlott. Nem csupán ételek, hanem alkohol tartalmú italok ízesítésére is kiválóan alkalmas. A dán köményes gabonapálinka (Aquavit) és a német köményes likőr (Kümmel) elmaradhatatlan összetevője. E fűszer párlatban való használatának, népi zsenialitása abban rejlik, hogy az alkohol májat károsító hatását a kömény, mint a máj méregtelenítését segítőgyógynövény valamelyest ellensúlyozza.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése