Herbarium Librum
Zellerfélék Családja
Carum Carvi
Köménymag
A köménymag az egyik olyan fűszerünk, amelyben szinte
az összes vitaminunk megtalálható ezen kívül, pedig tartalmaz magnéziumot,
káliumot, kalciumot és vasat, cinket, foszfort, nátriumot is. Nem véletlen,
hogy már nagymamáink receptjei között is a rántott levesek álltak az első
helyen, ha betegség gyógyításáról volt szó. És valóban érdemes is kihasználnunk
jótékony hatásait. Az ernyősvirágzatúak családjába tartozó kömény – népies
nevén köménymag vagy konyhakömény – a XIII. század óta Európa egyik legkedveltebb
fűszernövénye. De nemcsak a legkedveltebb, hanem
legelterjedtebb fűszerek közé is tartozik, már a Biblia is említi nagyszerű
tulajdonságait. Európában a 13. században terjedt el. Viszonylag alacsony
környezeti igényeinek köszönhetően a csapadékosabb területeken vadon is előfordul. Növekedésének első évében csupán
tőleveleket hoz, a másodikban viszont már kifejlődik a fehér vagy rózsaszínes
virágzat. Július és szeptember között érő termését főként gyógyászati célokra,
valamint fűszerként használják. A terméseket, leveleket összetörve vagy
dörzsölve előtűnik jellegzetes, erősen fűszeres ízük, illatuk. A 3-7% illóolaj
legnagyobb részét (50-60%-át) a d-karvon adja, emellett limonen, dihidrokarvon,
karveol is található benne. A gyógyászatban régóta használják, mint szélhajtót
és görcsoldót. Illóolaja csökkenti, illetve gátolja egyes baktériumok
szaporodását, e hatása egyes gyomor- és bélpanaszoknál jól kombinálható sima izomgörcsoldó
tulajdonságával. Idegi eredetű gyomor- és szívproblémák esetén is eredményesen
alkalmazható. Evés
előtt fogyasztva étvágygerjesztő hatású, mivel segíti a gyomornedv
termelődését. A népi gyógyászatban a szoptatós kismamák számára az anyatej
mennyiségének növelésére ajánlják. Sokan nem szeretik egészben, csak darálva,
ilyenkor viszont kevesebb is elegendő belőle. Illóolaját a likőripar dolgozza
fel. Az illóolaj-előállítás után visszamaradt összezúzott termésekben sok a
zsíros olaj (14-22%) és a fehérje (20-25%), ezért kiválóan hasznosítható
takarmányozásra. Fanyar, érdekes íze miatt más fűszerekkel ritkán kombinálják. Fűszerként
számos étel például köretek, levesek, saláták, húsok ízesítője, a konyha szinte
elképzelhetetlen nélküle. Bizonyos ételekbe saláták, körözött beleszórjuk,
másokba, mint a kelkáposztafőzelék, vagy a húsok, belefőzzük, a rántott
levesnél (köménymagleves) viszont a rántásba tesszük. Levesek, saláták,
főzelékek, sültek, káposztás, burgonyás, sajtos, túrós ételek, kolbászfélék,
körözöttek, puha sajtok, péksütemények, pogácsák ízesítője; a savanyúságok és a
savanyú káposzta elengedhetetlen fűszere. Fűszerkeverékek és -kivonatok
alapanyaga. Egészben és őrölt formában is kapható. Étvágygerjesztő,
gyomorerősítő, szélhajtó, görcsoldó hatása miatt teának is ajánlott. Nem csupán
ételek, hanem alkohol tartalmú italok ízesítésére is kiválóan alkalmas.
A dán köményes gabonapálinka (Aquavit) és a német köményes likőr (Kümmel)
elmaradhatatlan összetevője. E fűszer párlatban való használatának, népi
zsenialitása abban rejlik, hogy az alkohol májat károsító hatását a kömény,
mint a máj méregtelenítését segítőgyógynövény valamelyest ellensúlyozza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése