Herbarium Librum
Árvacsalánfélék Családja
Tymus serpyllum
Kakukkfű
Kertben, ablakban, erkélyen megterem, de kiránduláskor
a mezőn is szedhetünk kakukkfüvet. Kiváló fűszer és gyógynövény, teája a nyári
rét illatát idézi! Erre azonban a mai gyermekek generációi aligha
emlékezhetnek, hiszen aligha ismerhetik ezt a növényt, akárcsak hírből is. Ez
azonban nem volt mindig így, egykor gyermekek hada szedte ezt a növényt, hiszen
rendkívüli értéknek számított évezredeken keresztül. Az ősi világban az istenek
kedvence és a bátorság jelképe. A kakukkfüvet olyannyira tisztelték és
szerették, hogy a Szent Gyógyfüvek Varázslatában is benne van, fontos
alkotórésze egy olyan receptnek, amely „lehetővé teszi, hogy megpillantsuk a
tündéreket”. A kakukkfű őshazája a Földközi-tenger
térségének sziklás lejtői és örökzöld cserjései, ahol már közel 4000 éve
használatos gyógy-és fűszernövény. Időszámításunk előtt 2000-ből származó
ékírásos szövegekből tudunk arról, hogy a suméroknál a mai Irak területén a
kapor-és koriander ültetvények mellett kakukkfüvet is termesztettek. Már az
egyiptomiak is jól ismerték a növény fertőtlenítő- és tartósító hatását, a
balzsamozásnál is használták. Az ókorban, számos más
illatos növényhez hasonlóan a kakukkfüvet is húsok tartósítására használták,
illetve szertartási állataikat hintették be vele, hogy az istenek
kedvezőbben fogadják el az áldozatot. Az ősi gyógynövénytan szerint a
kakukkfű a trójai Helené könnyéből született. A thymus szó a görög Thymonból
származik, amely bátorságot jelent. Így hát, az ókori görögöknél a
vitézséget, bátorságot jelképezte, háborúba készülő férjük ruhájára kakukkfüvet
hímeztek az asszonyok. Mivel a kakukkfű a görögöknél a kecses eleganciát
jelképezte, sokszor bókoltak úgy, hogy „a kakukkfű illatát árasztod”, ami
dicséretnek számított. A kakukkfüves fürdő a hiedelem
szerint fokozta a római katonák erejét, így csata előtt kakukkfüves fürdőt
vettek. De a rómaiak köhögéscsillapítóként, emésztés serkentőként is
használták. Sőt már az ókori rómaiak arra is használták a kakukkfű
növényét, hogy a gabonatárolókban szétszórva védjék azt. Felismerték ugyanis,
hogy a növényben tartalmazott thymol a rothadási folyamatokat is gátolja. A legenda szerint a kakukkfű más illatos füvekkel együtt Szűz
Mária ágyául szolgált. Valószínűleg ezért nevezik az „anyaság virágának”.
Európában a XI. században Benedek-rendi szerzetesek terjesztették el. A
középkorban a hölgyek a harcba induló lovagjuk zsebkendőjébe kakukkfüvet
hímeztek. Járványok ideje alatt, mint fertőzés gátlót alkalmazták. A
középkorban levesbe tették, hogy így űzzék el a félénkséget. Angliában a
hölgyek lovagjaik vállszalagjára kakukkfű ágacska fölött lebegő méhet hímeztek
bátorításképpen. Azt tartották, a kakukkfű meghosszabbítja az életet. Ezt azóta, a kutatások is igazolták:
a kakukkfű valóban késlelteti az öregedési folyamatot. A
depresszióban szenvedőknek pedig, azt javasolták, hogy aludjanak kakukkfűvel
tömött párnán. Első emléke hazánkból a XIV. század végéből származik. A hindu
népi orvoslás, féregtelenítőként használta. A gyógyfüvek ismerői
évszázadokon át, alkalmazták megfázások, köhögések, torokfájások, és egyéb
légúti megbetegedések kezelésére, valamint emésztés serkentésére, és a
bélférgek kiirtására. A hagyomány azt mondja róla: „A
kakukkfű töményen fűszeres és aromás. Serkenti a vizelet-kiválasztást és a
menstruációt, elősegíti a vetélést, normális szülésnél, pedig meggyorsítja a
gyerek világrajövetelét az anyai testből. A belőle készített ital tisztítja a
test belső nemes részeit." Hildegard von Bingen úgy említi a kakukkfüvet,
hogy az, jó orvosság lepra, bénulás és ideg-megbetegedés ellen. Aki reggelente
kávé helyett egy csésze kakukkfűteát iszik, hamarosan érzi gyógyító hatását:
szellemileg felfrissít, jót tesz a gyomornak, elmulasztja a reggeli köhögést és
általában jó közérzetet teremt. Elterjedt fertőzések elleni gyógyszer,
gyakorlatilag széleskörben használt antibiotikum volt. A járványok idején ezért
a lehető legtöbbet fogyasztották belőle, de testbedörzsölésre és füstölésre is
alkalmazták. A világ mindentáján szerepel a hivatalos gyógyszerkönyvekben.
1719-ben Neumann Caspar fedezte fel illóolajának fő hatóanyagát, a timolt, a
baktériumok, gombák, bélférgek fejlődését gátló anyagot. A timol népszerű
fertőtlenítőszer volt egészen az első világháborúig, ami alapvetően
kakukkfűválságot okozott. A világ kakukkfűolajának zömét ugyanis Németországban
állították elő, így amikor Anglia és Franciaország hadat üzent a németeknek, a
harctéri fertőtlenítőszer rendkívüli hiányával is szembe kellett néznie.
Hatóanyagai között még ott található a karvakol, ami szintén fertőtlenítő,
baktérium- és vírusölő hatású vegyület, valamint keserűanyagokat és
cserzőanyagokat. Alkalmazzák még asztma, dohányosok idült hörghurutja, időskori
tüdőtágulás, hörgőtágulás kezelésében is. Fertőtlenítő hatásán túl illóolaja
serkenti az immunrendszer működését, hatására fokozódik a fehérvérsejtek
termelődése, ezért a növény fürdő és inhalálás formájában különösen hatékony. Eredetileg a kakukkfű elnevezést különféle illatos növények
megnevezésére használták, majd jelentésszűküléssel az „ajakosak családjába
tartozó illatos növény” jelölőjévé vált. Terhes, illetve szoptató nők és
pajzsmirigy elégtelenségben szenvedők ne használják. Ha akár enyhe
melléktünetként fejfájást, vagy szédülést okozna, hagyjuk abba alkalmazását.
Nagy koncentrációban a kakukkfű halálos méreg is lehet, ezért csak kisebb
mennyiségben szabad fogyasztani. A kakukkfüvet ma is szívesen használják
növényi és anatómiai preparátumok tartósítására, és a papír megpenészesedését
is gátolja. Népies nevei: balzsamfű, démutka, kakucskafű, kerti kakukkfű, mezei
kakukkfű, timián, tömjénfű, töményfű vagy vadcsombor. Ma már minden konyhában
nélkülözhetetlen jellemzően, különösen a franciák és bolgárok kedvelik. A
természetben hol is található ma ez a növény, hogy is él? Szárazságtűrő,
fényigényes. Egyes fajták 20–50 cm hosszúra növő hajtásai elfekvők, mások
félgömb alakú bokrokká fejlődnek. A hajtások elágazók, a fekvő részeken
legyökeresednek. Virágos hajtásain átellenesen helyezkednek el elliptikus
levelei. Apró, ajakos, egyes fajokon lilás rózsaszínű, másokon rózsa vörös
virágai az ágak végén nyílnak. Magja nagyon apró. A legjobban a tápdús,
közömbös kémhatású talajkeverékekben fejlődik. Sziklakertekben, rézsűkön
kővályúkban, tipegők közt és kőfalakon is nevelhetjük. Napfényt, nedves, de jó
vízvezető talajt kíván. Télálló vagy fagytűrő. Magvetéssel, félfás
dugványozással és tőosztással egyaránt szaporítható. Magját tavasztól nyár
közepéig vethetjük pohárba vagy más, kisebb edénybe, 0,3–0,5 cm mélyre. Egy
gramm magból 400–500, 5–8 cm-es palántát nevelhetünk; ezek gyökereztetésére a
május-júniusban szedett, 8–10 cm-es, alsó részükön fásodó hajtások a
legalkalmasabbak. A palántákat 20 cm tőtávolságra ültetjük. Tőosztással a
legjobban márciusban vagy szeptemberben szaporíthatjuk. A legjobb fűszert vagy
gyógytea-alapanyagot (herbát) a virágzáskor szedett hajtásokból kaphatjuk.
Hajtásait mindig a fás részek fölött vágjuk le; itt vágás után újra hajt, így
egy évben többször is vágható. A virágos-leveles hajtásokat szárítjuk,
morzsoljuk, majd a szárrészektől aromaőrző csomagolásban tároljuk. Vágva és
morzsolva forgalmazzák. Erős, kámforos aromája miatt óvatosan kell használni,
mert túladagolva megváltoztatja az étel jellegét. Illóolajainak megőrzése
érdekében jól zárható edényben kell tartani. Friss ágacskái néhány napig
hűtőben is elállnak. Folyamatosan két fontos alkotó elemét már megismertettük,
de azért ezen kívül még más hasznos elemek találhatók ebben a gyógynövényben:
ásványi só, aszkorbinsav, B1 vitamin, B2 vitamin, béta karotin, béta terpineol,
bór, borneol, cineol, cink, cymin, eugenol, fehérjék, fenilalanin, fenol,
fixált olaj, flavin, flavoglikozid, flavonoid, foszfor, galluszsav, glicin,
glikozid, gyanta, hamu, illóolaj, izoleucin, kalcium, kálium, kámfor,
karvakrol, keserűanyagok, kobalt, koffeinsav, króm, limonén, linolénsav,
lithospermin sav, lítium, lizin, magnézium, mangán, mentol, menton, metionin,
nátrium, niacin, pektin, pinén, réz, szalicilát, szaponin, szelén, szénhidrát,
szilícium, tannin, terpinén, timol, tirozin, triptofán. S hogy ezek az anyagok
a mi szervezetünkben mire is használnak: anaemia, angina, anorexia,
antibakteriális, asztmás betegségek, bronchitis, diaforetikum, dyspepsia,
elfertőződött sebek kezelése, epilepszia, gyomorbaj, hashajtó, influenza,
kiütések kezelése, kólika, köptető, köszvény, légzőszervi betegségek,
májbetegségek, megfázás, rándulások, csökkenti a menstruációs fájdalmakat. Nem szabad átsiklani a felett, hogy a kakukkfű az
iszákosság egyik legfőbb ellenszere. Erotikus késztetést serkentő
hatásáról is vannak feljegyzések. Természetesen azért ma a gyógyászaton kívül
más területeken is hasznosítják kedvező tulajdonságait. Szárított hajtásait
fűszerként is hasznosítják, főleg a konzerviparban a paprika és az uborka
savanyításánál. Néhány országban igen kedvelt húsfűszer: majoránnával,
babérral, szerecsendióval, rozmaringgal, zsályával keverik. Illóolaját a
konzervipar is hasznosítja. Ajánlott olyan ételekben is a használata, amely nehezebben
emészthető. Leveseknél: bab, borsó, lencse, burgonya, paradicsom, hal, káposzta,
burgonyafőzelékben. Salátáknál: burgonya, zeller, paradicsom, paprika.
Sültekhez: baromfi-, marha. Vadas ételekhez, töltött káposztához, de
belekeverhető véres és májas hurkába, kolbászokba, májkeverékekbe, halételekbe,
kagylóhoz, gyümölcssalátákhoz, dzsemekhez való, körözöttekbe, növényi ecetekbe
és a vörösbormártás készítésénél. A diétás fűszerkeverék
elmaradhatatlan összetevője. Szeszes kivonata is fertőtlenítő és
nyálkaoldó hatású, azért használják a legtöbb köhögés elleni
gyógyszerkészítményben, és ezért én is kipróbálom pálinkába ágyazva.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése