264.
2013/0105
AQUAVINICUM
ÉRLELT
GYÜMÖLCS
Mutsu Alma
tölgyfahordóban érlelve
Ahogyan azt már az elmúlt években megszokhattuk,
idén is párlataimat több irányba osztom el, hogy azokat egymástól teljesen
eltérő módon érleljem, pihentessem. Az érlelés során egy teljesen új párlat
születik az eredetiből kiindulva. Tudniillik azonban azt is, hogy milyen az a
párlat, amelyet érlelni kívánunk, hiszen e nélkül nem tudunk megfelelően
választani. Az alma fontos jellemzője a bőlevűség, a magas cukortartalom, és a
diszkréten savas, fűszeres, zamatos jelleg, vagyis minden megvan benne, ami a
kiemelkedő pálinkák alapanyagaiban nélkülözhetetlen. Mindezek ellenére az
almából készült pálinkák manapság nem tartoznak divatos és felkapott párlatok
közé. Ennek oka az lehet, hogy az almapálinka nem harsány: sem az illata,
sem az íze nem annyira karakteres, mint például egy kajszibarack pálinka vagy
egy Irsai Olivér szőlőpálinka esetében. Azonban kiváló beltartamú alapanyagok
felhasználásával, szakértő cefrézéssel, gondos lepárlással, majd megfelelő
pihentetéssel, érleléssel szépen átmenthető a párlatba az alma gyümölcsössége,
megőrizhető a fajtajelleg, és biztosítható az egyedi karakter, és a tipikus aromavilág. Ezt
támasztja alá az is, hogy a Magyarországon jelenleg még kisebb presztízsűnek
tartott, - de feltörekvő - almapálinka több európai országban, így a németeknél,
franciáknál, olaszoknál is igen előkelő, kedvelt és elterjedt italfajta, mely
akár a legkifinomultabb ízlésnek is megfelel. A gyümölcspárlatok, illetve a
szőlő, és borpárlatok esetében is 3 hónaptól, akár 25 évig terjedő időtartamot
javasolnak a szakemberek. Nyilvánvaló azonban, hogy egyetlen szeszesital-gyártó
cég sem érleli, tárolja 25 évig a termékét, hiszen ez alaposan megnövelné a
termék költségeit, így az árát is. De nem csak ez lenne a probléma, hanem a
hosszú ideig tartó tárolás, a megnövekedett fogyasztást tekintve, hatalmas
raktárakat igényelne. A
pálinkában a friss gyümölcs illatán és ízén túl sokan keresik és szeretik a
hordós érlelés során keletkező vaníliás ízeket. Ahogy a boroknál nagy kedvelt
fogyasztják a barricolt borokat, úgy fokozatosan igyekszünk ezeket az ízeket,
zamatokat belopni a pálinkások köztudatába is. Hiszen ma már elértük azt, hogy
nem azért fogyasztjuk a pálinkát, hogy lerészegedjünk, hanem azért, hogy
gasztronómiailag minél különlegesebb íz élményben legyen részünk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése