266.
2013/0107
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Bereczki Birsalma
üvegben érlelve
A most bemutatásra kerülő párlata pincészetünknek
nagy várakozással készült el. Saját termése ebből nem volt családi
pincészetünknek, de kedves ismerősöktől sikerült kapnunk, ahogyan tavaly is, de
a cefréhez szükséges mennyiség nagy részét mégis Bátaszékről kellett
megvásárolnunk, ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű gyümölcs álljon a
rendelkezésünkre. A Kaukázus vidékén őshonos gyümölcs, az alma és a
körte rokona. Létezik birsalma és birskörte is, melyek csupán alakjukban
különböznek, ízük hasonlóan fűszeres. Nyers fogyasztásra egyik sem igazán
alkalmas kemény és igen fanyar gyümölcshúsa miatt. A legfinomabb almabor
készíthető belőle. Kemény állaga miatt több munkaráfordítást igényel a
tisztítása, darabolása és a préselése is, ezért kevesebben vállalkoznak rá. A Bereczki birs: világszerte ismert,
régi magyarfajta. Középkorai érésű, szeptember közepétől október elejéig
szüretelhető, januárig fogyasztható. Húsbarnulásra hajlamos. Gyümölcse
nagyméretű (300-350 gramm),
megnyúlt körte alakú vagy ovális, karcsú parás nyakkal. Termőhely iránt
igénytelen, ellenálló, szárazságtűrő és télállófajta. Gazdag pektinben, mely
csökkenti a bélgyulladást, valamint szabályozza a vércukor- és
koleszterinszintet, és lassítja annak felszívódását. Kevés cukrot tartalmaz.
Nyákoldó hatású, természetes pektinekben gazdag. Sárga színének
köszönhetően elősegíti az emésztést, a szervezet méregtelenítését, erősíti az
immunrendszert. Ha a téli időszakban fáradtak vagy lehangoltak vagyunk, a sárga
szín segít felfrissülni. A népi gyógyászatban magjait köhögéscsillapításra is
használják. Krémje aranyér ellen hatásos. Ezen kívül kiváló A-, B1-, B2-, B3-
és E-vitamin-forrás, és gazdag ásványi anyagokban (réz, vas, kálium, foszfor)
is. A birsalma hamisítatlan őszi gyümölcs, a belőle készült párlat, pedig igazi
különlegességnek számít a pálinka kedvelőinek körében. Illata harsány, ennél
"birsebb" aligha lehetne, parfümként is megállná a helyét. A birs illata
hűvös elegancia, van benne valami fémes, high-tech, krómacél. Ugyanakkor egy
idő után, amikor kezünkben felmelegszik, a birsalmasajt, sőt kompót is
megjelenik csipetnyi szegfűszeg és fahéj kíséretében. Íze egy árnyalattal
melegebb, citrusos, kellemesen fanyar-édes lecsengéssel. Olajos, selymes
struktúrája a korty legvégéig kitart. Utóíze a birs héját idézi. Kifinomult,
nemes párlat. Csak ajánlani tudom mindenkinek a figyelmébe.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése