Herbarium Librum
Rózsa félék
Családja
Prunus Spinoza
Kék kökény
Gyermekkorunkból
megmaradt emlékeinkben a kökényről talán az a kép él, hogy gyakran
találkozhattunk vele ősszel, a természetben sétálva, s néha-néha
kíváncsiságunkból adódóan egyet-egyet megrágcsáltunk a hívogatónak, finomnak
ígérkező gyümölcsből. A külleme miatt elvárt kellemes zamat helyett azonban egy
teljesen más ízű bogyót ízlelhettünk meg, amit minden bizonnyal azonnal ki is
köptünk, kesernyességének köszönhetően. Felnőtt fejjel azonban rájöhetünk, hogy
a kökény nemcsak vonzó küllemű termés, hanem egy kis időt rászánva finomságokat
is készíthetünk belőle. Nekem igazán már felnőtt fejjel jött el az első
belsőséges kapcsolat a kökénnyel. Mezőgazdasági vállalkozóként, amikor a
rendszerváltás után visszakaptuk feleségem családjának földjeit, és elkezdtem
annak mezsgyéit megtisztítani az egyre beljebb kapaszkodó szúrós bokroktól. A
kökény bokor azonban nehezen adta meg magát és egy tüskéje úgy beszúrt két
ujjam közé egy izületbe, hogy hetekig feldagadt kézzel jártam keltem. A
tisztelet iránta ki is alakult bennem, és jó darabig csak tisztes távolból
figyeltem tavaszi tündöklését és kora téli kékességét. Majd amikor a
szőlészetben kezdtem ismét dolgozni már, mint alkalmazott egy egészen más
kapcsolat alakult ki köztem és a kökénybokrok között. Elsőként ágyas pálinkát
és likőrt készítettem belőle, majd amikor már a pálinkafőzéssel is elkezdtem
foglalkozni eljött az ideje, hogy tisztán kökényből készítsek pálinkát. Azért a
pálinkafőző mielőtt cefrét készít, vagy párlatot desztillál, azért igyekszek
alaposabban is megismerni azt a gyümölcsöt, amelynek a lelkét szeretné
kinyerni. Így van egy-két dolog, amit fontos tudni a növényről. A kökény, latinul Prunus spinosa,
Európában és azon belül Magyarországon is igen gyakori gyógynövény. Ez a tüskés
cserje a szilva egyik rokona a rózsa félék népes családjába tartózik. Azt
viszont kevesen ismerik fel, hogy neve török eredetű. Török szó a kök, ami
kéket jelent. A dal is így szól, hogy: Kék a kökény recece, ha megérik
fekete. A fekete viszont törökül kara. A kökény kék és fekete
színe hatással volt elnevezéseire. Például angolul: blackthorn;
franciául: epinette noire; németül: schwarzdorn. Nálunk, aki
kökényszemű, annak kék; a bogárszeműnek fekete az írisze. Angliában viszont a
kökényszemű – dark-blue eyed; feltétlenül sötétkék. A magyar nyelvterületen az
irodalmilag elfogadotton kívül sokféle néven szerepel: kökönye, tövisfa,
boronafa, boronatüske. Ezek többsége talajművelési alkalmazására utal. Hegyoldalak,
erdőszélek, cserjések, napfényes erdők növénye. Az 1–4 m magasra is megnövő
cserje sötétszürke ágai hegyes tövisekben végződnek. Növekedése szabálytalan.
Lassú növekedésű, hosszú életű. A rövid hajtások tövisben végződnek. Gyökerei
messzire kúsznak, gyökérsarj telepeket képez. Termése apró, kékesfekete,
hamvas, csonthéjas vadgyümölcs. Szeptemberben érik. Éretlen termésének húsa
erősen fanyar ízű. Akkor érdemes gyűjteni a gyümölcsöt, amikor a dér már
megcsípte, ekkorra megpuhul, fanyarságából veszít, és enyhén édes íze lesz. Szárazanyag
tartalma csak érett, dércsípett állapotban nagy és csak vízzel macerálva,
darálva préselhető, és még így a lé kihozatala 50%-os. Drogját áprilisban
szedhető virágai, októberben gyűjtött termései adják. A szárított virágokból
készített forrázat vízhajtó, enyhe hashajtó, húgyúti betegségek ellen
használható. C-vitaminban gazdag terméseit október végén szedjük, ha már kissé
megcsípte a dér. A termésekből készített lekvár, bor, pálinka vagy likőr
betegségek után kiváló roboráló szer, immunrendszer- és idegerősítő.
Zsírcsökkentő hatású, fogyókúra esetén nélkülözhetetlen. Méregtelenítő és
vértisztító hatása miatt bőrkiütések megszüntetésére is alkalmazhatjuk. A
csonthéjas gyümölcs emellett olyan flavonoidokban, Flavin 7-ben bővelkedik,
melyek csökkenthetik
a rákos megbetegedések kockázatát. Mint már fentebb írtam a kökény bogyóinak
jelentős a C-vitamin tartalma, illetve különösen gazdag értékes
gyümölcssavakban. A kökény fontos forrása az ellagsavnak, mely egy
daganatpreventív fenolos dilakton, anticarcinogen, azaz rákellenes hatású flavonoid.
Ilyen flavonoidok
a kempferol, a kvercetin a glikozidok és a rutin. Emellett még a kökényben
előfordulnak procianidinek is. A kökény színét a benne lévő található
polifenol flavonoidnak
köszönheti. Ezek a vegyületek képesek megkötni a vasat, ezáltal csökkenti káros
hatásait. A vörösbor és a csokoládé is tartalmaz polifenolnak, azonban a
legfrissebb kutatások szerint mégsem képesek kifejteni ugyanezt a jótékony
hatást, mint amit a kökény is tud. Egy friss kutatás eredményei
bizonyították, hogy a piros, lila és kék gyümölcsök, mint amilyen a kökény, az
áfonya, a meggy, a szőlő vagy a szilva, olyan betegségek megelőzésében
nyújthatnak segítséget, mint a Parkinson-kór, a szklerózis
multiplex, Alzheimer-kór és bizonyos rákbetegségek. Fájából sétapálcát, és
golfütőt készítenek. Régen a kökény étkezésre is szolgált. Bornemissza Anna
(l630-1688) gazdasági naplója szerint az erdélyi fejedelmi udvarnak bevételt biztosított
a kökényaszalvány dézsmája. A magyar nép valamikor rendszeresen lekvárt főzött
a kökényből, készített befőtteket, kökénybort és kökénypálinkát. Újabban a mádi
Geoproduct vállalat modern technológiával egészségvédő Kökénycseppet készít és
forgalmaz. A köztudatban kissé tévesen él egy közhiedelem, miszerint általában
úgy tudjuk, hogy a kökény akkor érett be, amikor már megcsípte a dér,
-nagyjából október elején, közepén- de, mint minden általánosság alól, ebben az
esetben is van kivétel. Annak ellenére, hogy hazánkban a kökényfélék részletes
botanikai feldolgozása még várat magára nagyjából igaz, hogy a kökényszilvák
igénylik a hideghatást a beéréshez, hasonlóan a téli körtékhez, egyes téli
almafajtákhoz, naspolyához, birshez. Vannak olyan kökénybokrok, amelyek termése
már augusztus végén teljesen érett volt, ebből okulva nem érdemes az első
hidegekig várni a begyűjtéssel. Meg kell kóstolni a gyümölcsöket, ízük alapján
eldönthető, hogy mennyire érettek. A gyümölcs érését, a hús puhulását otthon is
elősegíthetjük. Amennyiben a kökény gyümölcse megfelelő nagyságú, hamvas, már
nem ehetetlenül savanyú, szedésre érett. A gyümölcsöket hazaérve tisztítsuk meg
a szennyeződésektől, válogassuk át. Az egészséges szemeket mossuk meg hideg,
legfeljebb langyos vízben. A forró víz leoldja a hamvasságot adó értékes
viaszréteget! Lecsöpögtetés után adagokra osztva, műanyagba csomagolva tegyük
be a hűtőszekrény fagyasztójába. A megfagyott gyümölcsök ezután bármikor, de
már három-négy nap múlva felengedve feldolgozhatók. Az ókorban és a középkorban
azt is megfigyelték főként a szerzetesek, hogy a Növő Holdnál az érett
gyümölcsöt szedjük azonnali felhasználásra. Míg a Fogyó Holdnál
azt, amit eltevésre szánunk. Az is érdekessége ennek a növénynek, hogy a kelták
fanaptárában a kökény a nyár kezdetének, a Beltane –nak jelképe. Tüskéi
és sötét kérge miatt szerencsétlenséget hozó növénynek tartották. Mindez idáig
sokat írtam magáról a növényről, és csupán néhány célzást tettem arra, hogy
miként is készíthetünk belőle párlatot. Szedése, gyűjtése egyike a legnehezebb
feladatoknak nem is ajánlható mindenkinek. Ha megvan a gyümölcsünk, amit
lehetőleg ne fő utak mellől szedjünk, hanem onnan, ahol lehetőleg a legkevesebb
emberi szennyeződés éri, akkor fontos, hogy megmossuk, és az ágdaraboktól
elkülönítsük. A nagy kereskedelmi főzdék ki is magozzák, erre nekünk nem sok
esélyünk van, otthon házilag, de mindenképpen meg kell sértenünk a gyümölcshúst
és pektinbontó enzimmel kell kezelnünk ahhoz, hogy a benne található kevéske
kis gyümölcscukrot kitudjuk nyerni, fajta élesztőkkel pedig alkohollá tudjuk
alakítani. Nagy mennyiséget ne várjunk tőle, mert 100 kg cefréből, jó, ha 2
liternyi pálinkát tudunk készíteni. Ha viszont valaki el tud jutni idáig annak
bizony csodában lesz része. Hosszú íze és illata a belőle készült italban is
jól érezhető. Kékesfekete, hamvas, csonthéjas vadgyümölcs létére szép
illatú, a gyümölcsre jellemző vastag, testes pálinkát képes adni. Lekerekedett
savak, sokrétű illat, komplex ízvilág. Beszédes pálinka, sokkal több aroma van
benne, mint azt első szippantásra gondolnánk. Rétegei vannak. Ízében meglepő
módon inkább a marcipán dominál. De ott a dér csípte gyümölcs is a maga finom
fanyarságával. Ebben az ízben, akárcsak a többiben, a kóstolómester stílusa is
benne van. Aki saját ízlése szerint döntötte el, hol van a párlat közepe,
magja. A pálinka íze végső soron a kóstolómester kézjegye. Mégis talán a
legfontosabb jellemzője az intenzív meggy és szilva aroma némi zúzott kő és
édes fűszer kíséretében. A kökény gyümölcsös ízét zúzott mag és édes fűszer
tartja egyensúlyban. Élénk alkoholtartalma szinte savassá emeli az ízeit, ami
tiszta, teljes gyümölcsös lecsengéssel zárul. Ez a párlat a világ, de főként a
mi kis hazánk egy igazi kis csodája.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése