Herbarium Librum
Pézsmaboglár félék Családja
Sambucus nigra
Fekete bodza
Falun
lakom egy kisebb domb tövében, egy szurdik végénél, ahol egy patak éppen kifut
a sík területre. A dombot Rigóvárnak nevezték el az ott bőségesen megélő fekete
madarakról, amelyeknek egyik kedvenc eledele ennek a most bemutatásra kerülő
gyümölcsnek. Amikor a házunkból kilépek az udvarunkra egy jókora bodza bokor
fogadja tekintetemet. Ebből már tudhatjuk, hogy a most bemutatásra kerülő
gyümölcsünket, a bodzát nem kell bemutatni, a falusi embereknek, mert a magyar
népgyógyászatban ott van a kamilla mellett. Talán ez annak köszönhető, mert
régebben ott lapult minden ház mezsgyéjén. Hogy melyik keletkezett, a hiedelem,
vagy a szokás, hogy a mezsgyére karónak a könnyen gyökeresedő bodzát
választották, vagy azért választották azt, mert már élt a hiedelem a védelmező
tulajdonságáról, ma már nehéz lenne kideríteni. Egy bizonyos, valamikor nagy
becsben tartották őseink a bodzát, s a gyógyászatban megbecsült helyet kapott.
Valaha felhasználták e növény minden részét a gyökerétől a kérgén át a
leveléig. E hasznosítások többségét mára elfeledtük, ma leginkább csak
táplálkozási és gyógyászati szerepe ismert. Sőt ma már bizonyos részeit
mérgezőnek is tekintik, és óva intenek használatától a nyugati orvoslás anyagi
haszonra épülő képviselői. Sokféle haszna okán a bodzát sokáig különös
tisztelet övezte. Egyes helyeken boszorkányos tulajdonságai miatt félték,
másutt a rontó erőket távol tartó növényként tisztelték. Némely vidékeken azt
terjesztették, hogy Júdás bodzafára kötötte fel magát, míg másutt Jézus
keresztfájának anyagát vélték benne felismerni. Az előbbi hiedelem az oka
annak, hogy azt a kis, porcos állagú, semleges ízű, immunserkentő hatású, fül
alakú gombát, amely főleg a bodza ágain él, júdásfülgomba (júdás-fülegomba, Auricularia
auricula-judae) néven ismerjük. Sokfelé úgy vélik, hogy a bodzabokor alatt
nem jó elaludni, mert elvarázsolja az embert…A középkori német néphit szerint a
bodzában lakott a parasztudvar jó szelleme, amely megóvta a családot a tűztől
és más bajoktól. A bodzapálinka ui. szívgyógyszer, ha jól tudom, rozmaringban
áztatva. Reggeli előtt kell inni belőle a szívbetegnek egy gyűszűnyit. Elődeink
Holle anyó lakóhelyeként, a ház, az udvar védőjeként tisztelték. A dánok úgy tartották,
hogy a bodza ágai között egy manószerű lény ül, aki minden olyan embert üldöz,
akinek bodzafából készült bútor van az otthonában. Az angolok azt hitték, hogy
a boszorkányok bodzafává változnak, éppen ezért a bodzát a házba vinni tilos,
bajt hoz a ház lakóira. A régi időkben a bodzacserje a házi istenek lakhelye
volt, ezért a mai napig szívesen ültetik a parasztudvarokban az istálló vagy a
csűr oldalfalához, ugyanakkor az Őrségben azt is tartják róla, hogy ha bodza nő
a ház mellett, belecsaphat a villám. Dioszkuridész Materia medica című művében
érdekes recepteket jegyzett föl: kígyómarás ellen borban főzött bodzagyökeret
ajánl, fekélyekre pedig a levelekből készült borogatást. A régi
kovácsműhelyekben a bélszövetétől megszabadított bodzahajtást használták
fújtató készítéséhez (a kivett bél pedig kiváló gyújtós volt). A halászok általában bodzából készítették a
hálóvarró tűt. A néphit szerint, ha a bodza, akkor, amikor már érett gyümölcsöt
is hoz, még mindig virágzik, hosszú télre van kilátás. Persze a néphagyomány
szerint minden
jó pálinka gyógyszer, főként, ha azt kis mennyiségben fogyasszuk, de a bodza
különösképpen segít a megfáradt testnek visszatérni az egészség
harmóniájába. Amellett, hogy a rontó erőket távol tartó növényként tisztelték,
a bodza sok olyan ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, melyet más
gyümölcsök nem, vagy csak kisebb mennyiségben. Ez a tartalom nem más, mint az
A-, B1- vitamin tartalma 65–70 mg/100 gr, és ezzel csak a banán és a
csipkebogyó előzi meg., B2-vitamin-tartalma 78–80 mg/100 gr.
B6-vitamin-tartalma: 0,24–0,25 mg/100 gr, amelyben csak a banán előzi
meg, és C-vitamin tartalma duplája a citrusfélékének: 120–140 mg/100 gr,! De
tartalmaz még folsavat, pantoténsavat, ásványi anyagokat és mikroelemeket,
úgymint: vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, valamint illóolajat
és antociánokat, ez utóbbiakat főként fekete a bodzabogyó. A termésben
különböző szerves savak, így például almasav, ecetsav, is megtalálható. A
bodzát sok egyéb másra is felhasználták: Fiatal hajtásai a vastag, szivacsos
bélszövet miatt törékenyek. Ahogy az ágak idősödnek, a belső bélüreg nem tágul,
és azt hosszú, rugalmas és szilárd rostokból álló, egyenes szálfutású farész
veszi körül. Ez az oka annak, hogy a legkiválóbb, szilárd és tartós, kellemes
tapintású ásó- és lapátnyeleket a több éves, egyenes bodzahajtásokból
készítették. Hasonló okokból nagyon régóta fúvós hangszereket: furulyát,
tilinkót, kavalt is készítenek a bodza ágaiból. A régi kovácsműhelyekben a
bélszövetétől megszabadított bodzahajtást használták fújtató készítéséhez (a
kivett bél pedig kiváló gyújtós volt). A halászok általában bodzából
készítették a hálóvarró tűt. A szintetikus festékek feltalálása előtt fontos
festőnövény is volt: a bogyóból különböző adalékanyagokkal barna, kék, ibolya,
bíbor és fakókék, a levelekből, pedig zöld festékanyagot készítettek. Erős
szagú levét a legyek, egerek távol tartására permetezték. Alig hihető, de 4
centiliter pálinka elkészítéséhez 1,6 kilogramm bodzagyümölcsöt kell
feldolgozni. Ahhoz, hogy e párlat igazi hatása érvényesüljön, a cefrébe több
puttony napon szárított virágot is bele kell főzni… Hagyományos kisüsti
eljárással, bodzapálinkánkat vadon termett gyümölcsből készítjük
és szerintünk az egyik legsimább, és legselymesebb élményt nyújtja
fogyasztóinak. A pálinkák királya. Egy igazi, váratlan meglepetés. Egy
háttérgyümölcs, mely így vesz elégtételt. Mert a bogyóiból készült pálinka
letisztult ízeivel valódi harmóniát áraszt. A legsimább, legselymesebb,
gyógyító olaj a testnek, léleknek. Nem túl fűszeres, vadhúsból készült ételek
után, zárásképpen ajánljuk. Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 16-18°C.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése