225.
2012/1021
AQUAVINICUM
NATÚR
VADGYÜMÖLCS
Fekete bodza
üvegben érlelve
Falun lakom egy kisebb domb tövében, egy szurdik
végénél, ahol egy patak éppen kifut a sík területre. A dombot Rigóvárnak
nevezték el az ott bőségesen megélő fekete madarakról, amelyeknek egyik kedvenc
eledele ennek a most bemutatásra kerülő gyümölcsnek. Amikor a házunkból kilépek
az udvarunkra egy jókora bodza bokor fogadja tekintetemet. Ebből már tudhatjuk,
hogy a most bemutatásra kerülő gyümölcsünket, a bodzát nem kell bemutatni, a
falusi embereknek, mert a magyar népgyógyászatban ott van a kamilla mellett.
Talán ez annak köszönhető, mert régebben ott lapult minden ház mezsgyéjén. Hogy
melyik keletkezett, a hiedelem, vagy a szokás, hogy a mezsgyére karónak a
könnyen gyökeresedő bodzát választották, vagy azért választották azt, mert már
élt a hiedelem a védelmező tulajdonságáról, ma már nehéz lenne kideríteni. Egy
bizonyos, valamikor nagy becsben tartották őseink a bodzát, s a gyógyászatban
megbecsült helyet kapott. Valaha felhasználták e növény minden részét a
gyökerétől a kérgén át a leveléig. E hasznosítások többségét mára elfeledtük,
ma leginkább csak táplálkozási és gyógyászati szerepe ismert. Persze a
néphagyomány szerint minden jó pálinka gyógyszer, főként, ha azt kis mennyiségben fogyasszuk,
de a bodza különösképpen segít a megfáradt testnek visszatérni
az egészség harmóniájába. Amellett, hogy a rontó erőket távol tartó növényként
tisztelték, a bodza sok olyan ásványi anyagot és vitamint
tartalmaz, melyet más gyümölcsök nem, vagy csak kisebb mennyiségben. De
tartalmaz még folsavat, pantoténsavat, ásványi anyagokat és mikroelemeket,
úgymint: vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, valamint illóolajat
és antociánokat, ez utóbbiakat főként fekete a bodzabogyó. Alig hihető, de 4
centiliter pálinka elkészítéséhez 1,6 kilogramm bodzagyümölcsöt kell
feldolgozni. Ahhoz, hogy e párlat igazi hatása érvényesüljön, a cefrébe több
puttony napon szárított virágot is bele kell főzni… Hagyományos kisüsti
eljárással, bodzapálinkánkat vadon termett gyümölcsből készítjük
és szerintünk az egyik legsimább, és legselymesebb élményt nyújtja
fogyasztóinak. A pálinkák királya. Egy igazi, váratlan meglepetés. Egy
háttérgyümölcs, mely így vesz elégtételt. Mert a bogyóiból készült pálinka
letisztult ízeivel valódi harmóniát áraszt. A legsimább, legselymesebb,
gyógyító olaj a testnek, léleknek. Nem túl fűszeres, vadhúsból készült ételek
után, zárásképpen ajánljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése