Herbarium Librum
Rózsa félék Családja
Malus Rosacaea
Jonatán Alma
Mondanom sem kellene, hogy a gyermekkori gyümölcs
élményeknek se szeri, se száma. Azt azért tudni kell, hogy a hetvenes évek
elején, amikor a gyermekkoromat töltöttem itt a vidéki falun, banánról,
narancsról, különféle déli gyümölcsökről még csak nem is nagyon álmodhattunk. A
nyolcvanas években tűntek fel először ezek az egzotikus gyümölcsök, így
gyerekként az alma volt az, amely az estéinket megízesítette. Az almát nem
kísérte életünkben különös fény, mert a hétköznapok szerves része volt. Pedig
higgyük el, hogy nincsen még olyan gyümölcsünk, mint az alma. Gondoljunk csak
bele. Mire nem voltunk képesek egykoron azért, hogy legalább egyet
leszakíthassunk az édeni kert tudásfájáról, hogy aztán beleharapjunk? Nos mint
tudjuk éppen ennek a csodálatos ízű, kívánatos és illatos gyümölcs fajtának
köszönhetjük, mióta Éva anyánk elsőként a tiltás ellenére megkóstolta, hogy nem
az édenkerti, édes semmittevés, a gondtalan élet jutott nekünk embereknek,
osztályrészül, hanem az almából nyert tudással; a létért való örökös küzdelem.
- Az a ronda álnok kígyó -, mondogatjuk még napjainkban is. S mind annak
ellenére, hogy a téli estéken örömmel haraptunk az almába, amely saját
kertünkben, saját fánkon termett mégis keveset tudtunk pontos eredetéről.
Nálunk három féle almafa létezett, ebből most egy kicsit a legmostohábbat a Jonathant mutatnám be: 1800-ban New
York államban véletlen magoncként jött létre és értékének felismerőjéről,
Jonathan Hasbrouck-ról nevezték el. Hazájában bevezetését követően eléggé
jelentős volt, de az 1900-as években nagyon lecsökkent a termesztési aránya.
Európa valamennyi almatermesztő országában megismerték, de hazánkon kívül sehol
sem vált fő fajtává. Hazánkban Bereczki Máté 1882-ben ismertette, és írta le
ezt a fajtát. A fa középerős növekedésű, hajtásrendszere sűrű elágazású,
lecsüngő. Rendszeres metszést igényel. A hajtás, a gyümölcs a lisztharmatra
nagyon érzékeny. Növényvédelme költséges. A gyümölcs közepesen nagy (60-65 mm
átmérő). Alapszíne sárga, a napos oldalon mosott piros fedőszínnel. Kiváló
zamatú gyümölcs. Elsősorban íze, tetszetőssége és alakja miatt kedvelt.
Szeptember hónapban szedhető, 5-6 hónapig csak a szabályozott légterű
tárolókban tárolható. Az agrotechnikával szemben igen igényes fajta. A
termesztése során olyan pozitív rügymutációk is keletkeztek, amelyek
gyümölcsének fedőszíne intenzíven piros, tetszetősebb, a fedőszín szinte az
egész gyümölcs felületét fedi. Tudom, hogy gyermekként az almát mindig magyar
gyümölcsnek tartottam, ezzel szemben felnőttként szembesültem a ténnyel, hogy a
kutatók már azt is ki tudták mutatni, hogy a házi alma vad őse - Malus
sieversii - eredetileg a dél-kazahsztáni hegyekből származik. A másik komoly
tény, hogy az általam ismert három fajtával szemben az almának ma több mint
7500 fajtája ismert. Ráadásul azt is érdemes megjegyezni, hogy világszerte
évente több mint 60 millió tonna almát szüretelnek. A rózsafélék családjához
tartozó, manapság rendkívül egészségesnek tartott gyümölcsből így a teljes
világnépességre vetítve fejenként nyolc és fél kilogramm jut minden évben.
Mégis egy kicsit azért magyaros lett ez a gyümölcs már csak azért is, mert a
Kárpát-medence almatermelésének központja. Éghajlata és talajadottságai kitűnő,
lédús almafajták termesztését teszik lehetővé. Egyik ilyen fajta a Jonatán, amit
már rég elfeledtek a nyugat-európai piacokon, viszont harmonikus savai,
utánozhatatlan zamatai miatt az ide települt lé üzemek elsőrangú kedvence.
Minden más almalé ízét ezzel javítják, így nem csoda, ha másik eredetvédett
pálinkánk alapanyagát is a Jonatán alma szolgáltatja. Szeptember elején-közepén
érik. Gyümölcse tetszetős sötétpiros színű, 120-130 gramm tömegű, kiváló ízű,
nyomódásra nem nagyon érzékeny. Termőképessége igen jó, termőre fordulás után
évről évre rendszeresen és jól terem. Hazai gyümölcseink 2/3-át ez az almafajta
teszi ki. Kedveli a párás levegőt, a hajnali harmatot, így a Bátai dombok és
szurdikok világában is igen jól érzi magát. Hibája, hogy a lisztharmat könnyen
megtámadja, és az alma gyümölcshúsa barnulásra, héja foltosodásra hajlamos.
Szép gyümölcse kellemes zamatú, bőven levedző. Ráadásul egészséges is: véd az
Alzheimer-kór, a vastagbélrák és a magas vérnyomás ellen. Ma is, ha lehetőségem
van rá, minden este lefekvés előtt elfogyasztok egy almát, és ez a szeretett a
mai napokban is a gyermekkorunk emlékeit idézi elő. Az almásláda kellemes
illata a téli kamrában. Nem véletlen, hogy felnőttként a gyümölcs már másként
röppen fel a fejemben. Egyenes út a gyümölcstől a cefréig, a cefrétől a
pálinkáig. El is határoztam, hogy minden fontosabb almafajtát kipróbálok
párlatként is. Ennek eredménye lett ez a Jonatán Párlat is, amely valóban könnyed,
de mégis intenzív gyümölcsillat citrusokkal és nyári virágokkal, enyhe
rózsaillat-benyomással. Telt friss ropogós gyümölcsösség viaszos jegyekkel,
hosszan megmaradó ásványos gyümölcsízzel. A Jonatán alma karakterű ital,
intenzív fahéjas, kompótos jegyeit leginkább ez a mélyebb viaszos jelleg
határozza meg. De mégis az összhangot harmonikus savai, utánozhatatlan zamatai
adják meg. Kellemes kísérője lehet nehezebb halételeknek, halászlének,
csirkemellnek. Jól fogyasztható nehezebb magyaros ételek pl. toroskáposzta után
digestívnek. A társas összejövetelek elengedhetetlen kísérője, amely garantálja
a kellemes és felejthetetlen emlékeket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése