226.
2012/1024
AQUAVINICUM
NATÚR
VEGYES
Bodzásalma
üvegben érlelve
Ezúttal ma egy
szintén natúr párlatot szeretnék bemutatni, de a vegyes, vagy ma kellendőbb
szóval jellemezve, házasított kategóriában. Nálam a vegyes kategória mindig azt
jelenti, hogy ha két különböző kategória párlatait, vagy cefréit házasítom
össze. Ezúttal nem gyümölcsként, nem is cefreként került össze a két alany,
hanem amikor már mindkettő elnyerte párlat formáját, állapotát. Az egyik alany
a vadgyümölcsök kategória képviselője a fekete bodza párlat, a másik alany a
gyümölcs kategória tagja az idared alma pálinka. Természetesen mondanom sem
kell, hogy a kettő házasításából melyik a domináns, melyiknek az illat és aroma
anyagai fogják uralni az új születendő párlatot. Persze akkor mondhatnánk azt
is, hogy egyáltalán mi értelme van e kettő házasításának, ha tudjuk, hogy az
egyik úgy is legyűri a másikat. A valóságban azonban a dolog nem ilyen egyértelműen
alakul. Nyilvánvalóan a bodza illatai, zamatai előre tolakodnak a kóstoláskor,
de azért, ha egy kicsit figyelmesebben kóstolunk, ha kicsit tovább forgatjuk a
szánkban, meg rágjuk alaposan az illatunkat, akkor a háttérben rögtön
felismerjük a felbukkanó idared alma citrusosan kellemes, markánsan savas
alkotó részeit. Nyilván nagyon sokan készítik el úgy bodza pálinkájukat, hogy
már alapból hozzáraknak valamennyi almát, hiszen az kiváló hordozó, és
türelmesen hagyja, hogy a másik fél érvényesüljön. Önmagában az idared alma
pálinka is kiváló ital, selymesen simul bele érzékszerveinkbe, így azonban
összeházasítva a bodzával ténylegesen különleges harmóniába kerülnek egymással.
Az azonban kétségtelen, hogy nagyon nehezen sikerült stabilizálnom ezt a párlatot,
főként 45%-ra gyengítve makacsul beopálosodott. Elsőként papírszűrővel
igyekeztem kivonni belőle a zavarosító anyagokat, de nem jártam sikerrel csak a
párlat mennyisége fogyott minden szűréssel. Így aztán a párlat bekerült a
fagyasztóba egy huszonnégy órára, és utána egyetlen szűréssel, hidegen sikerült
kiszednem belőle minden olyan anyagot, ami zavarosította a párlatomat. A mezei,
vadvirágok illata rögtön előbukkant, vegyülve a citrusos alma illataival.
Hőmérsékletét visszanyerve, bepalackozva immár egy hibátlan, tökéletes párlat
tükröződött a palackban. Szent Rafael arkangyalnak ajánlva védelmébe, minden
útra, minden utazónak csak ajánlani tudom néhány cseppjét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése