Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. október 25., csütörtök

Chardonnay Szőlő Érlelt Törkölypálinka 2012.


227.
 
2012/1025
 
AQUAVINICUM
 
ÉRLELT
 
TÖRKÖLY
 
 
  Chardonnay szőlő
  eperfahordóban érlelve
 
 
 Őszintén megvallva évről-évre szinte mindent kipróbálok, ami a Chardonnay szőlővel kapcsolatos. Szinte se szeri, se száma már a különféle párlatoknak, amelyet ebből készítettem és a legkülönfélébb változatossággal igyekszek mind különlegesebbé tenni. Ebből kifolyólag elég sokat is írtam már erről a szőlőfajtáról. A belőle készülő bor, illetve párlat egyéniségét mindenképpen meghatározza a termőhely. Magyarországon szinte mindenféle talajon termesztik, kivéve a zsíros erdőtalajokat. Leginkább az ásványi anyagokban gazdag vulkáni málladékos és agyag talajokon érzi jól magát.  Alapvetően sokkal jobban alkalmazkodik a különféle körülményekhez, mint más szőlőfajták. Jó mésztűrő, bár az erősen meszes területeken savakban gazdagabb, karcsúbb borokat, párlatokat ad. E Lyonból származó fajtát a pécsi káptalan hozatta be hazánkba a filoxéravészt megelőző időkben, s hozott létre belőle fajtatiszta ültetvényt. A legtöbb bortípust lehet belőle készíteni a termőtájtól és az alkalmazott technológiától függően, így a legtöbb borvidékünkön megtalálható, bár igazi reneszánszát csak az 1990-es évektől éli. Mivel kitűnő minőséget, karakteres, illat- és zamatanyagokban gazdag  bort ad, sok helyütt kedveltté vált mind a fogyasztók, mind a termelők körében. Két, teljesen eltérő változatával kísérleteznek a hazai borászok. Egyrészt a savakban gazdag szőlőt érlelő vidékeken a viszonylag korán szüretelt, reduktív eljárással feldolgozott szőlőből friss, üde savakkal rendelkező, fűre, zöldalmára, citrusfélékre és friss gyümölcsökre emlékeztető illatot és ízeket varázsolnak. A borászok másik csoportja a később szüretelt, esetleg melegebb éghajlaton termett, fahordós érlelést is kapott chardonnay-ból egy teljesen más karaktert kíván létrehozni. Az érleléssel a bor testességét, vajasságát, érleltebb gyümölcsjegyeit, barack-, illetve ananászillatát, valamint füstölt, pörkölt tölgyfás, mézes jellemzőit domborítják ki. E párlatnak az alapanyagául szolgáló törköly utóbbi kategóriához tartózik. Én viszont a tölgyfahordós érlelés helyett az eperfahordós érlelést választottam ezúttal. Ettől mély, bronzos aranysárga színében enyhe barnás árnyalat vegyül. Illata áradó mazsola, citromhéj, szegfűszeg. Pohárban vastagon feltapadó, apró cseppekben alácsorgó. Ízében folytatódik a mazsola, aszalt egzotikus gyümölcsök. Kerek, selymes utóízű, különleges termék. Nagyszerű élményt nyújt fogyasztása.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése