227.
2012/1025
AQUAVINICUM
ÉRLELT
TÖRKÖLY
Chardonnay szőlő
eperfahordóban érlelve
Őszintén megvallva
évről-évre szinte mindent kipróbálok, ami a Chardonnay szőlővel kapcsolatos.
Szinte se szeri, se száma már a különféle párlatoknak, amelyet ebből
készítettem és a legkülönfélébb változatossággal igyekszek mind különlegesebbé
tenni. Ebből kifolyólag elég sokat is írtam már erről a szőlőfajtáról. A belőle készülő bor, illetve párlat egyéniségét
mindenképpen meghatározza a termőhely. Magyarországon szinte mindenféle talajon
termesztik, kivéve a zsíros erdőtalajokat. Leginkább az ásványi anyagokban
gazdag vulkáni málladékos és agyag talajokon érzi jól magát. Alapvetően
sokkal jobban alkalmazkodik a különféle körülményekhez, mint más szőlőfajták.
Jó mésztűrő, bár az erősen meszes területeken savakban gazdagabb, karcsúbb
borokat, párlatokat ad. E Lyonból származó fajtát a pécsi káptalan hozatta be
hazánkba a filoxéravészt megelőző időkben, s hozott létre belőle fajtatiszta
ültetvényt. A legtöbb bortípust lehet belőle készíteni a termőtájtól és az
alkalmazott technológiától függően, így a legtöbb borvidékünkön megtalálható,
bár igazi reneszánszát csak az 1990-es évektől éli. Mivel kitűnő minőséget,
karakteres, illat- és zamatanyagokban gazdag bort ad, sok helyütt
kedveltté vált mind a fogyasztók, mind a termelők körében. Két, teljesen eltérő
változatával kísérleteznek a hazai borászok. Egyrészt a savakban gazdag szőlőt
érlelő vidékeken a viszonylag korán szüretelt, reduktív eljárással feldolgozott
szőlőből friss, üde savakkal rendelkező, fűre, zöldalmára, citrusfélékre és
friss gyümölcsökre emlékeztető illatot és ízeket varázsolnak. A borászok másik
csoportja a később szüretelt, esetleg melegebb éghajlaton termett, fahordós
érlelést is kapott chardonnay-ból egy teljesen más karaktert kíván létrehozni.
Az érleléssel a bor testességét, vajasságát, érleltebb gyümölcsjegyeit,
barack-, illetve ananászillatát, valamint füstölt, pörkölt tölgyfás, mézes jellemzőit
domborítják ki. E párlatnak az alapanyagául szolgáló törköly utóbbi
kategóriához tartózik. Én viszont a tölgyfahordós érlelés helyett az
eperfahordós érlelést választottam ezúttal. Ettől mély, bronzos aranysárga
színében enyhe barnás árnyalat vegyül. Illata áradó mazsola, citromhéj,
szegfűszeg. Pohárban vastagon feltapadó, apró cseppekben alácsorgó. Ízében
folytatódik a mazsola, aszalt egzotikus gyümölcsök. Kerek, selymes utóízű,
különleges termék. Nagyszerű élményt nyújt fogyasztása.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése