Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. február 25., kedd

Champion Őszibarack Natúr Gyümölcs Pálinka 2014.



508.

2014/0225


AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS



  Champion Őszibarack
  üvegben érlelve
 
 
 
 
 Hála Istennek folytatódik a jó idő, és ez bizony képes lendületet adni az ember munkavégzésének is. Egyszerűen ilyenkor nincs kedve az embernek a lakásban maradni. Így mi is a mai napon újfent végig jártuk a gyümölcsösünket, és igyekeztünk felmérni azoknak az állapotát. Az ősszel elültetett gyümölcsfák egytől-egyig sikeresen megfogantak, ami nagy öröm volt számunkra. A mai napon bemutatott italunkkal elhagyjuk a törköly, a szőlőből készült, vagy kapcsolatos pálinkákat, és újfent a gyümölcsök világába bukkanunk fel. Hónapok óta nem készítettem őszibarack pálinkát annak ellenére, hogy az érlelő termünkben még mindig jó pár hordónyi őszibarack cefre pihen arra várva, hogy desztillálásra kerüljön. Ezúttal a champion fajtájú cefréhez nyúltunk és azt alakítottuk át pálinkává. Szokásunkhoz híven a gyümölcs bemutatásával kezdjük pálinkánk felvezetését. A kutatások nem bizonyították, hogy ez a gyümölcs latin neve ellenére Perzsiából származik, mivel a kínai irodalomban már i.e. több száz évvel, több helyen is említi, ezért feltételezhető, hogy igen is innen származik. Európai elterjedésének forrása Itália, majd Franciaország, ahol a kedvező életkörülmények és tenyésztési feltételek miatt, nem csak termesztik, de fajtáinak szaporítása is fellendült. Oliver De Serres 1604-ben megjelent kertészetről szóló munkájában (Théatre d’Agriculture), már 12 fajtát ír le. Az őszibarack-termesztés fellendülésére jellemző, hogy a kereszténység terjesztésével párhuzamosan terjedt el Európa többi országában, mivel a legügyesebb termesztők a szerzetesek voltak. A kolostorok kertjeiben nagy gonddal nevelték, és valószínűleg szaporították is az őszibarackot. Franciaországban keletkeztek az első faiskolák is, 1628-ban már 27 fajtát, 1667-re, pedig már 38 fajtáról tesznek említést. Az őszibarack termesztése nálunk a 16. században indult meg, de akkor még csak a főúri kertekben lehetett megtalálni, mivel gyümölcse drága csemegének számított. Ha ügyesen választjuk meg az ültetendő fajtákat, akkor 4-5 fával "futószalagot" szervezhetünk, és akár három hónapon át is fogyaszthatjuk az őszibarack ízletes gyümölcseit. Ezt az edzett, hazánkban mindenütt kedvelt fajtát külföldön alig-alig ismerik. Pedig sokak szerint a legfinomabb őszibarack. Fehér húsú gyümölcse augusztus második felében érik, fája igen erős növekedésű, tetszetős.
 
 

2014. február 24., hétfő

Pinot Noir Merlot Cuvée Natúr Törkölypálinka 2014.



507.

2014/0224


AQUAVINICUM

NATÚR

TÖRKÖLY



  Pinot Noir - Merlot Cuvée
  üvegben érlelve
 
 
 
 
 Igazán hétfőn még a gondolatokat is elég nehéz összeszedni. Minden olyan végtelennek, végeláthatatlannak tűnik innen nézve, ha belegondolunk, hogy a hét mennyi mindent tartogathat számunkra. Az eső legalább elállt, de komplikáció azért adódott e nélkül is. Ezúttal a pálinkafőzdében nem tudtam dolgozni, mert nem volt víz, így nem maradt más hátra, mint a szőlőbe vonultam metszeni. A délutánt azért a pálinkáimmal tölthettem, hiszen a holnapi napon egy újabb verseny nevezési határideje jár le, ezért hat mintát készítettem elő, és adtam fel a futárszolgálattal Sárisáp irányába. Egy pálinka erejéig még itt maradtam a törkölypálinkák világánál, így amit ma szeretnék bemutatni az egy cuvée törköly, amelynek első tagja a Pinot Noir szőlő törkölye, a második tagja, pedig a közismert merlot szőlő törkölye. Mivel az elsőként megnevezett Pinot Noir szőlő annyira nem közismert, így arról osztanék meg néhány gondolatot. A pinot noir az ismert világfajták közé tartozik, de széles körű elterjedését erőteljes mérsékelt klímaigénye igen hatékonyan leszabályozza. Ki szeretném emelni mellőzöttségét, és hogy ennek egyik oka az, hogy az előző éra meglehetősen mennyiség orientált felfogásában elveszett az a technológia, szemlélet, amellyel hozzá kell nyúlni ehhez az érzékeny fajtához. A fajtát először 1375-ben írták le Burgundiában, tehát egy klasszikus francia fajtáról beszélünk. A fajta érzékenysége több dologból is adódik: a pinot noir fürtjei tömöttek, apró hengeres bogyókkal, amelyek héja nem túl vastag. Ez a belőle készült borok halványabb színén és visszafogottabb tannintartalmán is tetten érhető. Ez a fajta korán fakad és korán is érik, nem véletlen, hogy azon kevés kékszőlőfajták közé tartozik, amelyekkel lehet mit kezdeni olyan, a szőlőtermesztés északi határán fekvő borvidékeken, mint Champagne vagy Rheingau. Talajigénye talán kevésbé korlátozza elterjedését, mint klímaigénye, de kifejezetten kedveli a meszes, márgás vagy agyagos talajokat. Igazi nagyságát elsősorban komolyabb hozamkorlátozás mellett tudja megmutatni, egyébként nagyobb hozamokra is képes. A fajta őshazájában, Burgundiában szigorú terméskorlátozást alkalmaznak, ami átlagosan 35hl/ha terhelést jelent. Illatban intenzív cseresznyés virágos és diszkrét fásságot mutató jegyekkel. E párlatot ajánlom jégtörésre, a barátságért.
 
 

Nevezési lap a II. Sárisápi Pálinkaversenyre 2014.




Annavölgy és Sárisáp Kertbarátainak és Borbarátnőinek Egyesülete hirdetése

A 2014. évi
II. SÁRISÁPI TÉRSÉGI NYÍLT PÁLINKAVERSENY

NEVEZÉSI LAP

Név: MUTH PÁLINKA ÉS BORPINCE
Cím: 7149 BÁTA, FŐ UTCA 36
Telefon: 06-70/3387-165
E-mail cím: willhar@citromail.hu
Nevezett pálinkák száma: 6 db


Versenypálinkák:

Nevezett pálinkák száma:
Fajtája (lehetőleg gyümölcsfajta megjelöléssel)

Évjárata

Alkoholfok
Pálinka főzésének helye
(pálinkafőzde neve, címe)
1
Fétel Apát Körte
Natúr
Heilmann-né Muth Erzsébet
2013
43%
Sabeikow és Társa KFT. Báta, Fő u. 604.
2
Olaszrizling Szőlő Borseprő
Natúr
Muthné Katona Mária
2012
39%
Sabeikow és Társa KFT. Báta, Fő u. 604.
3
Királyleányka Szőlő törköly
Natúr
Muthné Katona Mária
2013
39%
Sabeikow és Társa KFT. Báta, Fő u. 604.
4
Kékfrankos Szőlő Borpárlat
Eperfával érlelt
Muthné Katona Mária
2013.
39%
Sabeikow és Társa KFT. Báta, Fő u. 604.
5
Tramini Szőlő
Szilvafával érlelt
Heilmann-né Muth Erzsébet
2013.
42%
Sabeikow és Társa KFT. Báta, Fő u. 604.
6
Mézes Ágyas Stanley Szilva
Ágyas
Heilmann-né Muth Erzsébet
2013
39%
Sabeikow és Társa KFT. Báta, Fő u. 604.

Beküldési határidő: 2014 február 25.



Dátum: Báta, 2014. február 24.



Muth József
………………………
Aláírás


2014. február 23., vasárnap

Vörös Bikavér Ágyas Törkölypálinka 2014.



506.

2014/0223


AQUAVINICUM

ÁGYAS

TÖRKÖLY



  Vörös Bikavér
  üvegben érlelve
 
 
 
 
 A mai napon bemutatásra szánt italom bevezetőjében nem az esővel akartam kezdeni, pedig ismét eset éjjel és nappal. A vasárnap hangulatát ez a borongós idő még sem tudta elrontani. Egyrészt azért, mert a tegnapi nap folyamán pincészetünk 2 db arany, 3 db ezüst, és 5 db bronzérmet nyert el két különböző pálinkaversenyen, még akkor is ha ezek azért szerényebb helyi versenyek voltak. Másrészt ezzel a vasárnappal egy különleges hét veszi kezdetét, amelyet a mai kor embere már nagyon tud, nem nagyon ismer. A farsangi időszak végéhez közeledve az utolsó hetet torkos hétnek is szokták hívni a régi öregek. Ilyenkor aztán előkerült minden finom falat, és minden finom ital, nem spóroltak a gazdaemberek, sőt közösségi misét mondattak, hogy munkájukra áldást, földjeiken jó termést biztosítsanak. A hatvanadvasárnap és húshagyóvasárnap közti hetet, a farsang utolsó hetét zabálóhét, vagy kövérhét néven emlegették, ezzel is jelezve a nagyböjt előtti napok eszem-iszom hangulatát. Ehhez a hangulathoz szeretnék visszaemlékezni a mai napon bemutatott italunkkal, melyet szándékosan tartogattam erre a napra. Ha visszaemlékezünk néhány napja már a Bikavér törkölypálinka natúr, és érlelt változatát ismertettem, illetve egy likőrős ágyas változatot is, de a valódi ágyas változata ennek a családnak ez az ágyas párlat, mert ebbe, mind a négy alkotó szőlőtörköly aszalt gyümölcséből helyeztem bele, mint egy jelezve a bőség zavarát. A lakodalmak időszaka is a farsang idejére esett. Katolikus parasztságunk egészen a legújabb időkig szinte csak hétfői és szerdai napokon lakodalmazott. Ennek oka az volt, hogy különös mágikus kapcsolatot képzeltek az egybekelő ifjú pár és az ébredő természet között. Ez a szokás az evangéliumi kánai menyegzőre utal, amikor Jézus első csodatételeként a vizet borrá változtatta. Ebben az esetben mi nem vizet változtattunk borrá, sokkal inkább törkölyt pálinkává. A benne szereplő összetevők, pedig a Kadarka, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Kékfrankos, és a Merlot. Ezek a szőlőfajták biztosították, hogy valóban olyan ital kerekedhet ki belőle, amely ennek a hétnek az itala lehet. Étkezéseink előtt és után is ajánlanám alkalmazni, hiszen a zsíros, kövér ételek szétcsapatásának fontos feladata van. Férfiaknak és nőknek is egyaránt ajánljuk selymességéért, illat összetettségéért.