Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. február 23., vasárnap

Vörös Bikavér Ágyas Törkölypálinka 2014.



506.

2014/0223


AQUAVINICUM

ÁGYAS

TÖRKÖLY



  Vörös Bikavér
  üvegben érlelve
 
 
 
 
 A mai napon bemutatásra szánt italom bevezetőjében nem az esővel akartam kezdeni, pedig ismét eset éjjel és nappal. A vasárnap hangulatát ez a borongós idő még sem tudta elrontani. Egyrészt azért, mert a tegnapi nap folyamán pincészetünk 2 db arany, 3 db ezüst, és 5 db bronzérmet nyert el két különböző pálinkaversenyen, még akkor is ha ezek azért szerényebb helyi versenyek voltak. Másrészt ezzel a vasárnappal egy különleges hét veszi kezdetét, amelyet a mai kor embere már nagyon tud, nem nagyon ismer. A farsangi időszak végéhez közeledve az utolsó hetet torkos hétnek is szokták hívni a régi öregek. Ilyenkor aztán előkerült minden finom falat, és minden finom ital, nem spóroltak a gazdaemberek, sőt közösségi misét mondattak, hogy munkájukra áldást, földjeiken jó termést biztosítsanak. A hatvanadvasárnap és húshagyóvasárnap közti hetet, a farsang utolsó hetét zabálóhét, vagy kövérhét néven emlegették, ezzel is jelezve a nagyböjt előtti napok eszem-iszom hangulatát. Ehhez a hangulathoz szeretnék visszaemlékezni a mai napon bemutatott italunkkal, melyet szándékosan tartogattam erre a napra. Ha visszaemlékezünk néhány napja már a Bikavér törkölypálinka natúr, és érlelt változatát ismertettem, illetve egy likőrős ágyas változatot is, de a valódi ágyas változata ennek a családnak ez az ágyas párlat, mert ebbe, mind a négy alkotó szőlőtörköly aszalt gyümölcséből helyeztem bele, mint egy jelezve a bőség zavarát. A lakodalmak időszaka is a farsang idejére esett. Katolikus parasztságunk egészen a legújabb időkig szinte csak hétfői és szerdai napokon lakodalmazott. Ennek oka az volt, hogy különös mágikus kapcsolatot képzeltek az egybekelő ifjú pár és az ébredő természet között. Ez a szokás az evangéliumi kánai menyegzőre utal, amikor Jézus első csodatételeként a vizet borrá változtatta. Ebben az esetben mi nem vizet változtattunk borrá, sokkal inkább törkölyt pálinkává. A benne szereplő összetevők, pedig a Kadarka, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Kékfrankos, és a Merlot. Ezek a szőlőfajták biztosították, hogy valóban olyan ital kerekedhet ki belőle, amely ennek a hétnek az itala lehet. Étkezéseink előtt és után is ajánlanám alkalmazni, hiszen a zsíros, kövér ételek szétcsapatásának fontos feladata van. Férfiaknak és nőknek is egyaránt ajánljuk selymességéért, illat összetettségéért.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése