Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. május 26., vasárnap

Ívó-napi pálinkabírálat rangsora



Bírálat végeredménye:





1. Kajszibarack Érlelt Gyümölcs Pálinka – 74,0 pont = 18,50 pont
2. Mutsu Alma Érlelt Pálinka – 73,7 pont = 18,425 pont
3. Erdei Kökény Érlelt Vadgyümölcs Pálinka – 73,4 pont = 18,35 pont
4. Sárgamuskotály Szőlő Érlelt Törköly Pálinka  – 72,8 pont = 18,20 pont
5. Olaszrizling Szőlő Natúr Borseprő Pálinka – 70,8 pont = 17,7 pont
6. Olaszrizling Szőlő Ágyas Borseprő Párlat – 70,5 pont = 17,625 pont
7. Cabernet Sauvignon Natúr Borseprő Pálinka – 70,1 pont = 17,525 pont
8. Chardonnay Szőlő Érlelt Törkölypálinka – 70,0 pont = 17,50 pont
9. Szilváskökény Natúr Gyümölcs Pálinka – 69,6 pont = 17,40 pont
10. Cabernet Sauvignon Szőlő Natúr Borpárlat – 69,2 pont = 17,30 pont
11. Chardonnay Szőlő Ágyas Törkölypálinka – 69,1 pont = 17,275 pont
12. Merlot Szőlő Érlelt Borseprő Párlat – 68,8 pont = 17,20 pont
13. Merlot Szőlő Natúr Borseprő Párlat – 68,7 pont = 17,175 pont
14. Kakukkfűvel Ágyas Fehér Borpárlat – 66,1 pont = 16,525 pont
15. Pannónia Kincse Szőlő Natúr Pálinka – 65,8 pont = 16,45 pont
16. Bereczki Birsalma Natúr Gyümölcs Pálinka – 64,7 pont = 16,175 pont


Ívó-napi pálinkabírálat



Pálinka bírálati
Összesítő

2013.05.19.




Pálinka fajtája
Szabó
Péter
Muth
József
Kovács
Csaba
Németh
Attila
Összesen:
NATÚR PÁRLATOK
Szilváskökény Natúr
Gyümölcs Pálinka 2013.
17,1
18,0
18,7
15,8
69,6
Bereczki Birsalma Natúr
Gyümölcs Pálinka 2013.
15,8
15,0
16,7
17,2
64,7
Pannónia Kincse Szőlő Natúr Gyümölcs Pálinka 12
17,5
15,5
16,2
16,6
65,8
Merlot Szőlő Natúr
Törköly Pálinka 2012.
17,1
16,7
17,5
17,4
68,7
Cabernet Sauvignon Szőlő
Natúr Bor Párlat 2012.
17,4
17,3
17,3
17,2
69,2
Cabernet Sauvignon Szőlő
Natúr Borseprő Párlat 2012
17,8
17,2
17,2
17,9
70,1
Olaszrizling Szőlő Natúr
Borseprő Párlat 2012.
17,5
17,9
17,7
17,7
70,8
ÉRLELT PÁRLATOK
Merlot Szőlő Érlelt
Borseprő Párlat 2012.
17,9
16,7
17,0
17,2
68,8
Chardonnay Szőlő Érlelt
Törkölypálinka 2012.
16,5
16,9
18,0
18,6
70,0
Sárgamuskotály Szőlő Érlelt Törkölypálinka 2013.
18,4
17,9
18,2
18,3
72,8
Kajszibarack Érlelt Gyümölcs Pálinka 2012.
18,5
18,1
18,6
18,8
74,0
Mutsu Alma Érlelt Gyümölcs Pálinka 2013.
18,3
18,5
18,7
18,2
73,7
Erdei Kökény Érlelt
Vadgyümölcs Pálinka 2013
18,0
18,3
18,3
18,8
73,4
ÁGYAS PÁRLATOK
Mazsolás Chardonnay Szőlő Törköly 2013.
17,3
17,4
17,2
17,2
69,1
Fahéjas Olaszrizling Szőlő
Borseprő Párlat 2012.
17,2
17,6
17,8
17,9
70,5
Kakukkfüvel Ágyas Bor
Párlat 2013.
16,5
16,1
16,5
17,0
66,1



2013. május 24., péntek

Kékfrankos Szőlő Érlelt Borpárlat 2013.



359.

2013/0521
 
 
AQUAVINICUM

ÉRLELT

BOR



  Kékfrankos szőlő
  tölgyfával érlelve
 
 
 
 Mint azt már az előzőekben előre jeleztem az elkövetkezendő napokban különböző borpárlatok bemutatásával, fogok foglalkozni. A tavalyi szőlő szüret óta eltelt időben már kiderült a pincékben, hogy melyek azok a borok, amelyek érdemesek arra, hogy megtartsák őket, és melyek azok, amelyek esetleg a további tárolásra, érlelésre, palackozásra nem érdemesek ezért ezeknek sorsáról dönteni kell, vagy kiönti őket a borász, vagy esetleg megpróbálja átmenteni annak értékeit desztillálással. Az a bor, amely jelen párlat alapanyagát adta, immár négy éve érlelődött fahordóban, és a szőlő alapanyaga a kékfrankos fajta volt. A kóstoláskor kiderült, hogy a bor a savainak jórészét szinte teljesen elvesztette, ennek okán fáradt érzetet keltett, ami arra ösztönzött, hogy inkább párlatot készítsek belőle. Az is nyilvánvaló, hogy a bor és borseprő párlatok készítésekor kerülnek közel egymáshoz a borászok és a pálinkászok. Természetesen, mint már írtam, illetve szóltam róla a borpárlatkészítésnek igen komoly hagyományai vannak Magyarországon, mind annak ellenére, hogy nem igazán erről híres hazánk. Nyilvánvaló azonban az is, hogy ez nem azt jelenti, hogy kis hazánkban nincsenek kiváló borpárlatok. Az persze igaz, hogy ehhez azért komoly időre van szükség, ebben, pedig még én magam sem dicsekedhetem, hiszen kezdőnek számítok ebben a szakmában. Az utóbbi időben azonban ebben a tekintetben is előrelépés tapasztalható. Ez azt is jelenti, hogy eltelt öt-hat év és előkerülnek az érlelt italok. A II. világháború előtt komoly hagyományai voltak a magyar brandy készítésnek, amely akkor sajnálatos módon abba maradt és azt is ledegradálták a kommersz konyakok szintjére. A kísérletek szerencsére újra beindultak a legnevesebb kereskedelmi főzdék pincéiben, hogy az alapanyag inkább fehér, vagy inkább vörös borszőlő legyen. Zwackék tokaji furmintból készítik, tölgyfahordóban érlelik, és hársfavirág ágyon szűrik. Szerencsénkre a hársfa éppen hamarosan fog virágozni, így lehetőségünk nyílik, majd arra, hogy valami hasonlóval, majd mi is megpróbálkozzunk. Én ezúttal a mai napon egy vörösbor szőlőből készült borpárlatot ajánlanák figyelembe, amely elvesztett savainak köszönhetően nem arrogáns ízű. Ennek köszönhetően talán a több hónapos tölgyfa érlelés után mind illatában, mind ízében jó kis ital kóstolói lehetünk.
 

2013. május 23., csütörtök

Vegyes Érlelt Fehér Borpárlat 2013.



358.

2013/0520
 
 
AQUAVINICUM

ÉRLELT

BOR



  Vegyes Fehér Bor
  tölgyfával érlelve
 
 
 
 Az elkövetkezendő napokban különböző bor cefréket fogok desztillálás alá vetni. Természetesen nem olyan borokat, amelyek hibásak, hanem igyekszek mindig a lehető legjobb borokból párlatot készíteni. Érdekes módon hazánkban kissé idegen a borpárlat készítése. Sem a borászok, sem pedig a kispince tulajdonosok féltve őrzik pincéjükben boraikat. Pedig a borpárlat más néven a brandy – egyes országokban vagy az angol köznyelvben – egyéb erjesztett gyümölcs, vagy törköly párlatát is jelentheti, melyek gyümölcs- illetve törkölypálinkaként is ismertek. Az Európai Unióban csak a szőlőborból készült, érlelt borpárlat lehet brandy, így Európában a brandy és a borpárlat sem azonos fogalmak. A köznyelvben a brandyt gyakran konyaknak nevezik a híres, eredetvédett cognac borpárlatok után. Egyes likörők megnevezése hagyományosan magában foglalja a brandy szót abban az esetben is, ha nem tartalmaznak borpárlatot. Ilyen a prune brandy, orange brandy, apricot brandy és a cherry brandy (szilva-, narancs-, sárgabarack- és cseresznyelikőr), melyek finomszeszből is készülhetnek. A brandy eredete egyértelműen a szeszfőzés megjelenéséhez kötődik. Már az ókori Görögországban és a Római Birodalomban is voltak magas alkoholtartalmú italok, és története akár az ősi Babilónig visszavezethető. A borpárlat mai formájában a XII. században jelent meg először, és a XIV. században lett népszerű. Eredetileg tartósítás céljából párolták le a bort, és hogy a kereskedők könnyebben szállíthassák. Az is valószínű, hogy fizetendő adót akarták így csökkenteni, amit űrtartalom alapján kellett fizetni. Eredetileg fogyasztás előtt borrá akarták visszahígítani. Felfedezték azt is, hogy miután fahordókban tárolták, a borpárlat íze sokat javul. A víztartalom csökkentése mellett a lepárlás számos aromaanyag létrejöttét és lebomlását okozza, alapvetően megváltoztatva a kapott párlat összetételét. A színezőanyagok, cukrok és sók, mivel nem illékonyak, hátramaradnak a lepárlóüstben. A párlat így sokban különbözik az alapanyagától. A borpárlatokat az európai hagyomány szerint szobahőmérsékleten fogyasztják, egy felfelé szűkülő, tulipánforma pohárból, míg a Távol-Keleten jégre töltik. A borpárlatok íze és aromája kellemesebb, ha az ital hűvös, így a legtöbb otthonban egy kevés hűtést igényel. Mindenesetre érdemes kipróbálni, hogy mi mit tudunk ebből kihozni.
 

2013. május 21., kedd

Vadrózsavirággal Ágyas Almás Szilva Vegyes Gyümölcs Párlat 2013.



357.

2013/0519
 
 
AQUAVINICUM

ÁGYAS

VEGYES



  Vadrózsa virágos Almás Szilva
  szilvafával érlelve
 
 
 A mai napon tovább folytatom az elmúlt két napban bemutatott párlat változatának bemutatását. A harmadik rész, amelyet külön kezelten a desztillálás után az Ágyas kategóriába került, de egyben az ágyazásának köszönhetően átkerült egy másik kategóriába is, amely ezen esetben a vegyes alkategória, mivel az ágyazás nem gyümölcs ebben az esetben, hanem ennél egy sokkal különlegesebb természetes anyag még pedig a vadrózsa virága, amely gyönyörű rózsaszín virágaival éppen ezekben a napokban öntötte el a domboldalainkat. Illata, amely belengi a hajnal párásságát mindenki számára ismert, aki hajnaltájt öt óra magasságában már a határban jár-kel. Bizony nem könnyű dolog heteken át, sőt hónapokon át minden nap hajnalban kelni, de akinek ez jutott osztályrészül, sok olyan látványban is részesül, amely bőven kárpótolja a kevés alvásért. A május egyébként is a legszebb hónapunk, szinte minden virágzik, és már a termések is jól megmutatkoznak a vadonban, és a termesztett gyümölcsösökben is. A vadrózsa nem korán virágzik, ennek köszönhetően többnyire minden évben szép termést is képes hozni, azokkal a vadgyümölcsökkel szemben, amelyek korábban virágzanak, és bizony gyakran elfagynak a fagyosszentek időszakában. Az idei év jómnak ígérkezik gyümölcs termés szempontjából, mert már csak az utolsó fagyosszent az Orbán van vissza. A népi gyógyászatban a csipkebokor virágszirmát különlegességként tartották számon. Növelte a szervezet ellenálló képességét. A sziromból szörp és dzsem készült. Visszafogott, egyedi ízvilága, minden képzeletet képes felülmúlni. Szedését a délelőtti órákban a harmat elmúltával ajánljuk, főleg olyan helyeken, ahol nem érintkezhet vegyszerrel, illetve autóutaktól távol esik. Lehetőleg vigyünk magunkkal aromazáróval ellátott zacskót, és abba gyűjtsük bele a virágokat. Természetesen e virágnak használata nem idegen a falusi emberektől, hiszen a mézzel ízesített vadrózsavirág szörp közismert. Az illóolajának a vízben oldódó anyagaiból készül a rózsavíz. Hígítás nélkül szemborogatásra kiváló.
Bioflavonoidokban igen gazdag, jótékonyan hat az emésztésre is. A magas vérnyomást csökkenti, kiváló jódforrás. Magyarországon a vizek döntő többsége kifejezetten szegény jódban. E ötleteken felbuzdulva határoztam el, hogy én is kipróbálom ágyként ebben a pálinkában, amely remélhetően nagy érdeklődést fog kiváltani.
 

2013. május 19., vasárnap

Pálinkakóstolás és bírálat 2013.05.19.



A
Muth Pálinka és Borpince

Bemutatja:









Pálinkakóstolás és bírálat
2013.05.19.


Szent Ivó gyóntató ünnepére

Ivó Bretagne szülöttje (1253–1303), aki a szegények ügyeit nagy bölcsességgel, jogi tudással és szeretettel védelmezte mind az egyházi, mindpedig a világi bíróságok előtt. Középkori egyetemek jogi karának, továbbá a jogtudósoknak, jogászoknak, ügyvédeknek, törvénybemenőknek védőszentje. Az Ivó név a régi, jókedvű, mulatós jurátusokban rokon képzeteket szült. Egy Szeged környékén, Szőregen följegyzett félnépivé vált diákdal szerint:
E szép szóra: jurátus, jurátus,
Ej de ráillik a tus, a bor tus!
Többet ér ez mint a jus, mint a jus,
Élj hát vele jurátus, jurátus.

Ősapánk is szent Ivó, szent Ivó,
Nem volt soha vízivó, vízivó.
Hogy éltében tusozott, tusozott,
Azért szentté változott, változott.

NEVEZÉSI LAP
A
PÁLINKAKÓSTOLÓI HÁZIBÍRÁLATRA

Párlat
sorszáma
Párlat
megnevezése
Párlat
főkategória
Párlat
alkategória
Párlat
tulajdonosa
Párlat
Születési idő
Párlat
alkoholfoka
280
Szilváskökény
Natúr
Gyümölcs
Muth
József
2013.01.27.
46%
266
Bereczki Birsalma
Natúr
Gyümölcs
Muth
József
2013.01.07.
46%
247
Pannónia Kincse
Natúr
Gyümölcs
Muth
József
2012.11.28.
46%
245
Merlot Szőlő
Natúr
Törköly
Muth
József
2012.11.22.
46%

Cabernet Sauvignon
Natúr
Bor
Muth
József
2012.03.08.
46%

Cabernet Sauvignon
Natúr
Borseprő
Muth
József
2012.12.05.
46%
249
Olaszrizling Szőlő
Natúr
Borseprő
Muth
Walter
2012.11.30.
46%
260
Merlot Szőlő
Érlelt
Borseprő
Muth
Walter
2012.12.25.
44%
227
Chardonnay Szőlő
Érlelt
Törköly
Muth
József
2012.10.25.
44%
300
Sárgamuskotály
Érlelt
Törköly
Muthné
Katona Mária
2013.02.16.
44%
203
Kajszibarack
Érlelt
Gyümölcs
Muth
József
2012.08.01.
44%
264
Mutsu Alma
Érlelt
Gyümölcs
Muth
József
2013.01.05.
44%
317
Mazsolás Chardonnay
Ágyas
Törköly
Muth
Walter
2013.03.05.
42%
251
Fahéjas Olaszrizling
Ágyas
Borseprő
Muth
Walter
2012.12.02.
42%
268
Kakukkfüves Bor
Ágyas
Bor
Muth
József
2013.01.09.
42%
Házi bírálat időpontja: 2013.05.19.  -  15.00 óra