Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. május 21., kedd

Vadrózsavirággal Ágyas Almás Szilva Vegyes Gyümölcs Párlat 2013.



357.

2013/0519
 
 
AQUAVINICUM

ÁGYAS

VEGYES



  Vadrózsa virágos Almás Szilva
  szilvafával érlelve
 
 
 A mai napon tovább folytatom az elmúlt két napban bemutatott párlat változatának bemutatását. A harmadik rész, amelyet külön kezelten a desztillálás után az Ágyas kategóriába került, de egyben az ágyazásának köszönhetően átkerült egy másik kategóriába is, amely ezen esetben a vegyes alkategória, mivel az ágyazás nem gyümölcs ebben az esetben, hanem ennél egy sokkal különlegesebb természetes anyag még pedig a vadrózsa virága, amely gyönyörű rózsaszín virágaival éppen ezekben a napokban öntötte el a domboldalainkat. Illata, amely belengi a hajnal párásságát mindenki számára ismert, aki hajnaltájt öt óra magasságában már a határban jár-kel. Bizony nem könnyű dolog heteken át, sőt hónapokon át minden nap hajnalban kelni, de akinek ez jutott osztályrészül, sok olyan látványban is részesül, amely bőven kárpótolja a kevés alvásért. A május egyébként is a legszebb hónapunk, szinte minden virágzik, és már a termések is jól megmutatkoznak a vadonban, és a termesztett gyümölcsösökben is. A vadrózsa nem korán virágzik, ennek köszönhetően többnyire minden évben szép termést is képes hozni, azokkal a vadgyümölcsökkel szemben, amelyek korábban virágzanak, és bizony gyakran elfagynak a fagyosszentek időszakában. Az idei év jómnak ígérkezik gyümölcs termés szempontjából, mert már csak az utolsó fagyosszent az Orbán van vissza. A népi gyógyászatban a csipkebokor virágszirmát különlegességként tartották számon. Növelte a szervezet ellenálló képességét. A sziromból szörp és dzsem készült. Visszafogott, egyedi ízvilága, minden képzeletet képes felülmúlni. Szedését a délelőtti órákban a harmat elmúltával ajánljuk, főleg olyan helyeken, ahol nem érintkezhet vegyszerrel, illetve autóutaktól távol esik. Lehetőleg vigyünk magunkkal aromazáróval ellátott zacskót, és abba gyűjtsük bele a virágokat. Természetesen e virágnak használata nem idegen a falusi emberektől, hiszen a mézzel ízesített vadrózsavirág szörp közismert. Az illóolajának a vízben oldódó anyagaiból készül a rózsavíz. Hígítás nélkül szemborogatásra kiváló.
Bioflavonoidokban igen gazdag, jótékonyan hat az emésztésre is. A magas vérnyomást csökkenti, kiváló jódforrás. Magyarországon a vizek döntő többsége kifejezetten szegény jódban. E ötleteken felbuzdulva határoztam el, hogy én is kipróbálom ágyként ebben a pálinkában, amely remélhetően nagy érdeklődést fog kiváltani.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése