Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. április 9., kedd

Mandulával Ágyas Vegyes Borpárlat 2012.



A pálinkák élete a gyümölccsel kezdődik, majd a második fázisban, abból gondos kezek cefrét készítenek, hogy az erjedés folyamán újjá születhessen, a desztillálással ismét fizikai valóságot ölthessen, és ezzel még nincs vége. Az érlelés, a pihentetés különböző módjaival, kifinomodik, harmóniává áll össze. Ezt követi végül amikor a pohárba kerül és baráti összejöveteleken kóstolgatva, ízlelgetve, megállapítjuk, hogy milyen utat járt be a gyümölcs a fától a pohárig.
 
 
Házi pálinkabírálati lapok:
 
 
Ezzel a kóstolóval és bírálattal folytattuk a felkészülésünket a II. Gyulai Nemzetközi Pálinka Világkupára, amely április 19-21. között fog lezajlani, de a mintákat már egy hónappal korábban március 25-ig el kell küldeni a verseny helyszínére. Ennek okán aztán legalább kettő otthoni házi válogatott kell tartanunk annak kiderítésére, hogy melyikkel induljunk el a versenyen. A második bírálaton hetediknek felvonultatott párlatunk egy különleges ágyas párlat még pedig mandulával ágyas vegyes borpárlat, amely közel egy éves. Persze nem is kérdés, hogy alkalmas-e arra, hogy lebíráljuk, de fejlődésére kíváncsiak vagyunk. A bírálat hagyományos 20 pontos rendszerben zajlott és pincészetünk vendégei ezúttal ifjabb Szabó Péter alpolgármester, mezőgazdasági vállalkozó, szőlőtulajdonos borász, aki mellesleg a lányaim keresztapja. Németh Attila vasútmérnök, Bátaszéki állomásfőnök, szőlőtulajdonos borász. Valamint Kovács Csaba targoncakezelő raktáros. Végül jómagam, mint a pincészet vezetője. A szokásoknak megfelelően a pálinkák pohárba töltése után a megfelelő hőmérsékletű, és előkészített italnak az illat tisztaságát vettük szemügyre. Itt a négy bíráló között szinte alig volt eltérés, és a megszerezhető három pontból csupán 2,6 pontot sikerült beátlagolnunk, ami azért nem rossz eredmény. A folytatásban még mindig az illat jegyeknél maradtunk, amely során maximum 5 pontot is odaítélhettünk volna a pálinkának, amennyiben az 100%-os lenne. Ennél a szempontnál ugyanúgy alig volt eltérés a zsűrinél, így 4,2 pontot abszolváltunk a számára. Ezek után következett az ízek megvizsgálása a szánkban, a torkunkban. Az íz tisztaságára rendszerint 3 pont adható oda, ha hibátlan a termék. Itt is azért volt némi eltérés a pontozásban, amelynek átlaga kicsit kerekítve 2,5 pont lett. Az íz, a zamat karakter jegyeivel folytattuk a vizsgálatot, amelyre 5 pont volt odaítélhető maximálisan. A pontozok kisebb eltéréssel, hasonlóan ítélték meg a párlatot és átlagosan 4,0 pontot sikerült lekönyvelnünk a számára. Befejezésül nem maradt, más vissza, mint az összkép, a harmónia összességének a megfelelő megítélése a párlat összességében. Erre úgy-e 4 pontot lehet adni, ha nagyon jó a termék, itt is csak apróbb hibák akadtak, így 3,4 pontot ért el a pálinka. Így összességében 16,75 pontot adtunk oda számára, amellyel a nap nyolcadik pálinkája lett, ami persze kevés egy versenyhez.
 

Ezzel az eredménnyel nyilvánvalóan ez a párlatunk nem versenyképes egy komoly versenyen, ezért nem is indítottuk ezt a pálinkát a II. Gyulai Világkupán, de természetesen mindenképpen különlegesség, ezért pálinka tréningek alkalmával, majd jó hasznát vesszük ennek.
 

Redhaven Őszibarack Érlelt Gyümölcs pálinka 2013.



340.

2013/0328

AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS
 
 
  Redhaven Őszibarack
  almafahordóban érlelve
 
 
 
 Ahogyan azt megszokhattuk ezúttal is a natúr pálinka bemutatását ismét a fahordós érlelésű változatával, vagy azt is mondhatnám, hogy kis testvérével folytatjuk. Nem véletlen természetesen, hogy egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk az azonos párlatok különböző hordós érlelésnek való alávetésével. Számunkra, már mint, pincészetünk számára azért fontos a fahordós érlelés, illetve a fa chipsel való érlelés, mert változatosságot hoz a natúr pálinkák világába színével, megváltozott illat és zamat világával. Ezt a mai pálinkát az őszibarackot nem könnyű a fával összeházasítani. Amennyiben azonban sikerrel járunk fantasztikus élményben lehet részünk. Ez a párlat az utolsó vacsora emlékére van felszentelve, amely meghatározza egyben karakterét is, csupa tűz, csupa vágy, és teli szenvedéllyel, vagy akár szenvedéssel. Közben azonban ne feledkezünk meg elkezdett sorozatunkról sem a pálinkák palackozás előtti, érlelés utáni kezelésével. Mai alkalommal nem derítőszerről fogunk beszélni, hanem arról az anyagról, amelyet a borászok is oly sokszor emlegetnek, és ez a tannin. Abban egyet érthetünk, hogy a tannin nem derítőanyag, hanem a fehérje alapú derítőszerek kicsapására alkalmas anyag. A felhasznált tannint különböző cserzőanyag tartalmú növényi nyersanyagokból állítják elő. Sárgás színű por, jól oldódik vízben, kissé rosszabbul alkoholban. A tannin vizes oldata ferrisók hatására kék, fekete elszíneződést mutat. A fehérje tartalmú derítőszerek a kazein kivételével derítő hatásának kifejtéséhez a próbaderítésekkel kikísérletezett mennyiségű cserzőanyag adagolása szükséges. Az oldhatatlan derítőanyagok csoportjába tartozó derítőszerek szilárd, porszerű, oldhatatlan szervetlen anyagok. Főleg az aluminiumszilikátok. Ezek az anyagok képesek a fehérjetartalmú derítőszerekhez hasonlóan anyagokat megkötni és tisztító hatást kifejteni. A következőkben, majd az ásványi eredetű derítőszerek, a spanyolföld, a kovaföld, a bentonit és az égetett magnézia bemutatásával fogjuk folytatni. Arról még nem írtam, illetve nem beszéltem, hogy ezúttal egy nyári almafa chipsét alkalmaztam ennek a pálinkának az érleléséhez. A nyári almafa mind illataiban, mind zamataiban várhatóan egészen más átalakulást fog végezni a pálinkában, mint másik faanyagok. Három hónap múlva mindenképp érdemes lesz kipróbálni. 
 

2013. április 8., hétfő

Redhaven Őszibarack Natúr Gyümölcs pálinka 2013.



339.

2013/0327

AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS
 
 
  Redhaven Őszibarack
  üvegben érlelve
 
 
 A nagyhét minden napja nagyon fontos, szépen illeszkednek egymáshoz, éppen ilyen szépen igyekszem összeilleszteni az ezen a héten bemutatásra ajánlott pálinkáimat. Minden nap egy különleges őszibarack párlat bemutatására kerül sor. Évről-évre visszatérő kedvenc fajtám az őszibarackok között is a Red Haven. Az előzőleg bemutatott fajtának az egyik őse. Származás és elterjedéséről ejtenék néhány szót, mert érdemes azt megjegyezni. S. Johnston a Halehaven és Kalhaven keresztezésével South Havenben (Michigan, USA) állította elő, 1940-től kezdődően a világ valamennyi őszibarack-termesztő országában elterjedt. Idény és típus tekintetében jellemzően július végén - augusztus elején érik. Gyümölcs és áruértéke kiemelkedő fajtává teszi még ma is, akár árú gyümölcsről, akár konzerv alapanyagról van szó. Közepes vagy nagy méretű, 140 g tömegű. Oldalról lapított, kissé aszimmetrikus gömb alakú. Közepes molyhosság jellemzi. Alapszíne sárga, a felület 60-70%-án csíkozott, bemosott, sötétvörös fedőszín alakul ki. Húsa élénksárga, a mag körül vörös, közepesen szilárd, magvaváló. Az áruvá készítést jól tűri. Magja közepes, kissé megnyúlt. Rendszeres és bő terméshozás, jó alkalmazkodóképesség jellemzi. A téli lehűlésekkel szemben ellenálló. Érési idejében ma is a legjobb tulajdonságokkal rendelkező fajta. A gyümölcs húsában rejlő illat és zamatanyagok pedig a cefrézők között teszi jelentős fajtává. Ásványi anyagokban, vitaminokban, nyomelemekben gazdag. Sok káliumot, magnéziumot tartalmaz. Segítséget nyújt a csontok egészségének megtartásában. Késlelteti a bőr öregedését, normalizálja a faggyútermelést. Alacsony kalóriatartalma és magas víztartalma miatt kitűnő tisztító gyümölcs. Kiváló szomjoltó a nyári hőségben. Magas rosttartalmának köszönhetően hatékony segítséget nyújthat emésztési problémák ellen. Persze nemcsak a testünkre hat ez a pálinka kedvezően, de éppúgy a lelkünket is jókedvre deríti. Sokat írtam és beszéltem már az őszibarackról, mint kedvenc fajtámról és még sokat is fogok, de most inkább azt javaslom mindenkinek, hogy ha igazán jó pálinkát szeretne inni, akkor szedjen, vagy vásároljon őszibarackot, cefrézze le, majd desztillálja és fogyassza jókedvvel. Egészségükre akkor is, amikor a jó étvágyhoz hívják segítségül, és egészségükre akkor is, ha bajaik orvoslására hívják segítségül.
 

Golden Alma Érlelt Gyümölcs Pálinka 2010.



A pálinkák élete a gyümölccsel kezdődik, majd a második fázisban, abból gondos kezek cefrét készítenek, hogy az erjedés folyamán újjá születhessen, a desztillálással ismét fizikai valóságot ölthessen, és ezzel még nincs vége. Az érlelés, a pihentetés különböző módjaival, kifinomodik, harmóniává áll össze. Ezt követi végül amikor a pohárba kerül és baráti összejöveteleken kóstolgatva, ízlelgetve, megállapítjuk, hogy milyen utat járt be a gyümölcs a fától a pohárig.
 
 
Házi pálinkabírálati lapok:
 
 
Ezzel a kóstolóval és bírálattal folytattuk a felkészülésünket a II. Gyulai Nemzetközi Pálinka Világkupára, amely április 19-21. között fog lezajlani, de a mintákat már egy hónappal korábban március 25-ig el kell küldeni a verseny helyszínére. Ennek okán aztán legalább kettő otthoni házi válogatott kell tartanunk annak kiderítésére, hogy melyikkel induljunk el a versenyen. A második bírálaton hatodiknak felvonultatott párlatunk egy érlelt alma pálinka, amelynek különlegességét az adta, hogy közel két és fél éve készült, vagyis ópálinka. Persze nem is kérdés, hogy alkalmas-e arra, hogy lebíráljuk, de fejlődésére kíváncsiak vagyunk. A bírálat hagyományos 20 pontos rendszerben zajlott és pincészetünk vendégei ezúttal ifjabb Szabó Péter alpolgármester, mezőgazdasági vállalkozó, szőlőtulajdonos borász, aki mellesleg a lányaim keresztapja. Németh Attila vasútmérnök, Bátaszéki állomásfőnök, szőlőtulajdonos borász. Valamint Kovács Csaba targoncakezelő raktáros. Végül jómagam, mint a pincészet vezetője. A szokásoknak megfelelően a pálinkák pohárba töltése után a megfelelő hőmérsékletű, és előkészített italnak az illat tisztaságát vettük szemügyre. Itt a négy bíráló között szinte alig volt eltérés, és a megszerezhető három pontból csupán 2,6 pontot sikerült beátlagolnunk, ami azért nem rossz eredmény. A folytatásban még mindig az illat jegyeknél maradtunk, amely során maximum 5 pontot is odaítélhettünk volna a pálinkának, amennyiben az 100%-os lenne. Ennél a szempontnál ugyanúgy alig volt eltérés a zsűrinél, így 4,2 pontot abszolváltunk a számára. Ezek után következett az ízek megvizsgálása a szánkban, a torkunkban. Az íz tisztaságára rendszerint 3 pont adható oda, ha hibátlan a termék. Itt is azért volt némi eltérés a pontozásban, amelynek átlaga kicsit kerekítve 2,6 pont lett. Az íz, a zamat karakter jegyeivel folytattuk a vizsgálatot, amelyre 5 pont volt odaítélhető maximálisan. A pontozok kisebb eltéréssel, hasonlóan ítélték meg a párlatot és átlagosan 4,3 pontot sikerült lekönyvelnünk a számára. Befejezésül nem maradt, más vissza, mint az összkép, a harmónia összességének a megfelelő megítélése a párlat összességében. Erre úgy-e 4 pontot lehet adni, ha nagyon jó a termék, itt is csak apróbb hibák akadtak, így 3,3 pontot ért el a pálinka. Így összességében 16,98 pontot adtunk oda számára, amellyel a nap ötödik pálinkájává lépett elő, de még sem indítottuk el a versenyen.
 

Ezzel az eredménnyel nyilvánvalóan feltétlenül el lehetett volna indítani ezt a pálinkát a II. Gyulai Világkupán, és mégis úgy döntöttünk, hogy  nem indítjuk el annak ellenére, hogy ez lett a ötödik legjobb a bírálaton, mégis mivel nem sok van már belőle, ezt inkább megtartjuk magunknak. Régi emlékek fűznek hozzá a kezdeti időkből.
 

Alsónyéki Hegyközség 2013. évi Borversenyén el ért eredményeink



A Bátai Muth Pálinka és Borpince eredményei a verseny zsűrijének döntése alapján:


1./ Cabernet Cuvée Siller bor Patrícia fantázianéven Muth József
EZÜSTÉREM

 
2./ Cabernet Sauvignon Rózé bor Ikarusz fantázianéven Muthné Katona Mária
BRONZÉREM 

3./ Fehér Cuvée bor Barbara fantázianéven Muth József
EZÜSTÉREM 

  A bátaszék Térségi Hegyközség Bátai borversenyével ellentétben ezen a versenyen csupán három borunkat indítottuk el a versenyen, ahol nyolcvan bor versenyzett az érmekért, igaz ebből húszat kizártak apró hibák miatt. A legjobb borunkat a vöröst ezen a versenyen nem indítottuk el. Elsőként a fehér borok bírálatát adták közre, ahol a fehér cuvéenként ezúttal a saját nevemen indítottak el, és a leadás előtt kis szénsavval bolondítottam meg, ennek eredményeként a bátai bronz után itt ezüstérmet sikerült vele elnyernünk. Mégis a legnagyobb örömöt az okozta számunkra, hogy a bátai borversennyel ellentétben, ahol rózé borunkat nem díjazták, itt a feleségem nevén indítva, és mint Cabernet Sauvignon rózét neveztük be, és bronzérmet sikerült is vele nyernünk. Végül a siller borunkat változatlanul neveztük be és itt is ezüstéremmel díjazták. A díj átadón itt nem volt akkora felhajtás mint Bátán. Nyilvánvalóan családias hangulatban fogyasztottuk el sertéspörköltet, majd szakmai beszélgetés zajlott éjjel egy óráig. Amikor már nem sokan voltak jelen, de az utolsó órában az Alsónyéki polgármester kitüntetett bennünket figyelmével, remélve, hogy jövőre többen fogunk Bátáról nevezni, mint idén.

Cresthaven Őszibarack Érlelt Gyümölcs pálinka 2013.



338.

2013/0326

AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS
 
 
  Cresthaven Őszibarack
  barackfával érlelve
 
 
 
 Az Aquavinicum Párlat Rendszer megszokott szabályait követve folytatjuk ma is a párlatunk bemutatását, azaz a tegnapi pálinka érlelt változatának bemutatásával folytatjuk. A hordós érlelésnek nagyon fontos, és kitapasztalt szabályai vannak, amelyeknek a be nem tartása komoly hibákat eredményezhet. Mint már régebben is írtam, és beszéltem is róla, pincészetünk nem hordóban végzi az érlelést, hanem üvegben és chips segítségével. Korábban már azt is taglaltuk, hogy ezeknek milyen előnyei vannak. Az utóbbi években szakmai berkekben nyilvánvalóvá vált, hogy a legjobb és legeredményesebb fával való érlelés, akkor valósul meg, amikor az adott gyümölcs pálinkát saját gyümölcsfájának chipsével érlelünk. E céllal vezérelve ezúttal az őszibarackfa chipsével végeztük el ennek az érlelt pálinkának az érlelését. Az őszibarack pálinkát nemcsak nehéz jól elkészíteni, de még sokkal nehezebb jól érlelni, vagy jól ágyazni. Nagyon illékony illat és aroma anyagai nemcsak desztilláláskor tűnhetnek el, hanem a fahordós érlelés során is kárba veszhetnek, ezért a chip emiatt is itt fokozottan jó ötlenek, tűnik. Mind emellett az őszibarack pálinka szerkezete is igen törékeny egyensúllyal bír, nagyon könnyen opálosódik, nagyon könnyen összeomlik, így palackozás előtt fokozottan ajánlat a pálinka derítése. És ezzel már vissza is érkeztünk a derítéssel kapcsolatos sorozatunkhoz, ahol a következő derítő anyagunk a tej. Derítéshez csak lefölözött, zsírmentes, sovány állapotban használható, mivel zsírtartalma esetleg káros ízbeli elváltozásokat okozhat. Hatóanyaga a tejfehérje, a kazein. Adagolása 0,25- 1,0 liter hektoliterenként. Régebben általánosan, ma kevésbé használt derítőanyag, pedig a többi derítőszerrel szemben előnyei a következők: a derítőhatás eléréséhez nincs szükség tannin jelenlétére, nem okoz túlderítést, eredményesen használható nehézfémek által okozott zavarosodás megszüntetésére. A mondottak alapján a tej derítőszerként való alkalmazása különösen ajánlható. Az illata olyan, mint az érett őszibaracké, szinte kompótosan édes. Ízre lágy, gyümölcsös, miközben citrusos aromája frissítővé, telt és marcipános komponensei pedig izgalmassá teszik. Kifejezetten ajánljuk azoknak, akik a nőies ízeket keresik egy könnyű vacsora mellé, vagy baráti csevegéshez. A néma ízlelgetés után biztosan beszédtéma lesz selymes utóíze, amely sokáig a szájban marad.
 

2013. április 7., vasárnap

II. Gyulai Világkupa Pálinkaverseny 2013.



Rangos pálinkaverseny lesz ismét Gyulán


A XIV. Kisüsti Pálinka Fesztivál alkalmából meghirdetett magyar pálinkák versenyére 373 párlat érkezett, a nemzetközi mezőnyben 413 ital indul.



A pálinkák érzékszervi bírálata három napig tart. A 21 tagú zsűriben speciális képesítésű, hazai és nemzetközi versenyeken tapasztalatokkal rendelkező szakemberek vesznek részt. A pálinkákat elsődlegesen öt bíráló minősíti, amennyiben kellően egységesek az álláspontok, akkor az általuk adott pontszám lesz a végeredményt. Ellentmondásos minősítés esetén háromtagú csúcszsűri hozza meg a döntést - mondta Lovász Sándor, a pálinkafesztivál ötletgazdája és szervezője.

A zsűri Stégermájer Károly versenyigazgató irányításával a XIV. alkalommal meghirdetett Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny keretei között 373 pálinkát minősít, a II. Pálinka-, Gyümölcs- és Borpárlat Világkupa megmérettetésen 413 párlatot. A versenyre összesen 786 minta érkezett 220 hazai és külföldi pálinkát előállító főzde részéről. Érkeztek pálinkák Thaiföldről, Moldovából, Belgiumból és Örményországból is, Erdélyből és a Vajdaságból pedig a korábbiaknál is nagyobb számban futottak be nevezések.

A két verseny különdíjait a zsűri szombaton ítéli oda. A versenyek eredményeit április 20-án hozzák nyilvánosságra a Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztiválon Gyulán a Várkertben. A Magyarország legjobb pálinkája címet 2013-ban elnyerő párlatot a hagyományoknak megfelelően Szent Miklós napján, december 6-án helyezik el a Mezőgazdasági Múzeumban ünnepélyes keretek között.