Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. április 4., szerda

Vadgyümölcsök Ágyas Erdei Gyümölcs Párlat 2012.


171.

2012/0403

AQUAVINICUM

ÁGYAS

ERDEI GYÜMÖLCS

Vadszilva és Vadbarack
üvegben érlelve



Természetesen a folytatásban nem is következhet más, mint az előző két napon bemutatásra kerülő párlatnak a legkisebb testvére, a harmad részes, amely Ágyas Párlatként került érlelésre. Az érlelés üveg edényben, vegyes gyümölcs ágyon történt meg. Az aszalványok között szilva és barack található meg egy kis mazsolával megbolondítva. A gyümölcsök kedvező hatása akkor érvényesül a legjobban, ha frissen, nyersen, hámozatlanul és jól megmosva fogyasztjuk őket. Mivel télen erre nem sok lehetőségünk adódik ezért bátran merem ajánlani az aszalványokat, amelyeket a nyári gyümölcsökből elkészítve egész télen hozzájuthatunk azokhoz a vitaminokhoz, amelyek esetleg a cefrézéssel, illetve a lepárlással tönkrementek. Ugyanis nagy hő hatására a vízoldékony vitaminok károsodhatnak, elbomlanak. Az aszalásra alkalmas szőlőfajtákat elsősorban Kaliforniában, Törökországban, Görögországban, Ausztráliában és Iránban termesztik. A magvatlan szőlőfajták közül a Szultánia nevűből készül a legjobb minőségű, nagy szemű mazsola. A szőlőt legnagyobb részben napon szárítják, kisebb mennyiség készül szárító üzemekben és aszaló berendezésekkel. Szénhidráttartalma magas (65 g/100 g), cukorbetegeknek nem ajánlott a fogyasztása. Az ásványi anyagok közül sok káliumot és kevesebb mennyiségben foszfort, kálciumot és magnéziumot tartalmaz. Purintartalma: 107 mg/100 g, köszvényben szenvedők tünetmentes időszakban is csak ritkán és kis mennyiségben fogyaszthatják. Az aszalt szőlő fogyasztása segíti emésztésünket és anyagcserénk bomlástermékeinek kiürülését a vizelettel. Tisztítja vizeletkiválasztó szerveinket, a veséket, húgyhólyagot. Csökkenti a vizelet savas kémhatását, ezzel megelőzhetjük, illetve késleltethetjük a vesekövek közül például a cisztin- és a húgysavkő kialakulását. Reumás eredetű gyulladásos betegségekben csökkenti a gyulladást, enyhíti fájdalmunkat. A csemegeszőlő szerves sav alkotói javítják az étvágyat, ezért különösen ajánlható lázas, leromlott betegeknek. Bátran tudom ajánlani ezt a vadgyümölcsös ágyas párlatot minden ínyenc számára akár étkezés előtt, akár étkezés után, vagy csupán baráti beszélgetésekhez.

2012. április 3., kedd

Vadgyümölcsök Érlelt Erdei Gyümölcs Pálinka 2012.


170.

2012/0402

AQUAVINICUM

ÉRLELT

ERDEI GYÜMÖLCS

Vadszilva és Vadbarack
akácfa hordóban érlelve



A most bemutatásra kerülő párlat keletkezése is megegyezik több másik párlatéval, ugyanis a keletkezett pálinkát ezúttal is háromfelé osztottam el. Az első rész, amelyet a tegnapi nap folyamán mutattam be az eredeti, natúr változat volt. A második rész érlelésében különbözik az előzőtől ugyanis nem üvegedényben, hanem azt fahordóban végzem el. Ebben az esetben az akácfa hordóban történő pálinka érlelés zöldessárga színt, és egy kissé kesernyés ízt eredményez. Az akácfa hordó a vad gyümölcsökből készült pálinkák kiváló érlelési módja, ezért választottam ezen pálinkámhoz is ezt a fajta hordót. Természetesen a fahordós érlelés esetén mindig meg kell jegyezni, hogy rendkívül óvatosan kell eljárni, amennyiben a hordó új, akkor azt megfelelő kezelés, előkészítés után lehet, csak pálinkával megtölteni ellenkező esetben tönkre megy, fogyaszthatatlanná válik a párlatunk. Amennyiben használt hordóról van szó, akkor annak egészségi állapotára kell nagyon ügyelnünk. Fontos, hogy a hordó sose álljon szárazon, abban mindig legyen pálinka, ellenkező esetben egy idő után használhatatlanná válik. Azonban miután ezekre odafigyeltünk, még akkor is van további teendőnk. Pálinkánk hordós érlelődését mindig folyamatosan figyelemmel kell kísérni. Ez főként kóstolást jelent. Meg kell találnunk ugyan is a megfelelő összhangot, kontrasztot a párlatunk és a hordó fa íze között. Ha túl rövid ideig érleljük benne, akkor fa hozzáadott értéke észrevétlen marad, ha azonban túl sokáig áll benne, akkor a hordó fa íze hajlamos maga alá gyűrni a pálinka gyümölcsösségét. A pálinka érlelődéséhez szükséges az oxigén jelenléte, de azt sem lehet túlzásba vinni, mert akkor elíztelenedik, elgyengül, elfárad a párlatunk. Az érlelési hőmérsékletre is figyelnünk kell, mert a pálinka nem szereti a hideget, főként szoba hőmérsékleten érlelődik jól. A fogyasztási alkohol tartalom beállításával is várjunk az érlelés végéig, mert a hordóban veszít a párlat alkoholjából. Miután a megfelelő érlelési idő eltelt és az alkohol fokot is fogyasztásira gyengítettük vissza, fontos az alapos szűrés, hogy a hordóban szerzett esetleges szilárdanyagoktól megszabaduljunk. Az sem árt, ha a párlatot lefagyasztjuk egy éjszakára és utána szűrve végezzük el a palackozást.

2012. április 2., hétfő

Vadgyümölcsök Natúr Erdei Gyümölcs Pálinka 2012.


169.

2012/0401

AQUAVINICUM

NATÚR

ERDEI GYÜMÖLCS

Vadszilva és Vadbarack
üvegben érlelve



Ez a mai napon bemutatásra kerülő natúr pálinka jellegzetesen igazodik ehhez a naphoz, amelyet népies nyelven, bolondok napjának is tartanak. Annyi e bolondsággal a kapcsolata ennek a pálinkának, hogy ezt jómagam is megbolondítottam egy kicsit, azzal, hogy összeraktam, összekevertem egymással az eddig megszokott erdei gyümölcs pálinkáimat. Természetesen nem a pálinkákat házasítottam össze, hanem a megmaradt cefréket öntöztem össze. Igazán nagy reményem nem is volt már ahhoz, hogy ezekből nagyon tudok pálinkát kisajtolni, mert a hónapok során nemcsak az idővel, meleggel, hanem a komoly hideggel is meg kellett küzdeniük még pedig minden hozzáadott cukor nélkül. Köztudott az is, hogy az erdei gyümölcsök szesz kihozatala a leggyengébb a párlatok között. Így kicsit mér ezek tudatában fel is adtam, hogy ebből ki tudok hozni valamit. Vadőszibarack, viaszszilva és cseresznyeszilva cefre volt az, amelyet az üstbe öntöttem. Magának a cefrének nem volt semmi baja, illata kellemes, állaga normálisnak volt mondható. Viszonylag gyorsan meg is indult az alkoholok párolgása és a kíséretében meginduló illatok már felkeltették az érdeklődésemet. Reméltem, hogy a lepárlásra kerülő alszesz illata mellett még a mennyisége is elfogadható lesz. Nem is tévedtem, igaz alaposan kifacsartam az utolsó cseppig. A finomítás során hasonlóan remek illatok indultak meg a páracsövön, és a lassú finomítás eredményeképpen elfogadható mennyiségű párlat csorgott össze. A jellegzetesen kerek vadvirág illatok jól illetek a névhez, a Virágvasárnaphoz. Biztos vagyok abban, hogy ez a most még karcos, kicsit nehézkes párlat a pihentetés során még inkább kidomborítja selymességét, vadságát, zabolátlan természetességét, amellyel termőhelyére is utal. Szerencsémre jól ismerem ezeket az elhagyott helyeket, ahová még a favágók fejszéje, motoros fűrésze nem ért el, és bár sebeket szerezve sikerül ezeket a gyümölcsöket begyűjteni, a végén mégis megéri minden fáradtság, mert ilyen kiváló karakterű erdei gyümölcs pálinkát kóstolhatok, fogyaszthatók kulturált körülmények között.

2012. március 31., szombat

Akácvirág Ágyas Erdei Gyümölcs Párlat 2011.


168.

2012/0319

AQUAVINICUM

ÁGYAS

ERDEI GYÜMÖLCS

Akácvirág Párlat
üvegben érlelve



A második olyan párlat bemutatását kezdem meg, amely nem közönséges, mindennapi párlat, a szó hétköznapi használatában. A Bodzavirág Párlat után ezúttal egy másik közismert fánk, az Akácfa virágából ágyas párlatként készült párlatot szeretném a közönség szíves figyelmébe beajánlani. Mit is kell tudnunk erről a párlatról, amikor arról akarunk beszélni. Latin neve Robinia pseudoacacia. Annak ellenére, hogy lépten-nyomon találkozunk vele, nagyon fontos tudni és előre leszegezni a következőket. Felhasználáskor elővigyázatosságot igénylő növény, mert a virágján kívül minden más része mérgező. Az Észak-Amerikában honos fát, hozzánk a XVIII. Században telepítették be azzal a céllal, hogy megkössék vele a futóhomokot. A 25 méteres magasságig növő fa lombhullató, amellett kiváló mézelő. Fő hatóanyagok: flavonid-glikozidok, illóolaj belsőleg: gyomorsavlekötő, enyhe vizelethajtó és görcsoldó, köhögés és meghűlés elleni teakeverék alkotórésze. Enyhe vérnyomás csökkentő és hashajtó hatása is van. Gyomorsavtermelés szabályozására napi egy csésze akácvirágtea javasolt, este vacsora után. A más színű akácvirág nem gyógynövény. A népgyógyászatban leveleit külsőleg a sebekre helyezték régebben. Hajnalban, a csillogó harmatok közben olyan helyen szedtem a virágokat, amelyek távol estek utaktól és mezőgazdasági területektől, azért, hogy azok szennyeződéstől mentesek legyenek. Metszőollóval gondosan levágtam azokat, aztán amielőtt a párlatba helyezte volna azokat, leszedtem a kisvirágokat a száráról. Ez is fontos művelet, hogy tiszta egészséges párlatunk legyen. Hosszú érlelési idő következett ez után, hogy a virágban megtalálható flavonid-glikozidok, és illóolajok bele tudjanak oldódni a párlat folyadékába. Amikor leszűrés és visszahígítás után fogyasztjuk mindig a tavasz kellemes illata jusson az eszünkbe.

2012. március 29., csütörtök

Fehér Bikavér Érlelt Borpárlat 2012.


167.

2012/0318

AQUAVINICUM

ÉRLELT

BOR

Fehér Bikavér Párlat
akácfa hordóban érlelve



Ezzel a mai napon bemutatásra kijelölt italunkkal már találkozhatunk néhány hónappal ezelőtt. Most azonban elhatároztam, hogy ezt a borpárlat különlegességből még valamennyit feláldozok, és abból párlatot készítek. Az előzőekhez képest azzal a különbséggel, hogy ezúttal nem natúran hagyom a párlatot, hanem akácfa hordós érlelésnek vetem alá. Akkor is leírtam, hogy melyik az a négy fajta fűszeres szőlő, amelyből ez a bor készült, és ezt most is megteszem. Tramini, Hamburgi Muskotály, Cserszegi Fűszeres és Rizlingszilváni. A mostani alkalommal a négyes közül talán a másodikkal foglalkoznék kicsit részletesebben, mert azt talán kevesebben ismerik. A hamburgi muskotály világszerte ismert; a legfinomabb ízű csemegeszőlő-fajta. Származása bizonytalan. Egyes nemesítők szerint az alexandriai muskotály és a frankenthali trollinger fajták keresztezésével állították elő. Magyarországra a 18. század közepén került és 1956-ban vált államilag minősített szőlőfajtává. Termőterületeit világviszonylatban 20.000 hektárra becsülik (1999-es adat). Közepes növekedésű és terméshozamú, de rendkívül finom, muskotályos ízű, tetszetős csemegeszőlő-fajta. Fürtje nagy, laza, igen mutatós; bogyója igen nagy, ovális, sötétkék. Viszonylag későn szeptember végén, október elején érik. Téli fagyállósága jó, de rothadásra hajlamos. További hibája, hogy bogyóinak mérete és színezettsége nem egyenletes, kocsányzata, fürtnyele könnyen törik, rosszul szállítható. Bora igen jó, muskotályos, alacsony savtartalmú asztali bor. Hazánkban a Hamburgi muskotályból csak az elszántak próbálnak bort készíteni önállóan, leginkább házasításokban találkozhatunk vele. Ha azonban párlatot akarunk készíteni belőle, akkor viszont már sokkal könnyebb dolgunk van, mert ez a szőlőfajta pálinkának tökéletes alapanyagot szolgáltat. Aromás, egzotikus, ezért sem meglepő, hogy még csokoládéba töltve is találkozhatunk vele, ami nyomban az egyik lehetséges bor-étel párosításnak is nyomára vezet. Ebben a négyesben is első hegedűsnek számít. Az akácfa hordós érlelés pedig még inkább megkavarja a felbukkanó illatokat és aromákat.

2012. március 23., péntek

Bodzavirág Erdei Ágyas Párlat 2011.


166.

2012/0317

AQUAVINICUM

ÁGYAS

ERDEI GYÜMÖLCS

Bodzavirág
üvegben érlelve



A mai napon valóban egy olyan különlegesség kerül bemutatásra, amelynek kóstolása minden bizonnyal nagyon keveseknek adatot meg mindez idáig. Tíz hónappal ezelőtt, vagyis a múlt évben álltam neki ennek a párlatnak az elkészítésének. Természetesen nem tudtam, hogy miként is fog a dolog elsülni ezért csak kis mennyiségben hajtottam végre a kísérletet. Tiszta párlatba bodzavirágot áztattam bele, hogy ez által virágágyas párlatot állítsak elő. Bodzavirágot minden bizonnyal nagyon sokan láttak már, sőt a belőle készülő szörpnek igen nagy sikere van országszerte. Lássuk, mi mindent tudhatunk a bodzáról! Anno minden vidéki ház udvarában volt bodzabokor, mert úgy tartották, hogy ebben lakik az a jó szellem, aki megvédi a házat és a benne élő családot a tűztől és minden egyéb bajtól. De nem csak a jó szellem védi meg a családot, hanem a bodza bokor minden egyes hihetetlen értékekkel bíró része: fehér virága, termése, kérge, levele. Vegyük sorra őket. Ám tudnod kell, a bodzában nem csak a jó szellem lakik! Végiggondoltam a bodzával kapcsolatos ismereteimet és úgy gondolom, hogy ez a, fehér virágú és feketébe hajló mélylila gyümölcsöt hozó gyógynövény megér egy misét. A gyógyhatása mellett különleges íze és kellemes illata miatt is sokan szeretik. Latinul Sambuci flos-nak nevezik – a Bodzavirágot. Gyógyhatása: Meghűlés, hurut ellen izzasztó és köptető hatású, enyhe hashajtó. Esszenciája meghűléses betegségben használatos izzasztó, vizelethajtó, köhögéscsillapító, vértisztító, és enyhe hashajtóhatású. Természetesen lehetőleg ne az utak mentén gyűjtsünk ebből a virágból, ahol benzingőzzel, porral és ólommal erősen szennyezett, hanem félreeső helyekre menjünk, ahol lehetőleg nem is permeteznek és onnan szedjünk lehetőleg harmat után virágot. A kis virágkelyheket szedjük le a száráról és csak azokat helyezzük bele a párlatba, így nem lesz zöldszár íze a párlatunknak. A közel egy éves érlelés során a virágból kioldódott minden olyan anyag a párlatba, amelyeket a fentiekben felsoroltunk és amelyre szervezetünknek szüksége lehet. Fontos tulajdonsága a bodzavirág párlatnak, hogy aromáinak, gőzeinek oszlató hatása van, ezért fülfájást, rekedtséget is eredményesen megszüntet. Fogyasszuk kismértékben, de a jó egészségért.

2012. március 22., csütörtök

Faeper Vegyes Ágyas Erdei Gyümölcs Pálinka 2011.


165.

2012/0316

AQUAVINICUM

ÁGYAS

ERDEI GYÜMÖLCS

Faeper
üvegben érlelve



Akarva akaratlanul ismét visszakanyarodom az Ágyas Párlatok világához. Ezúttal egy már igen sokat taglalt, és ismertetett párlat következik, amelyet azért évről-évre igyekszek elkészíteni. Ebből már nyilvánvalóan az is kiderült, hogy ez nyilván az egyik legkedvesebb pálinkám. A Faeper Ágyas Párlatról van természetesen szó. Meg kell azért természetesen azt is jegyeznem, hogy a tavalyi évben a nagy szárazság következtében azért nem olyanok voltak az erdei gyümölcsök, mint másik években, amikor több a csapadék. Szinte már megszokott, hogy az első gyümölcsök között érő Faeper időszakában rendszeresen felpakolom az autómat vödrökkel és fóliákkal, amelyek segítségével körbe járom az ismert Faeper fákat és két napos rendszerességgel be is gyűjtöm róluk a beért gyümölcsöket. Itt ebben a ma bemutatásra kerülő párlatban nem aszalványból raktam Faepert, hanem a frissen szedett gyümölcsöket helyeztem a saját gyümölcséből készült párlatába. Ezúttal ellentétben a 2010-es évvel, amikor külön raktam a fehéret és a feketét, ezúttal együtt helyeztem el őket a párlatban. Az egykor Kínából kicsempészet fák jól beilleszkedtek a Kárpát-medence életébe. Sajnos a fejszék és a motoros fűrészek a kihalás szélére sodorták nálunk őket. Tudom, hogy ezt már sokszor elmondtam, de újra és újra kitartok mellette. Ízelítő beltartalmi összetevőiből: aceton, almasav, arzén, aszkorbinsav, B1-vitamin, B2-vitamin, béta-karotin, bórkősav, cellulóz, cianidin, citromsav, ecetsav, foszfor, fruktóz, kén, koffeinsav, kolin, leucin, magnézium, metil-szalicilát, nátrium, niacin, pektin, prolin, sóskasav, sztearinsav, szukcinsav, tannin, trigonellin, umbelliferon, vas, xantofil. És mindezek az összetevők mire is jók pontosan? Alkalmazható antibakteriális, asztma, cukorbetegség, fájdalom, gyulladás, hashajtó, hipertónia, kiütések, köhögéscsillapító, köptető esetekben. Első hallásra ez valóban soknak és nagyon általánosnak tűnik, de higgyük el, hogy valóban a természetben megtalálható minden amire szervezetünknek szüksége van, vagy lehet betegségek esetén. Szép Ernő versében így ír: Szeretnék eperfa lenni, de olyan csuda nagy eperfa, kit ha megráznak, eprészhet alatta mind az egész világ gyermeke.