Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. december 25., szerda

Bosc Kobak Körte Érlelt Gyümölcs Pálinka 2013.



444.

2013/1223
 
 
 
AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS
 
 

  Bosc Kobak Körte
  körtefával érlelve



A mai nappal meg is érkeztünk karácsony előszobájába, így hogy azt kicsit jobban láthassuk, tisztán, hátra lépünk egyet, és úgy tekintünk előre, akár csak e pálinka családnak is a második tagjára, amely az érlelt kategóriából hoztam létre. Természetesen azon szokásainkon most sem változtattunk, hogy saját fájával végeztük el az érlelést. Érdekes módon a körte egy olyan gyümölcsünk, amelyet hideg gyümölcsnek tartunk. Ezért aztán hűtő hatását télen melegítő fűszerekkel, fahéjjal, gyömbérrel, szegfűszeggel ellensúlyozhatjuk. Íze harmonizál a mandulával, dióval és más olajos magvakkal is. Igaz mindezeket egy fával érlelt pálinkánál nem alkalmazzuk, helyette az érlelés színe képez olyan változást, amelytől melegség önt el bennünket, már akkor is, amikor az üvegben megpillantjuk. Érdekesség, hogy a hazai legjobb kereskedelmi főzdék körtepálinkái nem mindig fajta tiszták, hanem egyfajta válogatásokból állnak, de ebben szinte mindig szerepel ez a körtefajta is komoly százalékban. Európában a körte az egészség, a szerencse és a remény szimbóluma. A kínaiaknál a hosszú élet, az igazság és a helyes ítélőképesség jelképe. Egyébként nem véletlenül: bórtartalma növeli a mentális éberséget. A rómaiak a körtebort a gombamérgezés ellenmérgének tartották. Ez azonban legfeljebb bizonyos gombák ellen lehetett hatásos, hiszen számos gomba okoz biztos halált. A körtebort a 17. században kúraszerűen fogyasztották, vadon termett és termesztett körte kombinációjából készítették. „Mind az összes édes és zamatos fajta, segít a pocakot leapasztani többé-kevésbé. Azok, amelyek kemények és savanyúak, ezzel szemben legalább ennyire eldugítják.” — figyelmeztet Nicolas Culpeper angol füvesember a 17. században. Általában sem ajánlatos éretlen gyümölcsöt enni, ez a körtére fokozottan vonatkozik. A körtefajták legnemesebbjének illatában a gyümölcs felsejlő édességével és citrusos frissességével köszönt. Az érett gyümölcs ízvilágában szépen kidomborodik a kiváló zamatos fajtajelleg, mely fiatalos lendületet kölcsönöz a gazdag aromájú, életteli pálinkának. Ehhez sikeresen hozzáadva a fával történő érlelést a siker nem maradhat el. Pálinkánk simaságával gyorsan levesz mindenkit a válláról. Ezt az italomat ajánlom mindenkinek, aki önbizalom hiányában szenved, de ezen változtatni szeretne.

Bosc Kobak Körte Ágyas Gyümölcs Párlat 2013.



443.

2013/1222
 
 
 
AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS
 
 

  Bosc Kobak Körte
  üvegben érlelve



Rövid kitérőnk után, amit az almáknál töltöttünk, most ismét visszakanyarodunk a körték világába. Igaz nincs is nagy különbség, hiszen ezek is az almatermésűek közé tartoznak. Az adventi koszorúnkon immár a negyedik gyertya fénye is fellobbant, amely jelzi, hogy igen közel van már a karácsony éjszakája. Ez a körtefajta mindig nagyon ellentmondásos volt számomra. Emlékszem egyszer készítettem ebből párlatot, de talán sok volt benne az éretlen mindenesetre igen kesernyésre sikeredett. Ez figyelmeztető jel mindenki számára, hogy a gyümölcsöt mindig éretten cefrézzük le. Idén ez a gyümölcsfajta is igen bőséges termést hozott, így sikerült belőle némi csekély mennyiséget beszereznem, abban a reményben, hogy ennek sikeres elkészítésével rácáfolhatók régi emlékeim nyomasztó súlyára. Már a gyümölcs neve is, akár a tegnapi almafajtája, igen ritka, igen jellegzetes, ahogy a gyümölcse sem téveszthető össze semmivel. Már Bereczki Máté nagy gyümölcsészünk is kedvesen beszélt erről a fajtáról. A fajta neve Bosc Kobakja. Származása ködös homályba vész. Könyvekre terjedő értekezéseket s vitatkozásokat tartottak már fölötte a tekintélyesebb gyümölcsészek. Hihető azonban, hogy Franciaországból, Apremont nevű mezővárosból (Felsö-Saone megye) veszi eredetét, hol jelenleg is Apremonti vajoncz név alatt is ismeretes; később a jeles természetbúvár és gyümölcsész, Bosc nevéről Bosc vajonczának keresztelték el. Minthogy azonban ugyancsak Bosc nevéről Van Mons is keresztelt el Bosc kobakjának egy körtét t. i. a Swates kobakját; idő jártával a „Bosc kobakja" elnevezés majd egy, majd másféle körtére ruháztatott, úgy annyira, hogy most már a valódi Bosc kobakja teljesen kipuhatolhatatlanná vált. Diel Van Monstól valóban a francziák Apremonti vajonczának vesszeit kapta meg „Bosc kobakja" név alatt és csakugyan „Bőse kobakja" név alatt írta le és terjesztette is el- Ugyancsak Diel később, egy II-od rendű körtét a Sándor cár körte helyett is tévedésből a „Bosc kobakjá"-ról küldött számos megrendelőinek ojtóvesszőket, s így most a Bosc kobakja „Sándor cár" név alatt is szerepel, különösen hazánkban, hol Urbanek és Kovács József is ez utóbbi név alatt nagyban elterjesztették a Bosc kobakját. Ajánlom desszertek mellé.

Bosc Kobak Körte



Herbarium Librum



Körték



Almatermésűek



Rózsafélék családja



Pyrus Communis



Bosc Kobak Körte
 







Nem tudni miért, de valahogy ezt a fajta körtét kicsit talán méltatlanul, de mellőztem nem csak a tudatomból, hanem magából a környezetemből is. Minden bizonnyal mindvégig attól féltem, hogy esetleg a vele való foglalatoskodás kudarchoz vezet. Ezzel szemben a rómaiak a körtének 40 fajtáját ismerték, ma már több mint 300 fajtát termesztenek. Európában a körte az egészség, a szerencse és a remény szimbóluma. A kínaiaknál a hosszú élet, az igazság és a helyes ítélőképesség jelképe. Egyébként nem véletlenül: bórtartalma növeli a mentális éberséget. A rómaiak a körtebort a gombamérgezés ellenmérgének tartották. Ez azonban legfeljebb bizonyos gombák ellen lehetett hatásos, hiszen számos gomba okoz biztos halált. A körtebort a 17. században kúraszerűen fogyasztották, vadon termett és termesztett körte kombinációjából készítették. „Mind az összes édes és zamatos fajta, segít a pocakot leapasztani többé-kevésbé. Azok, amelyek kemények és savanyúak, ezzel szemben legalább ennyire eldugítják.” — figyelmeztet Nicolas Culpeper angol füvesember a 17. században. Általában sem ajánlatos éretlen gyümölcsöt enni, ez a körtére fokozottan vonatkozik. Télire ugyan éretlenül szedjük le a körtét, de úgyis megérik, mire a gyümölcsöstálra kerül. Hűtő hatását télen melegítő fűszerekkel, fahéjjal, gyömbérrel, szegfűszeggel ellensúlyozhatjuk. Íze harmonizál a mandulával, dióval és más olajos magvakkal is. Mindjárt az elején néhány dolgot célszerű ezzel a körtével kapcsolatban tisztázni. Származását tekintve kicsit bizonytalan. Könyvekre terjedő értekezéseket s vitatkozásokat tartottak már fölötte a tekintélyesebb gyümölcsészek. A leghihetőbb azonban, az hogy Franciaországból, annak is egy Apremont nevű mezővárosból, a Felsö-Saone megyéből veszi eredetét, hol jelenleg is Apremonti vajonc név alatt ismeretes. Később a jeles természetbúvár és gyümölcsész, Bosc nevéről Bosc vajoncának keresztelték el. Minthogy azonban ugyancsak Bosc nevéről Van Mons is keresztelt el Bosc kobakjának egy körtét tudni illik a Swates kobakját. Egy bizonyos idő elteltével a „Bosc kobakja" elnevezés majd egy, majd másféle körtére ruháztatott, úgy annyira, hogy most már a valódi Bosc kobakja teljesen kipuhatolhatatlanná vált. Diel egykor Van Monstól valóban a franciák Apremonti vajoncának vesszeit kapta meg „Bosc kobakja" név alatt és csakugyan „Bőse kobakja" név alatt írta le és terjesztette is el. Csakhogy Diel később, egy II- od rendű körte, tudni illik a Sándor cár körte helyett is tévedésből a „Bosc kobakjá"-ról küldött számos megrendelőinek ojtóvesszőket, s így most a Bosc kobakja „Sándor cár" név alatt is szerepel, különösen hazánkban, hol Urbanek és Kovács József is ez utóbbi név alatt nagyban elterjesztették a Bosc kobakját, de nevezik ennek alapján Alexander körtének is. A belga gyümölcsök leírója, Dumortier a „Bosc kobakja" nevet csak egyszer említi föl, s nem számítja azt a belga gyümölcsök közé; különben a többi közt bizonyosan leírta volna azt is. Hasonneveí: Beui-ré Bosc, Poire Bosc, Humbold's Butterbirn, Beurré d'Apremont, Bosc's Flaschenborn, Calebasse Bosc, Sándor cár. Ez utóbbi magyar hasonneve azonban igen hibás; mert az eredeti „Sándor cár" körte egészen más, hitvány gyümölcsöt termő faj, mely napjainkban már tán nem is él többé. Termesztési aránya Magyarországon a legnagyobb. Fája, eleinte buja, később mérsékeltnövésű, elég edzett; korán és rendesen, noha nem is igen bőven termő. Hosszú, nyurga ágaival ritkás koronát alkotó. Birsen nem igen díszlik; vadoncra ojtva gúla- vagy félmagas derekú szálasfának nevelendő. Idősebb korában a sudártól messze kinyújtózkodó ágainak megkurtítása által lombozata sűrűbbé tehető s elég helyes formájú fává alakítható. Helyben és talajban nem igen válogatós; gyümölcsei jól állják helyüket a fán. Téli fagyokra nem érzékeny. Gombás betegségekre fogékony. Vesszői nem számosak, hosszak, meglehetős vastagok, fölfelé állók vagy széles szögekben szétterjeszkedők, hegyük felé is csak kevéssé vékonyodók; könyökösek, kissé hornyoltak, vagyis finoman bordásak; simák, kissé fényesek, pirossal színezett barnák; egyenlőtlen nagyságú szökés pontokkal elég sűrűn, de nem szembetűnően pontozottak; hosszas levélközüek. Porzói: Vilmos, Clapp kedveltje. Érésideje: Október; alkalmas hűvös helyen tartva november közepéig is. Rügyei inkább kicsinyek, mint középnagyok, kúposak, hegyesek, a fától kissé elállók, ezüst szürkével szegélyzett, kissé lazán álló, barna pikkelyekkel borítván, csak kevéssé kiálló ülőlapra helyezkedők. Virágrügyei. Középnagyok, hosszasak, karcsúak, kúposak, hegyesek; kissé vörösesbarna fényes pikkelyekkel borítottak. Levelei nagyok, kissé vastagszövetűek, szív alakúak, vagy széles tojásdadok, inkább vagy kevésbé rövid, szúrós hegyben végződök; laposak vagy csak kissé völgyesek, néha kissé hullámosak; csupaszak, simák, fényesek, világos zöldek; széleiken igen finoman fűrészeltek vagy csaknem ép szélűek. Levélnyelük hosszas, vízszintesen álló kissé merev. Levélpálhái elég hosszak, fonálidomúak, hamar elhullók. Alakja kobak vagy hosszas körtealakú, kelyhe felé mindig hasas. Vastagságának legnagyobb átmérője a szár és kehely közt a középtájon rendesen alul esik, honnét szára felé eleinte domborodva, aztán behajlással fogyva, szembeszökően hosszú vékony kupalakra emelkedik, s többnyire csúcsosan végződik; kelyhe felé, pedig gömb alakúan kidomborodva igen szűk talpban enyészik el, melyre a gyümölcs ritkán állítható föl. Szára hosszú, középvastag, fás, vörhenyes barna, fehér szeplős, a gyümölcs csúcsán függélyesen álló s a gyümölcs folytatásaként húsos gyürüzetből kiemelkedő, vagy némi sekély mélyedésbe helyezett. Kelyhe középnagy, nyílt vagy félig nyílt, rövid, barna osztásokkal ellátott; többnyire csaknem a fölszínen vagy igen sekély és inkább vagy kevésbé tágas mélyedéskében ülő, melynek karimájáról némelykor egyes lapos bordák elenyészően a gyümölcs derekára is szoktak felhúzódni. A gyümölcs mérete nagy vagy igen nagy, 180-280 gramm. Gyümölcsének színe, bőre finom, vékony, nem annyira érdes, mint inkább száraz tapintású, eleinte világos zöld, értével sápadt sárga; napos oldalán is csak kissé élénkebb sárga; pontozata szürkés barna, kissé kiálló, igen szembetűnő; rozsdafoltok és alakzatok nemcsak a szár és kehely körül, hanem a felületén is mindenütt fordulnak elő, s némely földben csaknem teljesen be van vonva finom, fahéjszínű rozsdamázzal. Húsa fehéres, vagy sárgásfehér, igen finom, tömött, teljesen szétolvadó; magháza körül is alig észrevehetően köves szemcsés; leve igen bő, cukros, gyöngéd savannyal emelt, üdítő, kellemes fűszeres ízű. Magháza kicsiny, nyílttengelyű; szűk fiókjaiban ép magvakat rejtő. Jól bírja a szállítást. Bereczki Máté e körte fajtához a következő észrevételt fűzte hozzá írásában:Más, kitűnő francia gyümölcsész föntebb idézett munkájában azt mondja e körtefajról, hogy a ki csak egyetlenegy őszi körtefának adhatna helyet kertében, bízvást ezt választhatná. Annyi bizonyos, hogy vetekedik is a legfinomabb őszi körtékkel s fája a gyümölcs tenyésztésre annyira nem kedvező sík alföldön is egyike a legegészségesebbeknek, s egyike azoknak is, melyek habár nem is sokat, de mindig biztosan teremnek.” Felhasználását tekintve használatos friss fogyasztásra, befőttnek. A körtefajták legnemesebbjének illatában a gyümölcs felsejlő édességével és citrusos frissességével köszönt. Az érett gyümölcs ízvilágában szépen kidomborodik a kiváló zamatos fajtajelleg, mely fiatalos lendületet kölcsönöz a gazdag aromájú, életteli pálinkának. Körtés kompótossága, olvadó vajassága a szájban hosszan megmarad, végül leheletnyi fanyarsággal ragad magával! Húsételek előtt szinte kötelező!

2013. december 24., kedd

Köszöntés!



Áldott, békés, szeretettben teljes Karácsonyi ünnepeket kíván minden kedves olvasójának a Muth Pálinka és Borpince minden tagja! Teljenek el ezek a napok mindenkinek a szeretteinek kőrében, ismerjük fel egymásban ezekben a napokban a megszületett Jézus képmását, őrizzük meg a betlehemi barlangistálló egyszerű, de örökké lobogó fényét lelkünkben. Pálinkás jó pihenést kívánok!


Muth József

Pink Lady Alma Ágyas Gyümölcs Párlat 2013.



442.

2013/1221
 
 
 
AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS
 
 

  Pink Lady Alma
  üvegben érlelve



Körték, szilvák, valamint szőlők után most egy negyedik gyümölcs csoport egy igen csak új tagjával szeretném megismertetni a kedves közönségemet. Néhány éve, hogy nálunk találkozhatunk ezzel a gyümölccsel, amely igen messziről került hazánkba, de egyre inkább divatba jön, és ehhez igen heves reklám kampány van segítségére. Hihetetlen mondhatnánk aktuálisan ma, amikor Szent Tamás emlékezetét is tartjuk. Én azonban jó szívvel ajánlom használatát. Nyilvánvalóan magas gyümölcs ára miatt, cefrének való elkészítése nem egyszerű feladat ezért, éppen én kipróbálásképpen egy másik almapálinka ágyázására használtam fel, hiszen a gyümölcs hidegen való érlelése minden kedvező tulajdonságát megőrzi és átadja azt a párlatának. Viszont azt azért ne várjuk el tőle, hogy szép színe is visszaköszöntsön ránk a pohárban. Ezt a gyümölcsöt a Lady Williams és az általunk is különösen kedvelt Golden Delicious keresztezéséből hozták létre. Ezt a keresztezést John E. L. Cripps végezte el az Ausztráliai Stonville-ben 1979-ben, a Western Department of Agriculture nevezetű intézet felkérésében. 1997-ben Cripps Pink néven fajtavédelem, és Pink Lady név alatt márkavédelem alá került. Ez pontosan annyit jelent, hogy ezt a fát és a gyümölcsét jogilag védett, tehát ezt az almafajt engedély nélkül nem lehet termeszteni, vagy piacon értékesíteni. Jól jellemzi népszerűségének növekedését, hogy a Pink Lady már a harmadik legnépszerűbb almafajta az Egyesült Királyságban. Gyümölcsének nagysága változó, a  kereskedelem  inkább a nagyobb, 10-15 centiméteres átmérőjű, hibátlan gyümölcsöket  részesíti előnyben.  Gyümölcse közepes méretű, de hosszúkás formájú, ami egyedülállóvá teszi az még sem ez, hanem a félreismerhetetlenül érdekes pink, azaz rózsaszínes színezete. A gyümölcshúst viaszos héj veszi körül, belül hártyás  rekeszben ülnek a pici, barna magok. Természetesen a gyümölcsöt nem csupán külsejéről szoktuk megítélni, hanem sokkal fontosabb az íze. Ennek az almafajtának ropogós, szaftos, enyhén savanykás aromájával magas cukortartalom párosul. Az almában található cukrok jótékonyan hatnak a kedélyállapotra is, hiszen megkönnyítik a triptofán szállítását. Ez az aminosav a szerotonin egyik előfutára, amely antidepresszáns hatású, és jó közérzetet biztosító hormon. Ajánlom!

V. Ongai Pálinkaverseny 2014.



Kedves Barátunk!

Az Ongai Kulturális Egyesület (OKE) áldott karácsonyi ünnepeket kíván minden kedves támogatójának, szimpatizánsának, korábbi vagy jövőbeli pálinkaverseny résztvevőnek!

Az OKE 2014 januárjában rendezi meg az V. Ongai Pálinkaversenyt, melyre ismételten szeretnénk az érdeklődők figyelmét felhívni! A teljesség igénye nélkül hadd emeljünk ki néhány dolgot, hogy miért érdemes részesévé válni az ongai versenynek.

1. Az ongai verseny Magyarországon egyedüliként a Destillata „előszobájává” vált. Ha valaki 2014 januárjában megrendezésre kerülő V. Ongai Pálinkaversenyen 16 pontot, vagy többet ér el Ongán, akkor kedvezményt kap a Destillata nevezési díjából, éppúgy, mint a többi általuk elfogadott regionális osztrák, német, olasz, svájci és egyéb közép-európai versenyek résztvevői.
2. Az a bérfőzető magánszemély, akinek pálinkája az V. Ongai Pálinkaversenyen érmet nyer, ugyanazon versenypálinka nevezési díjából a gyulai Pálinka Világkupán 10−30% kedvezményt kap.
3. Az eredményhirdetés az idén is egy nagyszabású gála, illetve pálinkabál részeként a lillafüredi Palotaszállóban kerül megrendezésre 2014. január 25-én, ahol a versenyen résztvevők párjukkal, a média képviselői és szponzoraink, támogatóink is méltó színvonalon lehetnek részesei rendezvényünknek. A versenyre nevezett személyek közül (maximum 200 fő) ingyenes belépőt kap az eredményhirdetésre és az ahhoz kapcsolódó pálinkabálra Lillafüreden, a Palotaszállóba. (A rangsort az érmes párlatok, illetve a nevezett pálinkák száma határozza meg.) A versenyre nevezettek kedvezményes szálláslehetőséggel (2 személyes szobánál mintegy 15 000 Ft engedménnyel) élhetnek az eredményhirdetéshez kapcsolódó hétvégén a lillafüredi Palotaszállóban.
4. A versenyen minden érmes pálinka után egyedi, névre szóló oklevél és érem jár. A champion és a meghirdetett nagydíjak mellé értékes nyeremények, felajánlások társulnak, melyek együttes értéke már most meghaladja a 1,5 millió Ft-ot. A teljesség igénye nélkül felsorolunk néhányat:
- Minden nagydíj mellé egyedileg faragott pálinkás tölgyfahordók különböző űrméretben Onga Város Önkormányzatának felajánlásában.
- 3 napos (2 éjszakás) 2 személyes hétvégi wellness pihenés félpanziós ellátással Hajdúszoboszlón egy négycsillagos szállodában.
- 3 napos (2 éjszakás) 2 személyes hévégi wellness pihenés Miskolc-Lillafüreden a Palotaszállóban.
- 3 napos (2 éjszakás) 2 személyes szállás 2 fő részére teljes ellátással, wellness részleg használattal, valamint 2*30 perc kézi masszázzsal az Aranygombos Fogadóban, Telkibányán, a fogadó felajánlásában.
- 3 napos (2 éjszakás) 2 személyes hétvégi pihenés teljes ellátással az Aggteleki Nemzeti Park szomszédságában Trizsben a Fruktárium Kft felajánlásában.
- 3 napos (2 éjszakás) családi pihenés Hollókő múzeumfalujában Hollókő Önkormányzata jóvoltából.
- 3 napos (2 éjszakás) üdülésre feljogosító utalvány 2 fő részére a felvidéki várhosszúréti Jozefína panzió (Rozsnyó mellett) tulajdonosától.
- 2 db 3 napos (2 éjszakás) családi pihenés a markazi horgásztavon a Visontai Horgász Egyesület felajánlásában.
- 2 személyes vacsora utalvány Boldogkőváralján a Castrum Boldua középkori étteremben Péli Tibor felajánlásában 20 000 Ft értékben.
- Poroszkai Csaba felajánlásában 2 fős vacsora utalványok, 5 alkalmas szauna bérletek.
- 2 személyes vacsora utalvány korlátlan italfogyasztással a Miskolc-Alsóhámoron található Molnár Csárdában.
- 50 000 Ft értékű ingyenes pálinkafőzés bérfőzetőnek és egy 20 000 Ft értékű utalvány Gyulán, a Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft. felajánlásában.
- Refraktométerek, alkoholmérők, ph-mérők a debreceni Labornite Kft. felajánlásában.
- 300-400 kg gyümölcs (alma) felajánlások a pálinkafőzéshez a Szemtesz Hűtőház Kft-től.
- Gyümölcs és díszfa vásárlási utalványok Domán Csaba egyeki vállalkozó felajánlásában (egyenként 15 000 Ft értékben).
- Elit borcsomag 30 000 Ft értékben a Pelle Párlatház Kft-től.
- Ingyenes Online fotótanfolyamok (egyenként 20 000 Ft értékben).
- Ajándék műszaki cikk a Baumax Miskolci áruháztól (20 000 Ft értékben).
- Ajándék boros szakkönyvcsomagok az Agroinform Kiadó felajánlásában.
- Ajándék pálinkás és boros szakkönyvcsomagok a Mezőgazda Kiadó felajánlásában.
- Ajándék pálinka és bor csomagok, pálinkafőzéshez és cefrézéshez kapcsolódó eszközök, kiegészítők, ingyenes pálinka kifőzések bérfőzetők számára stb.
5. 2014-ben Magyarországon, pálinkaversenyen eddig még nem használt bírálati rendszer szerint történik az értékelés, aminek a lényege, hogy a pontok több mint 60%-át a szájban érezhető dolgokra adják a bírálók (miként a Destillata-n). Továbbfejlesztett pálinkabíráló szoftverrel történik a bírálat, mely minden korábbinál jobban kizárja a szubjektivitást: minden pálinkát legalább 4 fő, de szükség esetén akár 8 fő értékel egymástól függetlenül. A lehető legjobb bírákat igyekszünk meghívni a zsűrizéshez, akik több elő-bíráló tréningen is felkészültek a pálinkák minősítésére.
6. Az idén megrendezett IV. Ongai Regionális Pálinkaversenyre 264 nevezőtől összesen 785 nevezett pálinka és párlat érkezett az ország egész területéről. A nevezések nagy száma jelzi a verseny széleskörű elismertségét, megerősítve a 2012-ben már elért, az ország egyik legnagyobb pálinkaverseny pozícióját. A versenyen a bérfőzetők és a magánfőzetők mellett a nagyobb kereskedelmi főzdék is képviseltetik magukat.
További információk: részletes nevezési feltételek, versenyszabályzat, odaítélhető díjak, nyeremények, nevezési kategóriák, letölthető nevezési lap elérhető az egyesület honlapján: www.okeonga.hu. További felvilágosítás kérhető a 46/464-260-as és a 70/313-3216-os telefonszámon, illetve e-mailben az okeonga@upcmail.hu címen.

Tisztelettel kérjük, hogy amennyiben felkeltettük érdeklődését, éljen a lehetőséggel, mérettesse meg pálinkáit, párlatait az V. Ongai Pálinkaversenyen!
Amennyiben lehetőségük van munkánkat anyagilag vagy más módon támogatni, ahhoz hozzájárulni (pl. tárgyi vagy szolgáltatásbeli felajánlással), azt alázattal megköszönjük! A támogatási összeg átutalható a következő számlaszámra: Ongai Kulturális Egyesület, Felsőzsolca és Vidéke Takarékszövetkezet Ongai Kirendeltsége: 54500198-10000719. A támogatás összegéről igény szerint számlát állítunk ki, illetve cégek esetében az egyesület által kiadott igazolás csökkenti az idei évi adóalapot. A támogatás fejében a műsorfüzetben, a rendezvény programjain a cégük nevét is feltüntetjük, illetve hirdetési lehetőséget biztosítunk. Az 50 000 Ft-ot meghaladó támogatás esetén szeretettel várjuk szponzorainkat, támogatóinkat a társadalmi zsűri tagjai közé 2014. január 25-én 16.00 órára a társadalmi zsűrizésre Lillafüreden a Palotaszállóba, ahol a champion díjas pálinkák megkóstolását követően kerül kiválasztásra a közönségdíjas pálinka egy állófogadás keretében.

További sikeres és eredményes munkát kíván 2014-ben is az Ongai Kulturális Egyesület nevében:

Takács László OKE elnök, versenyigazgató

Onga, 2013. december 18.

Ongai Kulturális Egyesület
3562 Onga Görgey u. 2/A.
46-464-260 ill. 70-313-3216

Pink Lady Alma



Herbarium Librum

Almák

Almatermésűek

Rózsafélék családja

Malus Domestica

Pink Lady Alma



Az alma legrégebbi gyümölcsünk. Megjelenik a bibliai teremtéstörténetben, az ógörög mitológiában, a magyar népmesében, de egyéb népek őstörténelmében is fellelhető. Az ókorban mindenesetre már ismerték, Varro és Plinius több almafajtát, majd a 9. századi Capitulare de villis című mű pedig édes és savanyú, téli és nyári fajtákat sorol fel. A 16. századból pedig hetven fajtáról szóló leírás maradt fenn. Az almát a magyarok is régóta ismerik. Az alma szó még a honfoglalás előtti időkből, valamelyik török nyelvből származik. Az alma mai törökül elma, és bizony a kazahok régi fővárosa, Alma Ata  is a környező híres almatermő vidékről kapta a nevét. Így, már nyilvánvalóan a nevéből is adódóan nem Európai almafajtáról van szó, viszont Európában is elterjedőben van. Ezt a gyümölcsöt a Lady Williams és az általunk is különösen kedvelt Golden Delicious keresztezéséből hozták létre. Ezt a keresztezést John E. L. Cripps végezte el az Ausztráliai Stonville-ben 1979-ben, a Western Department of Agriculture nevezetű intézet felkérésében. 1997-ben Cripps Pink néven fajtavédelem, és Pink Lady név alatt márkavédelem alá került. Ez pontosan annyit jelent, hogy ezt a fát és a gyümölcsét jogilag védett, tehát ezt az almafajt engedély nélkül nem lehet termeszteni, vagy piacon értékesíteni. Jól jellemzi népszerűségének növekedését, hogy a Pink Lady már a harmadik legnépszerűbb almafajta az Egyesült Királyságban. 3-12 méter magasra megnövő fa, egyszerű, ovális levelekkel, melyek 5-12 centiméter  hosszúak rendelkezik. Virágai fehérek vagy rózsaszínűek. Gyümölcsének nagysága változó, a  kereskedelem  inkább a nagyobb, 10-15 centiméteres átmérőjű, hibátlan gyümölcsöket  részesíti előnyben.  Gyümölcse közepes méretű, de hosszúkás formájú, ami egyedülállóvá teszi az még sem ez, hanem a félreismerhetetlenül érdekes pink, azaz rózsaszínes színezete. A gyümölcshúst viaszos héj veszi körül, belül hártyás  rekeszben ülnek a pici, barna magok. Természetesen a gyümölcsöt nem csupán külsejéről szoktuk megítélni, hanem sokkal fontosabb az íze. Ennek az almafajtának ropogós, szaftos, enyhén savanykás aromájával magas cukortartalom párosul. Ebből kifolyólag nem véletlenül elég kései az érés ideje, hiszen október végén, vagy november elején szüretelhetjük, viszont akár májusig is könnyedén eltartható megfelelő hőmérsékleten, valamint páratartalom mellett. Ha már ennyire dicsérjük azt is mondjuk el, hogy mire is ajánljuk. Kitűnően alkalmas természetszerűleg a friss fogyasztásra, de sütéshez, valamint különböző levesek, desszertek, vagy kompótok, befőttek, gyümölcssaláták készítéséhez is felhasználható, de lekvár, likőrök és pálinka készítéséhez is felhasználható, bár a magas beszerzési ára, ezt eléggé megdrágítja. Ebben az almában jelentős mennyiségű antocianin, fenolsav, kvercetin, fruktóz, magnézium,  pektin és C vitamin található. Utóbbi hő hatására lebomlik, ezért célszerű nyersen  fogyasztani. Az alma viaszos héja tartalmazza a szervezet számára fontos anyagokat,  húsa pedig az oldható rostokat. Természetes antioxidáns hatású, védelmet nyújt a daganatos betegségekkel szemben. Erősíti az immunrendszert, akadályozza a légúti megbetegedések kialakulását. Ezek az antioxidánsok lassítják az öregedést, és távol tartanak jó néhány betegséget. Az alma illata és íze az egyszerű cukrok és gyümölcssavak jelenlététől függ, valamint attól a 250 illó molekulától, melyek az érés során alakulnak át. Cukrot is tartalmaz, de ezek egyszerű típusúak (monoszacharidok), amelyeket nem kell megemészteni, és a szervezetünkben azonnal felszívódnak. Az egyik ilyen cukor a fruktóz, melyet a cukorbetegeknél is alkalmazhatunk, hiszen nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. Az almában található cukrok jótékonyan hatnak a kedélyállapotra is, hiszen megkönnyítik a triptofán szállítását. Ez az aminosav a szerotonin egyik előfutára, amely antidepresszáns hatású és jó közérzetet biztosító hormon. Ne feledjük el azonban az alma lényegét, a rostokat se. Az összerágott alma ugyanis, amikor leér a belekbe, kocsonyás masszává alakul át, amely bekebelezi a glukózt, és segíti a felszívódását. Ezenkívül elősegíti a jó mikroorganizmusok szaporodását, rendszeres fogyasztása pedig hatékonyan csökkenti a vér koleszterinszintjét is. Mindezeknek tükrében bizony minden túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy az almák királynője. Az almát az eredendő bűn gyümölcsének tartják – pedig egészségünk szempontjából az az igazi bűn, ha nem esszük. Az alma jótékony hatását a régi mondás is bizonyítja;  naponta egy alma, az orvost távol tartja.