Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. június 23., vasárnap

Aszalt Cseresznye



Aquavinicum
Aszalvánnyal Ágyas
Párlatrendszer


Cseresznye
Prunus Avium


A legkorábban érő gyümölcsünk. A cseresznye ma ismert kerti változatait sokan a lakomáiról híres Lucullus hadvezérhez kötik, aki perzsa hadjáratát követően a pontuszi Kerasuntból hozott egy ízletes nagy szemű fajtát Itáliába i.sz. előtt 64-ben. Érdemes tavasszal frissen vásárolni, de télen is fogyaszthatjuk aszaltan. Az aszalás az egyik legősibb tartósítási eljárás, melynek célja a vízelvonás, a friss gyümölcsök víztartalma kb. 80%-ról 20% alá csökken. A cseresznyében megtalálhatók az A, B és C vitaminok. Valamint tartalmaz káliumot, kálciumot, nátriumot, foszfort, kobaltot, vasat, magnéziumot, amely következtében vértisztító hatású, illetve kedvezően hat az izűletekre. Továbbá  megőrizhető benne a fólsav, pantoténsav, niacin, biotin és riboflavin. Sokan a régen aromával készített cseresznyepálinkára emlékeznek, így a valódi cseresznyepálinkát csak az utóbbi két évtizedben ismerhettük meg. Nem könnyű, sőt kimondhatjuk bátran, hogy nagyon nehéz belőle igazán finom pálinkát készíteni. Most mégis nem erről fogunk beszélni, hanem arról, hogy valódi magyar sajátosság a gyümölcseink aszalása, amelyet fel tudunk használni pálinkáink ágyazására, likőrök készítésére. Pincészetünk törekszik arra, hogy párlat rendszerünkben azonos gyümölcs ágy kerüljön azonos párlatba, amely valóban felerősíti benne a természetes ízeket és aromákat. Az aszalás fontos eljárása abban nyilvánul meg, hogy a gyümölcsben megtalálható vitaminok, ásványi anyagok megmaradjanak. Ekkora nedvességtartalom mellett a romlást okozó mikroorganizmusuk életképtelenek, de az aszalás során a gyümölcsök megőrzik az értékes tápanyagtartalmuk, rostanyaguk nagy részét. A cseresznyéből a legalkalmasabbak az aszalásra nagyobb szeműek, gondoljunk csak arra, hogy egy apró szemű gyümölcs, amelynek a magja viszonylag nagy, megszárítva szinte semmit nem hagy az aszalványból az eljárás végére. A gyümölcsünk mindig legyen teljesen érett, sérüléstől, rothadástól mentes. Valamint helyezzünk különös figyelmet arra, hogy az esetleges cseresznyelégy kukacától is mentes legyen. A cseresznyét mossuk meg és csepegtessük le, majd magozzuk ki. A magozás azért fontos művelet, mert az aszalás után a magról nem tudnánk elválasztani a gyümölcshúst. A magozás el végeztével citromsavas fürdőben áztassuk be pár percig, majd bőrös felével rakjuk az aszalótálcára, különben menthetetlenül odaragad a gyümölcshús. Az aszalt gyümölcsök íze erőteljesebb, mint a friss gyümölcsé, koncentrált cukortartalmuk miatt édesebbek. Amíg a cseresznyeszem nyomásra levet enged, az aszalást folytatni kell. Ha kész a finomság, vigyázzunk, nehogy túlszáradjon a gyümölcs! Azt azért nem árt tudni, hogy a cseresznyebőre sokkal keményebb más gyümölcsökénél, így az aszalása tovább is tart. Az aszalás várható időtartalma 10-14 óra. A jól elkészített aszalvány beltartalmi értékei a következőképpen alakulnak: 100 grammban 178 kcal található, a továbbiakban 2,6 gramm fehérje, 39 gramm szénhidrát, 0,9 gramm zsír, végül 5,5 gramm rost. Aszalványunkat megfelelően tárolva egész évben élvezhetjük az ízét, ha pedig pálinkába helyezzük az alkohol hatására visszanyeri, a gyümölcs méretét és nedvesség tartalmát, magába szívva jelentős mennyiségű alkoholt, cserébe pedig jelentős íz, illat, szín, és aroma anyagot juttat a párlatunkba. Mivel szép és ízletes gyümölcsről van szó, nem csoda, hogy az ókorban az istenek eledelének tartották, amelyet csak megerősíteni tudunk mi is napjainkban.

Kékfrankos Szőlő Natúr Borseprő Párlat 2013.



366.

2013/0623
 
 
AQUAVINICUM

NATÚR

BORSEPRŐ



  Kékfrankos Szőlő
  üvegben érlelve
 
 
 Bizony jó ideje már, hogy a lepárló üst alá nem gyújtottam be. No nem azért, mert nem volt mivel, vagy éppen azért, mert nem volt miért. De mindenképpen tudnunk kell, hogy mikor mit teszünk, van ideje ennek is, és annak is. A falunkat veszély fenyegette, olyan ár, amilyen még soha évtizedek óta. Amerre elfolyt házak és életek kerültek veszélybe, így volt időnk felkészülni. Ezért aztán bár a kísértés nagy volt még sem desztilláltam, bár sokan szerették volna, de abban az időben a józanság volt a legfontosabb. Most pedig, hogy a veszély elmúlt, a károkat minimálisra sikerült csökkenteni, most újból visszatér az élet a rendes kerékvágásába. A háttérben megkezdődött a felkészülés az új szezonra. A természet próbára tesz, egyik kezével ad, a másikkal elvesz. Mérlegre tesz bennünket, hogy álljuk-e a sarat. Ennek ellenére vannak még a raktárakban tavalyról visszamaradt anyagok, amelyek átvezetnek a következő szezonba. Az új gyümölcsök, pedig már a cefrés hordókban gyülekeznek, és elkezdődött az erjedés, amely nem más, mint a gyümölcs halála. Ezúttal nagyon kedves borász kollégáimtól kapott kékfrankos szőlőből erjesztett bor borseprőjének feldolgozásához fogtam hozzá. Magáról a gyümölcsről már ezeken az oldalakon nagyon sokat írtam, és nagyon sokat beszéltem. Ennek ellenére tudni kell, hogy a kékfrankos szőlő, illetve annak bora Báta talán legfontosabb, és legkarakteresebb gyümölcse, amellyel a legtöbb itt élő ember találkozik. Jellegzetes karakterű,  intenzív illat és ízjegyeket mutató elegáns vörös borseprő. Illatában és ízében is sok gyümölccsel, főként az érett meggy jegyeivel, a borvidékre jellemző melegséggel rendelkezik. Eredeti állapotában nem a legszebb látvány, de töménységében rejtezik igazi valósága. Összehasonlíthatnánk a kékfrankos törkölypálinkával, vagy éppen a kékfrankos szőlőpárlattal, de akár a kékfrankos borpárlattal is, hiszen pincészetünk mindegyiket kipróbálta már. Az igazság az, hogy ez még sem összehasonlítható, mert a borseprő titka szinte megfejthetetlen. Minden megtalálható benne, ami magában a gyümölcsben benne van, és mégis más, mint a fent felsoroltak, kicsit több, mert már benne van az emberi munka, és hozzáértés, amelytől több lesz, jobb lesz, különlegesebb lesz, mind zamataiban, mind illatában, mind a tőle származó gondolatokban. Ilyen egy igazi kékfrankos borseprő párlat, amikor a torkunkon legördül.
 

Merlot Szőlő Eperfával Érlelt Borseprő Párlat 2012.



A pálinkák élete a gyümölccsel kezdődik, majd a második fázisban, abból gondos kezek cefrét készítenek, hogy az erjedés folyamán újjá születhessen, a desztillálással ismét fizikai valóságot ölthessen, és ezzel még nincs vége. Az érlelés, a pihentetés különböző módjaival, kifinomodik, harmóniává áll össze. Ezt követi végül amikor a pohárba kerül és baráti összejöveteleken kóstolgatva, ízlelgetve, megállapítjuk, hogy milyen utat járt be a gyümölcs a fától a pohárig.
 
 
Házi pálinkabírálati lapok:
 
 
A Merlot szőlőfajta közkedveltségét lágy, bársonyos fajtajellegének és sok színanyagot tartalmazó szőlőbogyójának köszönheti. A Merlot borseprő enyhén fűszeres illat és kellemes ízérzet jellemzi. A borseprőnek egyedülálló aromája és illata nagy élményt nyújt. Különösen ajánljuk az ínyenceknek.
 
Ezzel a kóstolóval és bírálattal folytattuk a felkészülésünket a IV. Vas-megyei Pálinkaversenyre, amely május 30-31. között fog lezajlani, de a mintákat már pár nappal korábban május 30-ig el kell küldeni a verseny helyszínére. Ennek okán aztán legalább kettő otthoni házi válogatott kell tartanunk annak kiderítésére, hogy melyikkel induljunk el a versenyen. A második bírálaton nyolcadiknak felvonultatott párlatunk egy érlelt borseprő párlat, amelynek különlegességét a kékszőlő fajtája adja meg, amelytől különleges illatot és ízt nyert el. Persze nem is kérdés, hogy alkalmas-e arra, hogy lebíráljuk, ezt a pár hónapos párlatot. A bírálat hagyományos 20 pontos rendszerben zajlott és pincészetünk vendégei ezúttal ifjabb Szabó Péter alpolgármester, mezőgazdasági vállalkozó, szőlőtulajdonos borász, aki mellesleg a lányaim keresztapja. Németh Attila vasútmérnök, Bátaszéki állomásfőnök, szőlőtulajdonos borász. Valamint Kovács Csaba targoncakezelő raktáros. Végül jómagam, mint a pincészet vezetője. A szokásoknak megfelelően a pálinkák pohárba töltése után a megfelelő hőmérsékletű, és előkészített italnak az illat tisztaságát vettük szemügyre. Itt a négy bíráló között szinte alig volt eltérés, és a megszerezhető három pontból, majdnem a maximumot 2,6 pontot sikerült beátlagolnunk, ami azért nem rossz eredmény. A folytatásban még mindig az illat jegyeknél maradtunk, amely során maximum 5 pontot is odaítélhettünk volna a pálinkának, amennyiben az 100%-os lenne. Ennél a szempontnál ugyanúgy alig volt eltérés a zsűrinél, így 4,3 pontot abszolváltunk a számára. Ezek után következett az ízek megvizsgálása a szánkban, a torkunkban. Az íz tisztaságára rendszerint 3 pont adható oda, ha hibátlan a termék. Itt is azért volt némi eltérés a pontozásban, amelynek átlaga kicsit kerekítve 2,5 pont lett. Az íz, a zamat karakter jegyeivel folytattuk a vizsgálatot, amelyre 5 pont volt odaítélhető maximálisan. A pontozok kisebb eltéréssel, hasonlóan ítélték meg a párlatot és átlagosan 4,3 pontot sikerült lekönyvelnünk a számára. Befejezésül nem maradt, más vissza, mint az összkép, a harmónia összességének a megfelelő megítélése a párlat összességében. Erre úgy-e 4 pontot lehet adni, ha nagyon jó a termék, itt is csak apróbb hibák akadtak, így 3,5 pontot ért el a pálinka. Így összességében 17,20 pontot adtunk oda számára, amellyel a nap 12. pálinkája lett, így elindítottuk a versenyen.

Ezzel az eredménnyel nyilvánvalóan ez a párlatunk közepesen versenyképes egy komoly versenyen, de ennek ellenére el indítottuk ezt a pálinkát a IV. Vas megyei Pálinkaversenyen, de természetesen mindenképpen hétköznapiságával kitűnő párlat ez, ezért pálinka tréningek alkalmával, majd mindig jó hasznát vesszük ennek, az italnak.
 

2013. június 22., szombat

IV. Vas megyei Pálinkaversenyen elért eredményeink



IV. Vas Megyei Pálinkaverseny
2013. évben

a
Muth Pálinka és Borpince
által nevezett termékek


eredménylistája:




Muthné Katona Mária
Cabernet Sauvignon Szőlő Natúr Borseprő Párlat 2012
9-es kategória

Aranyérem
Champion

Muthné Katona Mária
Cabernet Sauvignon Szőlő Natúr Borpárlat 2012
9-es kategória

ezüstérem

Muthné Katona Mária
Chardonnay  Szőlő Eperfával Érlelt Törkölypálinka 2012
6-os kategória

ezüstérem

Muthné Katona Mária
Szilváskökény Natúr Gyümölcs Pálinka 2012.
7-es kategória

ezüstérem

Muthné Katona Mária
Olaszrizling Szőlő Natúr Borseprő Párlat 2012
9-es kategória

ezüstérem

Muthné Katona Mária
Pannónia Kincse Szőlő Natúr Gyümölcs Pálinka 2012
5-ös kategória

bronzérem

Muthné Katona Mária
Bereczki Birsalma Natúr Gyümölcs Pálinka 2012
2-es kategória

bronzérem

Muthné Katona Mária
Cabernet franc – Merlot  Szőlő Natúr Törkölypálinka 2012
6-os kategória

bronzérem

Muth Walter
Kajszibarack eperfával Érlelt Gyümölcs Pálinka
4-as kategória

bronzérem

Muthné Katona Mária
Erdei kökény Szilvafával Érlelt Vadgyümölcs Pálinka 2013
7-es kategória

bronzérem

Chardonnay Szőlő Mazsolával Ágyas Törkölypálinka 2012.



A pálinkák élete a gyümölccsel kezdődik, majd a második fázisban, abból gondos kezek cefrét készítenek, hogy az erjedés folyamán újjá születhessen, a desztillálással ismét fizikai valóságot ölthessen, és ezzel még nincs vége. Az érlelés, a pihentetés különböző módjaival, kifinomodik, harmóniává áll össze. Ezt követi végül amikor a pohárba kerül és baráti összejöveteleken kóstolgatva, ízlelgetve, megállapítjuk, hogy milyen utat járt be a gyümölcs a fától a pohárig.
 
 
Házi pálinkabírálati lapok:
 
 
Az orrunkat megcsapó mézédes mazsola illata, már a kitöltés pillanatában jelzi: valami különlegesre bukkantunk. Már az első korty után a napsütéses hegyoldalra repít, mintha a szőlőtőkék között ízlelnénk e nemes nedűt. Eleinte az aszalt szőlő dominál, míg a végén a kerek szőlőszemek aromája is megmutatkozik.
 
Ezzel a kóstolóval és bírálattal folytattuk a felkészülésünket a IV. Vas-megyei Pálinkaversenyre, amely május 30-31. között fog lezajlani, de a mintákat már pár nappal korábban május 30-ig el kell küldeni a verseny helyszínére. Ennek okán aztán legalább kettő otthoni házi válogatott kell tartanunk annak kiderítésére, hogy melyikkel induljunk el a versenyen. A második bírálaton tizenharmadiknak felvonultatott párlatunk egy mazsolával ágyas törkölypálinka, amelynek különlegességét az érlelés fajtája adja meg, amelytől különleges színt és ízt nyert el. Persze nem is kérdés, hogy alkalmas-e arra, hogy lebíráljuk, bár friss a párlat. A bírálat hagyományos 20 pontos rendszerben zajlott és pincészetünk vendégei ezúttal ifjabb Szabó Péter alpolgármester, mezőgazdasági vállalkozó, szőlőtulajdonos borász, aki mellesleg a lányaim keresztapja. Németh Attila vasútmérnök, Bátaszéki állomásfőnök, szőlőtulajdonos borász. Valamint Kovács Csaba targoncakezelő raktáros. Végül jómagam, mint a pincészet vezetője. A szokásoknak megfelelően a pálinkák pohárba töltése után a megfelelő hőmérsékletű, és előkészített italnak az illat tisztaságát vettük szemügyre. Itt a négy bíráló között szinte alig volt eltérés, és a megszerezhető három pontból, majdnem a maximumot 2,7 pontot sikerült beátlagolnunk, ami azért nem rossz eredmény. A folytatásban még mindig az illat jegyeknél maradtunk, amely során maximum 5 pontot is odaítélhettünk volna a pálinkának, amennyiben az 100%-os lenne. Ennél a szempontnál ugyanúgy alig volt eltérés a zsűrinél, így 4,3 pontot abszolváltunk a számára. Ezek után következett az ízek megvizsgálása a szánkban, a torkunkban. Az íz tisztaságára rendszerint 3 pont adható oda, ha hibátlan a termék. Itt is azért volt némi eltérés a pontozásban, amelynek átlaga kicsit kerekítve 2,5 pont lett. Az íz, a zamat karakter jegyeivel folytattuk a vizsgálatot, amelyre 5 pont volt odaítélhető maximálisan. A pontozok kisebb eltéréssel, hasonlóan ítélték meg a párlatot és átlagosan 4,3 pontot sikerült lekönyvelnünk a számára. Befejezésül nem maradt, más vissza, mint az összkép, a harmónia összességének a megfelelő megítélése a párlat összességében. Erre úgy-e 4 pontot lehet adni, ha nagyon jó a termék, itt is csak apróbb hibák akadtak, így 3,5 pontot ért el a pálinka. Így összességében 17,275 pontot adtunk oda számára, amellyel tizenegyedik pálinka lett, így indítottuk el a versenyen.

Ezzel az eredménnyel nyilvánvalóan ez a párlatunk közepesen versenyképes egy komoly versenyen, de ennek ellenére el indítottuk ezt a pálinkát a IV. Vas megyei Pálinkaversenyen, de természetesen mindenképpen hétköznapiságával kitűnő párlat ez, ezért pálinka tréningek alkalmával, majd mindig jó hasznát vesszük ennek, az italnak.
 

2013. június 21., péntek

Cabernet Sauvignon Szőlő Natúr Borpárlat 2012.



A pálinkák élete a gyümölccsel kezdődik, majd a második fázisban, abból gondos kezek cefrét készítenek, hogy az erjedés folyamán újjá születhessen, a desztillálással ismét fizikai valóságot ölthessen, és ezzel még nincs vége. Az érlelés, a pihentetés különböző módjaival, kifinomodik, harmóniává áll össze. Ezt követi végül amikor a pohárba kerül és baráti összejöveteleken kóstolgatva, ízlelgetve, megállapítjuk, hogy milyen utat járt be a gyümölcs a fától a pohárig.
 
 
Házi pálinkabírálati lapok:
 
 
A világ egyik legnépszerűbb kékszőlő fajtájáról van szó, amelyet a vörösborok királyának is neveznek. Csersavakban gazdag, karakteres, zamatos bora van, amely kissé fanyar, egy picit a paprikára emlékeztető aromákkal rendelkezik.
 
Ezzel a kóstolóval és bírálattal folytattuk a felkészülésünket a IV. Vas-megyei Pálinkaversenyre, amely május 30-31. között fog lezajlani, de a mintákat már pár nappal korábban május 30-ig el kell küldeni a verseny helyszínére. Ennek okán aztán legalább kettő otthoni házi válogatott kell tartanunk annak kiderítésére, hogy melyikkel induljunk el a versenyen. A második bírálaton ötödiknek felvonultatott párlatunk egy különleges natúr szőlő borból készült pálinka, amelynek különlegességét az adja meg, hogy már egy éves. Persze nem is kérdés, hogy alkalmas-e arra, hogy lebíráljuk, bár ez már ópárlat. A bírálat hagyományos 20 pontos rendszerben zajlott és pincészetünk vendégei ezúttal ifjabb Szabó Péter alpolgármester, mezőgazdasági vállalkozó, szőlőtulajdonos borász, aki mellesleg a lányaim keresztapja. Németh Attila vasútmérnök, Bátaszéki állomásfőnök, szőlőtulajdonos borász. Valamint Kovács Csaba targoncakezelő raktáros. Végül jómagam, mint a pincészet vezetője. A szokásoknak megfelelően a pálinkák pohárba töltése után a megfelelő hőmérsékletű, és előkészített italnak az illat tisztaságát vettük szemügyre. Itt a négy bíráló között szinte alig volt eltérés, és a megszerezhető három pontból, majdnem a maximumot 2,7 pontot sikerült beátlagolnunk, ami azért nem rossz eredmény. A folytatásban még mindig az illat jegyeknél maradtunk, amely során maximum 5 pontot is odaítélhettünk volna a pálinkának, amennyiben az 100%-os lenne. Ennél a szempontnál ugyanúgy alig volt eltérés a zsűrinél, így 4,3 pontot abszolváltunk a számára. Ezek után következett az ízek megvizsgálása a szánkban, a torkunkban. Az íz tisztaságára rendszerint 3 pont adható oda, ha hibátlan a termék. Itt is azért volt némi eltérés a pontozásban, amelynek átlaga kicsit kerekítve 2,5 pont lett. Az íz, a zamat karakter jegyeivel folytattuk a vizsgálatot, amelyre 5 pont volt odaítélhető maximálisan. A pontozok kisebb eltéréssel, hasonlóan ítélték meg a párlatot és átlagosan 4,3 pontot sikerült lekönyvelnünk a számára. Befejezésül nem maradt, más vissza, mint az összkép, a harmónia összességének a megfelelő megítélése a párlat összességében. Erre úgy-e 4 pontot lehet adni, ha nagyon jó a termék, itt is csak apróbb hibák akadtak, így 3,5 pontot ért el a pálinka. Így összességében 17,30 pontot adtunk oda számára, amellyel a nap tizedik pálinkája lett, így indítottuk el a versenyen.

Ezzel az eredménnyel nyilvánvalóan ez a párlatunk közepesen versenyképes egy komoly versenyen, de ennek ellenére el indítottuk ezt a pálinkát a IV. Vas megyei Pálinkaversenyen, de természetesen mindenképpen hétköznapiságával kitűnő párlat ez, ezért pálinka tréningek alkalmával, majd mindig jó hasznát vesszük ennek, az italnak.
 

Árvízi védekezés Bátán.





A természet erői és törvényei nincsenek az emberek uralma alatt. Olykor elbizakodottságunkban úgy gondoljuk, hogy már mindent tudunk, hogy már mindent ismerünk, hogy már mindent mi irányítunk. A valóság azonban egészen más. A dolgok tőlünk függetlenül megtörténnek, és bizony, hogy azt megfékezhessük minden ősi ösztönünkre szükségünk van. A magyar nem az összefogásáról híres nép, mégis az elmúlt napok, hetek bizonyságot adtak arról, hogy ha baj van megmozdul az ország. Pártok, segélyszervezetek, civilek, katonák, fehérek és nem fehérek az ország minden pontjáról tódultak segíteni. 2006-ban már egy nagy árvizet átéltünk. Akkor volt szerencsém önkéntesként a bátai védekezésben részt venni, amely során akkor a 3-as depó koordinálását bízták rám. Hogy milyen sikerrel azt a Tolna megye Védelméért kitüntetés jól bizonyította. Így hát a mostani veszélyhelyzetben sem vonhattam ki magam a feladatok alól. Sőt ezúttal a víz személyen is érintett, hiszen a munkahelyemet a Sabeikow és Társa Kft. bátai szeszfőzdéjét is támadta. A pálinkafőzde előtti téren került kialakításra a 2-es depo, amelynek vezetése ezúttal rám hárult. Tapasztalataim, kitartásom, és erőm megsegített abban, hogy ezúttal is helyt álljunk, és a depóhoz tartozó szakaszon eredményes védekezést tudunk végrehajtani. Itt senkinek sem kellett elhagynia otthonát. A harmadfokú védekezésig több száz civil irányításommal merte a homok zsákot, majd az ő távozásuk után katonákkal, vízügyi szakemberekkel, katasztrófa védelmisekkel, tűzoltókkal együtt éjjel-nappal álltuk a sarat a gáton. Az önkormányzat részéről én koordináltam az itteni védelmi erők tevékenységét, amelyet szemügyre vett Dr. Benkő Tibor vezérezredes, vezérkarifőnök, Tóth Ferenc országgyűlési képviselő a Tolna megyei védelmi bizottság elnöke is, amit a fenti fotó jól bizonyít. Kiemelték a szeszfőzde védelme stratégiai fontosságú, amelyet a tűzoltók és a katonák is bizonyítottak, hiszen a lakóházakkal együtt azt is elszántan védték. Az elmúlt két hét nem a gyümölcsökről, nem a szőlőről, nem a pálinkáról és nem a borról szólt, hanem a helyállásról, a józanságról és a határozottságról. Egyetlen esetben sem történt függelemsértés, vagy bármilyen meggondolatlan lazaság, sem baleset, sem sérülés, nem panaszkodtunk, hanem tettük a dolgunkat, olykor éjt nappallá téve. Úgy gondolom, hogy a bajban életre szóló barátságok születtek. Nem csupán a pálinkafőzde látványosságai voltak napirenden, hanem a közeli Szent Mihály templom is, és maga a falú történelme. Több száz civilnek, katonának, vízügyi szakembernek, tűzoltónak tartottam figyelemfelkeltő előadást remélve, hogy nem csak a vészben érkeznek hozzánk, hanem visszajönnek, majd akkor is, amikor a falú a szép oldalát mutatja, amikor előkerülnek a borok és a pálinkáspoharak, amikor végre koccinthatunk összefogásra és barátságra, és arra, hogy együtt mindig sikerrel járhatunk!