Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. január 3., csütörtök

Ongai Pálinkaverseny 2013.



Kulturális Egyesület
3562 Onga Görgey u. 2/A.
46-464-260, 70-313-3216
okeonga@upcmail.hu
www.okeonga.hu
NEVEZÉSI LAP
„IV. Ongai Regionális Pálinkaverseny - 2013”

Részt veszek az IV. Ongai Regionális Pálinkaverseny – 2013 pálinkaversenyen. A nevezési díjat befizetem, a 2010 előtti pálinkák esetén mellékelten beküldöm a származási bizonyítvány másolatát, mely nélkül a nevezés nem érvényes. A 2010– 2012-es pálinkák esetén is szükséges a bérfőzető lap másolata, vagy az otthoni főzéssel kapcsolatos nyilatkozat. Ezek nélkül a jelentkezés ugyanúgy érvénytelen.
Kijelentem, hogy a versenyszabályzatban lévő feltételeket megismertem és elfogadom.

Név: MUTH PÁLINKA ÉS BORPINCE
Cím: 7149 BÁTA, FŐ UTCA 36
Telefon: 06-70/3387-165
E-mail cím: willhar@citromail.hu
Nevezett pálinkák száma: 12 db
Versenypálinkák:

Nevezett pálinkák száma:
Fajtája (lehetőleg gyümölcsfajta megjelöléssel)

Évjárata

Alkoholfok
Pálinka főzésének helye
(pálinkafőzde neve, címe)
1
Csipkebogyó Gyógylikőr
8-as kategória
2011
18%
ACIDA BT. Dunaszekcső, Jókai u. 18.
2
Springcrest őszibarack Ágyas
8/II-es kategória
2012
44%
Sabeikow és Társa KFT. Báta, Fő u. 604.
3
Téli Esperes Körte
1-es kategória
2012
46%
Sabeikow és Társa KFT. Báta, Fő u. 604.
4
Piros Grapefruittal Ágyas Narancs 8/III-as kategória
2012.
44%
Sabeikow és Társa KFT. Báta, Fő u. 604.
5
Pinot Noir Törköly
4-es kategória
2012.
46%
Sabeikow és Társa KFT. Báta, Fő u. 604.
6
Besztercei Szilva
3-as kategória
2012
46%
Sabeikow és Társa KFT. Báta, Fő u. 604.
7
Vadbodza
6/1-es kategória
2012
46%
Sabeikow és Társa KFT. Báta, Fő u. 604.
8
Eperfahordóban Érlelt Kajszibarack 8/II-es kategória
2011
46%
Sabeikow és Társa KFT. Báta, Fő u. 604.
9
Idared Alma
1-es kategória
2011
46%
Sabeikow és Társa KFT. Báta, Fő u. 604.
10
Tölgyfahordóban Érlelt Meggy
8/II-es kategória
2012.
46%
Sabeikow és Társa KFT. Báta, Fő u. 604.
11
Olaszrizling Borseprő
4-es kategórias
2011
46%
Sabeikow és Társa KFT. Báta, Fő u. 604.
12
Merlot Törköly
4-es kategória
2012
46%
Sabeikow és Társa KFT. Báta, Fő u. 604.

Beküldési határidő: 2013. január 9.

Dátum: Báta, 2013. január 4.


………………………
Aláírás

2013. január 2., szerda

Zweigelt Szőlő Natúr Törkölypálinka 2012.


262.

2013/0102

AQUAVINICUM

NATÚR

TÖRKÖLY

 
Zweigelt szőlő
  üvegben érlelve
 
 
 A naptárban beköszöntött az újév, az Úr 2013-as esztendeje, de a pálinkakészítésben nyilvánvalóan ez nem sok mindent jelent. Ennek ellenére nyilvánvalóan folytatódik a munka. Olyannyira, hogy ezúttal éppen a törkölyök világába indultam el egy kis íz, és illatkalandozásra. Az Aquavinicum Párlat Rendszerben már tavaly is elkészítettem ezt a fajta párlatomat, de igazából versenyen nem indítottam, mert az előzetes kóstolások alkalmával némi hibát találtunk benne. Természetesen ennek ellenére az idei évben ismét kipróbáltam ezt a fajta alapanyagot. Sokszor és elég sokat írtam már erről a fajta szőlőről, nem is véletlenül, hiszen kedvelem az ízét és az illatát. Mivel évtizedeken keresztül csak a nagy terméshozama miatt használták, kevés termelőnél találkozunk igazán jónak mondható zweigelt borral. A nagy pincészeteket leszámítva nem is igen foglalkoznak vele annak ellenére, hogy erős hozamkorlátozás mellett élénk savainak, gyakorta cseresznyére és meggyre emlékeztető fűszeres illatjegyeinek és sima struktúrájának köszönhetően kifejezetten szép tud lenni. Sógorom bátyjának az ültetvénye éppen a pincészetünk felett található meg, ahol szép számú zweigelt tőke található meg. A lankás oldal éppen északra tekint le, a nap egész nap éri, de mindig a hegy felől némi árnyékból és nagy szögben, így igazán különleges aroma anyagokat képes produkálni. Jó fagytűrő képességei miatt ebben az évben is szépen termett neki, így a borkészítés után visszamaradt törkölyt nekem adta, amelyet aztán én ledesztilláltam. Érdekessége, hogy ma már mást is készítenek belőle. Például zöldes-arany színű, igazi jellegzetes szőlőillatú és kellemes ízű nagyra becsült olajt. A vörös Zweigelt szőlő magjából készült olaj sokkal értékesebb a fehérnél, a benne lévő OPC (oligomer procianidinok) tartalomnak köszönhetően. 200 kg nyers szőlőtörköly ad kb. 15 kg tiszta szőlőmagot, melyből a legjobb esetben 1 liter szőlőmagolaj nyerhető. 100% természetes, szűretlen olaj, minőségi, szigorúan ellenőrzött és tisztított osztrák kék Zweigelt szőlőmagból, hagyományos kézimunkával hidegen sajtolva. Mi azonban továbbra is maradunk a párlatnál, hiszen abban is megtalálható minden olyan anyag, amely a szervezetünkre kedvezően hat. Fogyasztását ajánlom mártások és hidegsültekhez, de persze kis mennyiségben.
 

2013. január 1., kedd

Újévi köszöntő!


Áldott, eredményekben gazdag, békés, boldog új évet kíván a Bátai Muth Pálinka és Borpince minden egyes tagja és dolgozója, minden kedves olvasójának!

Újévi köszöntő!

Ez az új esztendő nagy bőségben folyjon,
Szomorúság a házukra ne szálljon, 
Hanem a jó Isten sok jókkal megáldja,
Égi harmatjával házát virágozza, 
 Jézus neve dicsértessék!


Amikor egy naptári évet magunk mögött hagyunk az nemcsak arra emlékeztet bennünket, hogy na már megint egy évvel öregebbek lettünk, hanem arra is, hogy mi volt az jó, amelyet családunk és magunk részére eltudtunk követni. Arra is emlékeztet bennünket, hogy az előttünk álló küzdelmekkel teljes, hosszú évben ismét milyen sok és nehéz feladat fog ránk várni, míg nem újra ott állhatunk, majdan egy új esztendő elején. Sokan mindig jobb évet várnak, mint amilyet maguk mögött hagytak. Én úgy gondolom, hogy nem lesz könnyű az elmúlt esztendőt felül überelni. Pincészetünk részt vett négy pálinka versenyen, az ország négy különböző pontján, és a megmérettetésre elvitt 30 párlatából 23 éremmel tért haza. Ezen felül három borversenyen is megmérettettünk hat különböző borunkat, amelyből mind a hat díjnyertes lett, és még külön jutalomban is részesültünk. Mindezeket az eredményeket nem lesz könnyű a 2013-as esztendőben túlszárnyalni, de úgy gondolom, hogy megfontolt komoly és kitartó munkával, Isten áldásával sikerülhet.

Vasszilvágyon még a hatvanas évek végén is jártak újévet köszönteni a fiúgyerekek. Csapatosan mentek házról házra. Engedélyt kértek: „Szabad-e újévet köszönteni?” Majd rákezdtek:

Boldog újévet!
Bort, búzát, barackot, pálinkát
Kurta farkú malacot, 
Szekerembe kereket, 
Köcsögömbe feneket, 
Poharamba vörösbort, 
 Hadd ihassak bőven,
Az új esztendőben.



Muth József
a Muth Pálinka és Borpince nevében.
 

2012. december 30., vasárnap

Szent János napi pálinka kóstoltatás


Szent János napi pálinka kóstoltatás

2012. december 30.

A 2012-es év utolsó pálinka kóstolóját tartottuk meg ezen a rendhagyóan vasárnap esti időpontban. Immár a második alkalommal gyűltünk össze azzal a nem titkolt szándékkal, hogy most ezúttal Szent János apostol ünnepét üljük meg, amely egyben a borosoknak a védőszentje is. A másik oka a tréningnek, hogy január közepén Ongán regionális pálinkaverseny fog zajlani, amelyre pincészetünk történetében először nevezni szeretnénk. Az erre nevezni kívánt párlatainkat, pedig így választjuk magunknak. A meghívottak között új bírálok is jelen voltak, akiket elsőként persze kioktattunk a feladatra. Mindenesetre rendkívül élmény dús, jó estét töltöttünk el poharaink mellett, már most Boldog új Évet kívánva egymásnak.



Pálinka bírálati
Összesítő
2012.12.30.


Pálinka fajtája
Szabó
Péter
Muth
József
Német
Attila
Bese
Csaba
Csendes
János
Heilmann
Sándor
Ősszesítés
NATÚR PÁRLATOK
Merlot törköly
15
18
16,5
15,5
17

82
Pinot Noir törköly
20
19
18,5
14
14,5

86
Chardonnay szőlő
17,5
15
15,5
13
13

74
Kékfrankos rózé seprő
18
17
17,5
13,5
13,5

79
Olaszrizling borseprő
19,5
17
19
15,5
16

87
Idared alma
19,5
18
17
16,5
17,5

88,5
Téli Esperes Körte
19,5
17,5
18,5
16,5
16

88
Vad Bodza
19,5
15
16,5
16,5
16,5

84
ÁGYAS PÁRLATOK
Springcrest Őszibarack
20
19
18
19
20

96
Grapefruit narancs
16,5
18,5
16,5
19
17

87,5
LIKŐRÖK
Mézes Kajszibarack
15
16
16,5
17
17

81,5
Csipkebogyó
18
17
19
16
19

89










Bírálat végeredménye:

1. Springcrest őszibarack – 96,0 pont = 19,2 pont
2. Csipkebogyó likőr – 89,0 pont = 17,8 pont
3. Idared alma – 88,5 pont = 17,7 pont
4. Téli Esperes Körte – 88,0 pont = 17,6 pont
5. Grapefruit narancs – 87,5 pont = 17,5 pont
6. Olaszrizling borseprő – 87,0 pont = 17,4 pont
 7. Pinot Noir törköly – 86,0 pont = 17,2 pont
8. Vadbodza – 84,0 pont = 17,0 pont
9. Merlot törköly – 82,0 pont = 16,8 pont
10. Mézes Kajszibarack – 81,5 pont = 16,7 pont
11. Kékfrankos rozé seprő – 79,0 pont = 15,8 pont
12. Chardonnay szőlő – 74 pont = 14,8 pont