Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. október 24., péntek

Kadarka Szőlő Natúr Gyümölcs Pálinka 2014.



701.

2014/1024


AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS


 
  Kadarka Szőlő
  üvegben érlelve
 
 
 
 A négy napos hétvége, hogyan is folytatódhatna idén másként, mint egész éjjel tartó esőzéssel, amely nap közben némiképpen enyhült, de azért szinte egész nap kitartott. Ilyen időben mit is tehetne az ember, ha amúgy is hűvös van, és, ha van egy üstje, amelyben pálinkát is főzhet? Hát begyújt alája, hogy ne csak a melegsége töltse el, hanem a hő által kiszabadítsa a kierjesztett gyümölcs lelkét. Tulajdonképpen éppen ennek az időjárásnak köszönhettem azt is, hogy ez a cefrénk elkészülhetett. Egykori hegybírónk, aki jelenleg önkormányzati képviselőnk megajándékozott azzal a lehetőséggel, hogy szabadon szedhettem az ültetvényéről Kadarka szőlőt. Ami igaz, az igaz, hogy a szedés inkább jelentett válogatást, de ennek ellenére azért találtam olyan szőlőfürtöket, amelyek még alkalmasak voltak a rothadás ellenére cefrézésre. A kadarka szőlő különböző vállfajaiból már készítettem több évben is italt, a mostanitól azonban kicsit többet vártam. A Kadarka szőlő már magában is a mi vidékünkön egyfajta misztikummal van körülvéve. Sokan úgy gondolják, úgy vélik, hogy magyar szőlőfajta, pedig nem az. Származási helye leginkább Kis-Ázsia, de lehet, hogy Albánia. Terjedése mindenképpen kötődik a török hódításokhoz. Velük együtt, vagy utánuk, de a Balkán felől érkezett a korabeli Magyarországra. Elterjedési területe is követi a török hódoltságét, Magyarországon kívül jelentős felület van Bulgáriában, Romániában és Szerbiában. Magyarországon régebben mindenütt elterjedt, az alföldi termőtájtól Tokajig. A Buda-Sashegyi Kadarka európai hírűvé vált, amit Fekete kadarkából készítettek. Itt és Tokaj-Hegyalján még aszúborokat is készítettek belőle. A fajta diadalmenete a nagyüzemi művelés elterjedéséig tartott, majd egy csapásra visszaszorult. „A Kadarka gyalogos bor, nem szereti a kordont”. Többszörösen igaz a mondás. A talaj közeli, kis egyedi terhelésű, takarásos művelés kiváló minőséget is tudott. A nagyüzemi művelés előhozta a fajta néhány sarkalatos hibáját: fagyérzékeny, rothad, bizonytalan színanyaggyűjtés, késői érés. Egyenként is visszaszoríthat egy fajtát a termesztésből, de így együtt! Az utóbbi évek fellendülése előtt évtizedekig nem telepítettek Kadarkát az üzemek, csak néhány vállalkozó szellemű termelő. Idén minden hibáját előhozta, de azért bízunk szőlőpárlatának minöségében.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése