Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. május 15., csütörtök

Sárga Mirabella Szilva Érlelt Vadgyümölcs Pálinka 2014.



570.

2014/0428


AQUAVINICUM

ÉRLELT

VADGYÜMÖLCS



  Sárga Mirabella Szilva
  szilvafával érlelve
 
 
 
 
 A tegnapi Aquavinicum Párlatunk bevezetőjében a vasárnap fontosságát próbáltam kicsit taglalni a vallás szemszögéből. Fontos, hogy érezzük, hogy a vasárnap fontosabb minden napnál a héten. Persze most kérdezhetnék, hogy hogyan jön mindezen okfejtés egy pálinka bemutatásához? Higgyék el, hogy nagyon is van köze, persze csak a jó pálinkához. A jó pálinka nem hétköznapi ital, és ha nem hétköznapi, akkor mi más lehetne, mint hétvégi, tehát vasárnapi és szombati. Az emberi társadalomban vannak fontos szabályok, ilyenek a munka és a szórakozás ritmusa. A jó pálinka mértékkel fogyasztva nemcsak gyógyszer, hanem antidepresszáns is. Segít ellazulni, segít a hétvégén regenerálódnia az emberi szervezetnek, ha azt a családunkkal, a barátainkkal töltjük el. A sárga mirabella szilva egy olyan gyümölcs, amelyből készült italunk tartalmaz mindent, ami egy egész család számára öröm lehet egy közös hétvége eltöltésében. Ehhez azonban hétfőn dolgozni kell, hogy megérdemelt munkánk gyümölcseként ez a párlat valóban az öröm forrása lehessen. Biztosan sokan túl filozofikusnak gondolnak, de higgyék el, ahhoz, hogy egy gyümölcs lelkét meg tudjuk fogni, palackba tudjuk zárni, ahhoz többnek is kell lennünk, mint filozófusnak. Ennek a gyümölcsnek a saját fájával végeztük el az érlelést, amelytől aztán hamarosan szép sárga színt tudtunk italunknak kölcsönözni, amilyet maga a gyümölcs is viselt.  Bőre elég finom, de szívós, a gyümölcsről nem egy könnyen hámozható le. Érése elején fehéreszöld, majd beérve aranysárga színben pompázik. Napos oldalán piros pettyecskékkel van befecskendezve. Olykor elmosódó halvány violaszín pirossal szelíden belehelt. Hamva ritkás, fehéres. A leszüretelt, érett gyümölcs sajátos finom illatot áraszt maga körül. Húsa világos sárga, csaknem áttetsző, finom, igen tömött, de elég gyöngéd, leve nem bő, de annál cukrosabb, csaknem minden savanyúságot nélkülöző, igen kellemes fűszeresízű. Magva, amely húsától, igen jól válik, a gyümölcs méretéhez mérten is kicsi, tojásdad alakú. Fája mérsékelten növő, de egészséges és edzett, korán, és rendkívül bőven terem. Kuszáltan fölfelé és szétálló ágaival, sűrűlombos, lapos gömb alakú koronát nevel, amelyek rejtett tüskékkel tarkítottak. Gyorsan romló, barnuló gyümölcs, ezért feldolgozása felkészültséget igényel. 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése