Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. április 26., szombat

Tombácz Alma Natúr Gyümölcs Pálinka 2014.



557.

2014/0415


AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS



  Tombácz Alma
  üvegben érlelve
 
 
 
 
 Nagyhéten az ember önkéntelenül is nagy dolgokat szeretne végbe vinni, de hát a mai modern világunkban vajon mi is számít nagydolognak? A tömegkommunikáció fejlődésével pillanatok alatt minden információ eljut egyik helyről a világ másik legtávolabbi helyére is. Titok szinte nem létezik, ha nem is tudjuk de látnak bennünket műholdakon, hallanak bennünket mobiltelefonon, csak éppen a háttérben meghúzódnak, és addig, amíg az árral együtt úszol mehetsz, csak akkor emelnek ki, ha szembe kezdesz el úszni. Persze most sokan feltehetik a kérdést, hogy vajon mindez, hogy jön ide egy pálinkafőző írásaihoz, amelyekkel munkáit vezeti be a világba? Hát úgy, hogy ma egy olyan különleges gyümölcsből készült pálinka családot szeretnék figyelembe ajánlani, amelyből biztos vagyok benne, hogy vagy egyáltalán nem készítettek még pálinkát, vagy csak nagyon kevesen, esetleg csak a múltban. Úgy-e a gyümölcstermesztést is elérték a modern technológiák, a nemesítések legújabbjai. Csakhogy ezáltal olyan régi fajtákat áldoznak be a haladás oltárán, amelyek valódi hungarikumok, amelyeket dédszüleink még olyan természetességgel termesztették és fogyasztották, mint a tejet, amelyet reggel az istállóban fejtek. A Tombácz alma az a fajta, amelyből a cefrét készítettem, még pedig hála a bőséges termésnek egyedül házasítás nélkül. Gondolom, hogy sokan még csak nem is hallottak erről a fajtáról, amely egykor nagyobb dicsőségnek örvendett, mint manapság. Szerencséjére mondva olyan almafajtáról beszélünk, amely az emberrel ellentétben képes száz évet is könnyedén megélni. Az a fa, amelyről a gyümölcsöt szedhettem olyan ötven év körüli, de köszöni szépen kiváló egészségnek örvend, és évről-évre ontja mázsányi gyümölcseit. Valószínűleg Szegedről vagy ennek közeli vidékéről származik, itt elterjedt, ősi helyi fajta, de a nálunk megtalálható is bizonyítja, hogy egykor Dél-Magyarországon sokkal elterjedtebb lehetett. Ez az almafajta átmenetet képez a nyári és a téli almafajták között. És talán éppen ezért mi nagyon szeretjük. Feldolgozása nem okoz nagy gondot, mert éretten nagyon gyorsan megpuhul, de mindenképpen ajánlott a ledarálása, pépesítése, és illatanyagainak alapos feltárása ahhoz, hogy valóban fajtajelleges, kiváló egyedi almapálinkát nyerhessünk belőle.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése