Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. április 26., szombat

Tombácz Alma Ágyas Gyümölcs Párlat 2014.



559.

2014/0417


AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS



  Tombácz Alma
  üvegben érlelve
 
 
 
 
 
Elérkeztünk hát az idei év nagyböjti időszakának végéhez. A Szent három nap, amely előttünk áll, egykor, és talán ma is alapjain forgatja fel a világot, és az embereket. Összefog, de egyben szét is választ. Mégis olyan ereje van, hogy azt előszeretettel hívom le italaim védelmére, fejlődésére. Hagyományosan is a mai napon az elkezdet italcsalád harmadik tagjának bemutatása következik, amely szinte minden esetben a saját gyümölcsével történő ágyazás. Ebből a fajta almából bőségesen állt rendelkezésre, így sikerült belőle sokat aszalnunk, amely igen sikeresre is sikeredett, mivel édessége remekül átjut az aszalványba is. Az is nagy előnye ennek az almafajtának, hogy már augusztusban beérik, és amennyiben valaki teljes érettség előtt leszedi, akkor akár hónapokig is eltartható megfelelő páratartalom, és hőmérséklet mellett. Elsőrendű piaci és gazdasági, de csak másodrendű asztali almának tartják. Nagyon tetszetős talán azért is, mert nagysága középnagy, de néha még ennél is nagyobb. Alakja gömbölyded, sokszor lapos bordáktól szabálytalanul boltozott. Zöme a középtájnál alább, vagy jóval alább esik. Szára középvastag, bunkós, rozsdamázas, szabályos mélyedésben ül. Kelyhe nyílt, kehelylevelei aprók, vízszintesen elfekvők, kehelymélyedése lapos, széles, laposbordás. Héja kemény, vastag. Sárgászöld alapszínű, mely azonban leggyakrabban csak a kehelymélyedésben vagy az árnyékolt részén tűnik elő a sötétebb vagy világosabb vérpiros szín alól.
Belseje húsa fehér, kemény, majd teljes értével porhanyó. Magháza elég nagy, a száras vége felé süllyedt. Bár a betegségeknek eléggé ellenáll, a lisztharmat-száraz helyeken-erősebben is ellepi. Gyümölcsei a szállítást kemény húsuk miatt jól bírják. Lágy és elegáns. Illatában enyhén túlérett gyümölcs-jelleget ad, marcipános almatónussal aláfestve, enyhe fűszeressége a héjból származik. Ízében édeskés, gyümölcsös, rendkívüli viaszosságából származó fiatalos csípősséggel. Fűszeres, testes, közepesen hosszú lecsapással, erős nyomással a garaton. Az érlelés következtében színében is halványsárga itallá alakul át. A gyümölcsből származó beoldódó természetes cukrok hatására enyhe édeskés aroma anyaggal párosult. Ajánlható fűszeres szárnyas-pecsenyék, kávé és almáspite, vagy almásrétes mellé. 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése