Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. március 7., péntek

Cabernet franc Szőlő Natúr Törkölypálinka 2014.



518.

2014/0307


AQUAVINICUM

NATÚR

TÖRKÖLY



  Cabernet franc szőlő
  üvegben érlelve
 
 
 
 
 Igen csak kaotikus napnak indult ez a péntek is. Hajnalban nem esik, így a szőlőbe indulunk, aztán kétszer is zuhogni kezd, így ismét a pálinka főzde melegét választom, már ha ez választásnak számít. Ilyen esős, párás, hűvös időben az üst duruzsolása jól eső érzéssel tölt el. A meleg, és a levegőben terjengő pálinka illatok, és aromák, még kóstolás nélkül is elbódítják az embert. No meg a kilincset is egymásnak adják ügyfelek, ismerősök, pálinka barátok, ki pálinkáért jön, mások cefrét hoznak, de vannak, akik csak beszélgetni ugranak be egy kicsit. Én viszont a műszereket figyelem, hőfokmérők, alkoholfokmérők, nyomásmérők, amikor kell, egy kis nyomást engedek ki, de ha éppen úgy adódik egy fát dobok a tűzre, hogy a pálinka mindig egyenletesen folyón a szeszmérőn keresztül. Ma sem távolodtam el a törkölypálinkák világától, csak annyira, hogy a fehér törköly helyett, újfent egy vörös törkölyt desztilláltam le, és szeretném is azt bemutatni. Cabernet franc törkölyéről van szó. Ezt a fajtát nagyon kedvelem, mert az illata mindig olyan, mint a frissen darált fűszerpaprika illata. A cabernet franc, régi francia szőlőfajta, már az 1600-as években jól ismerték és kedvelték. Feltételezik, hogy Bretagne-ból származik, erre utal a Loire-völgyi termőterületein elterjedt hasonneve a Breton; ugyanezzel magyarázzák hogy a hűvösebb éghajlaton is jól érzi magát. Bordeaux-ban a 18. század körül terjedt el. Hazánkban a cabernet franc igazi otthona a mediterrán jellegű Villány–Siklósi borvidék, de kicsit északabbra, a Szekszárd környékén is jól érzi magát a fajta. Ezen felül, megtaláljuk az Egri és a Soproni borvidéken is. A cabernet franc borát általában bordeaux-i mintára cabernet sauvignon és merlot fajtákból készült borokkal házasítják, de gyakran találkozhatunk vele fajtaborként is. Tőkéje közepesen erős növekedésű, kis illetve közepes terméshozamú. Levele szabályos öt karéjú, kissé megnyúlt; a levélerek töve és a levélnyél pirosas színezetű. Fürtjei kicsik vagy közepesen nagyok, átlagosan 100 grammosak, kis, gömbölyű, hamvas, sötétkék vékony héjú bogyói jellegzetesen fűízűek. A cabernet franc pálinka a nemes, fűszeres húsételekhez igazodik leginkább. A cabernet franc fiatal pálinkái jól harmonizálnak a könnyű halételekkel és az angolosra sütött marhahúsételekkel. A nehezebb ételek, vadételek vagy barnamártással kínált húsételekhez, kemény sajtokhoz a lekerekedett, idősebb, puhább csersavú cabernet pálinkák illenek.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése