Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. január 26., vasárnap

Galagonyás Alma Ágyas Gyümölcs Párlat 2014.



478.

2014/0126
 
 
 
AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS
 
 

  Galagonyás Alma
  üvegben érlelve
 
 
 
 A vasárnap, mindig más nap, mint a többi, ez valóban a pihenés, és a család napja. Délelőtt együtt szentmisén, majd közösen főzőcskézés, és ebéd, amelyen ma éppen kicsit késve, de anyósom 70. születésnapját ünnepeltük. A munkatársaim egész nap hívogattak remélve, hogy nem utaztunk el Lillafüredre ilyen időben. Hát nem tettük meg, bár kicsit bánom, hiszen az elért eredmény megünneplése indokolta volna az ott létet. Itt ugyanis az aranyérmesek közös fotója később falinaptárokon is megjelenik. Ezúttal is a nyolc nevezett pálinkából 5 érmet kapott, ami jó eredménynek számít, úgy gondolom. E kis kitérő után aztán térjünk rá a mai nap elkészített különlegességünkre. Mindig is szerettem a szőlőbe járni, ott dolgozni a természettel összhangban. De az is előnye ennek, hogy vadgyümölcsökhöz is így hozzájuthatok könnyebben. A tegnapi aszalt füge párlat után, ma egy galagonya ágyas párlatot készítettem el. Természetesen ebben az esetben is csak az ágyazás a galagonya, az alappárlat almapálinka, amely erre a célra kiválóan alkalmas. Ennek ellenére senki ne gondolja, hogy ez csak úgy megy, hogy beledobálom a galagonyát és hagyom érni együtt a két alkotóelemet. Tudni kell, hogy már maga a szedés sem egyszerű feladat a bokrot védelmező tüskék miatt, bár így január végén már könnyen megadja magát a gyümölcsfa, hiszen normál esetben ilyenkor már gyümölcs sem lenne a bokron. Idén azonban az időjárás eddig kedvezett ennek. Meg is kóstoltam a galagonyát és az valóban nagyon édes már. A leszedett bogyókat alaposan megmostam, majd megszárítottam és utána a sérült, illetve a bogyók alján található virágmaradványt eltávolítottam. Mindez elég macerás munka, de a magokat benne hagyom. A növényi drog tartalmaz flavonoidokat (vitexint, hiperozidot, rutint), aminszármazékokat (feniletilamint, tiramint), proantocianidokat és triterpéneket. Ennek köszönhetően a galagonyát a "szív gyógynövényének" is nevezik, mert bizonyítottan jó szíverősítő és szívnyugtató. Jótékony hatással van a fáradt, túlterhelt, stresszben élő szívre, javítja a szívizomsejtek aktivitását, serkenti a szívizom vérellátását. Teakeveréke értágító és vérnyomáscsökkentő hatású, fogyasztása javallt koszorúér-betegségek esetén. Segít a vérkeringési problémák enyhítésében, visszaszorítja az érelmeszesedés kialakulását. Szívesen ajánlom ezt az italt figyelmükbe.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése