Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. június 27., csütörtök

Szilvásalma Natúr Gyümölcs Pálinka 2013.



370.

2013/0627
 
 
AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS



  Szilvásalma
  üvegben érlelve
 
 
 A mai napon a folytatásban egy olyan házasítású párlatot szeretnék megismertetni a nagyközönséggel, amelyet még cefre korában raktam össze és úgy erjesztettem meg. Bevezetőként néhány gondolatot arról szeretnék szólni, hogy olykor előfordul írásaimhoz érkező olyan megjegyzés miszerint az ő oldalukon megtalálható írásukból vettem át részeket és nem tettem idéző jelbe, illetve nem jelöltem meg a forrást. Az ilyenektől elnézést szeretnék kérni, mert nem dicsekedni szeretnék mások tollaival, hanem egyszerűen tovább adni azt, ami valóban méltó arra, hogy tovább adják. Ha valaki saját gondolatait szeretnék magának megőrizni az ne az internetet, ne bloggozást használja, mert ezeknek éppen ez a szabadság a lényege, amely elveszne, ha mindig a források megjelölésével foglalkoznánk. Én bízom abban, hogy az én gondolataimat, vagy akár az én receptjeimet, vagy tapasztalataimat minél többen átveszik és alkalmazzák. Hangsúlyozom szabad, sőt a párlataim elkészítését is szabadon lehet másolni, ha valakinek ehhez van kedve. Sem a cefrézést, sem a pálinkafőzést nem a mi generációnk találta fel, de még a gyümölcsfajtákat sem mi oltottuk, vagy nemesítettük, ennek ellenére használjuk, műveljük, és törekszünk arra, hogy kicsivel jobbá tegyük. Írásaimban, bejegyzéseimben jómagam is arra törekszem, hogy mind a gyümölcs, mind pálinka és bor kultúrát népszerűbbé tegyem. A ma bemutatásra kerülő cefre sem ördöngösség, és biztosan már többen el is készítették. Besztercei szilva, és jonatán alma házasításával készítettem el. Közel hasonló időben érik mind kettő, és ha önállóan nincs is annyink, hogy lecefrézzük, ne féljünk ilyen házasításoktól sem. A két különböző gyümölcs annyira távol áll egymástól, hogy szinte már ez kíváncsivá teszi az embert, hogy vajon mi is sül ki belőle. A szilva magas cukortartalma, az alma magas savtartalma kedvező hatással volt egymásra, és igen szépen folyt le párlat ebből a cefréből. Igaz az átlag alkoholtartalma nem volt túl magas, de hosszan és stabilan folyt végig. Az a fajta párlat, amelyet nehogy három hónapig, hanem olykor akár egy évig sem szabad megbontani, elfogyasztani, mert igazi értékeire akkor még nem ébredhetünk rá, csak egy év eltelte után. Illatai, zamatai lustán, fáradtan gördülnek végig ízlelő bimbóinkon, de aztán a torkunkban valóságos íz kavalkádként robbannak széjjel, arra ösztönözve, hogy újra és újra kóstoljunk belőle.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése