Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. június 28., péntek

Szilvásalma Almafával Érlelt Gyümölcs Pálinka 2013.



371.

2013/0628
 
 
AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS



  Szilvásalma
  almafával érlelve
 
 
 Ahogyan azt már eddig is éveken keresztül megszokhatták most is a pálinkánk folytatásában egy fahordós érlelésnek alávetett változatot próbálunk meg megismertetni a nagy közönséggel. A szilvásalma gyümölcs kombináció nem az én ki találmányom, ugyanis létezik Indiában egy vegetáriánus étel, amelynek összetevői ugyanúgy ez a két gyümölcs. Ráadásul különböző fűszerekkel is megbolondítják. Érdekesség képen a következőképpen készítik el: Mossuk meg a gyümölcsöket. A magházától megfosztott almát nyolcfelé, a szilvát félbe vágjuk, szórjuk rá a fahéjat és a sót. Pirítsuk meg a vajban a fűszereket, csilipor, fahéj, ánizs, kurkuma, babérlevél, majd adjuk hozzá a felvágott gyümölcsöt és a mazsolát. Kis vizet öntsünk alá, hogy le ne égjen és főzzük pépessé a csatnit. Keverjük bele a cukrot. Hidegen tálaljuk. Még így első hallásra is nem semminek tűnik. Az ember, hogy igazából megértse akár az ételeket, akár az italokat, nyitottnak kell lennie minden újdonság irányába. Számomra sem ételben, sem italban nem létezik olyan, hogy nem szeretem, nyilvánvalóan vannak ízek, zamatok, amelyeket jobban, illetve kevésbé jobban szeretek, de hogy teljesen elzárkózzak előle ilyen, nem létezik. Különösen akkor lehet fontos számunkra egy párlatunk, amikor annak gyümölcseit saját fáinkon láttuk nőni, hozzájárultunk növekedéséhez. Kezünkkel gyűjtöttük be, kiválogattuk, megmostuk, majd felaprítottuk, hogy az élesztőgombák minden helyre odaférjenek, és legoptimálisabb erjedést tudjuk elérni. Mint egy kisgyermekhez rendszeresen felkeltünk a cefresapkát visszanyomkodtuk a lébe, majd a lepárló üstbe helyeztük és párlatot készítettünk belőle. Természetesen ezzel még nincs meg a párlatunk, ehhez még időre is szükségünk van, sőt még inkább a párlatnak. Pincészetünk már nem fahordós érlelést alkalmaz ennek ellenére palettánkon fontos helyen szerepel a fával való érlelés. A hordókat chipsre cseréltük, amely révén sokkal inkább irányítani tudjuk a fával történő érlelést és a hozzá szükséges oxigén mennyiségét is. Ennek a párlatnak az egyik alkotója az alma, ezért döntöttem az almafával való érlelés mellett. Az első kóstoláskori íz és zamat élmény is erre sarkalt. Nem is beszélve arról, hogy ennek a fának színanyagai világos sárga színt kölcsönöznek a párlatnak, és zamataiban is lágyságot, szelídséget kölcsönöznek annak.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése