Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. március 8., péntek

Kaporral Ágyas Zenit Szőlő Törköly Párlat 2013.



318.

2013/0306

AQUAVINICUM

ÁGYAS

TÖRKÖLY
 
 
 Az a párlat, amelyet ma ajánlok a kedves pálinkabarátok figyelmébe elképzelhető, hogy megütközésre, sőt talán elképedésre fogja sarkalni őket, és azt mondják, hogy ez az ember meggárgyult. Pedig higgyék el kedves olvasóim és hallgatóim, hogy nem erről van szó. Őszintén szólva, jómagam is sokáig rágolódtam azon, hogy vajon megtegyem-e vagy sem ezt a sokak számára talán szentségtörésnek számító lépést. Végül arra jutottam, hogy megteszem, így majd a későbbiekben lesz eldönteni, hogy marhaságot tettem-e, vagy sem. A történetben talán ismét a kedves nagymamák konyhai történeteiig kellene visszamennünk az időben, mert valószínűleg a mai időkben a fiataloknak már semmit nem mond az a növény, amelyet ágyként belehelyeztem ebbe az igazán finomra sikeredett zenit szőlő törkölypálinkába. Az biztos, hogy gyermekkorom nyári hangulatainak illatát most is itt érzem az orromban. Nem volt falun olyan konyhakert, amelyben ne neveltek volna ebből a növényből valamennyit. És lehet, hogy már azzal is különcnek tűnök, de kedvenc főzelékem alapanyaga ez a fűszernövény. Ha eddig nem találták volna ki miről is van szó, akkor most már elárulom, hogy a kaporról. Sokaknak a tökfőzelék mellett, a nagymamák savanyítási elrakása is eszébe jut, hiszen a kapros uborkát is csak ott, akkor, abban az időben készítették el legfinomabban. Talán a legelvetemültebb ínyencek arról is hallhattak, ha nagyon visszaástak a történelem idejében, hogy kaporral fűszerezett fehérbort is készítettek egykor gyógyital gyanánt. Egyrészt innen jött nekem is az ötlet, hogy ki lehetne ezt próbálni a pálinkában is, másrészt onnan, hogy friss zöld kapor illatát nagyon kedvelem. Nálunk a véreshurkába is szárított, őrölt kapor kerül fűszer gyanánt. Most pedig már a pálinkánkban is megtalálható, igaz a zöld változata, nem pedig a magjának az őrleménye. Mivel a középkorban is fehérborba helyezték, így gondoltam én is arra, hogy a fehér törkölypálinkába hasonlóan jól fog mutatni, mind színre, mind illatra. Az alapról természetesen a zenit szőlő törkölyének minden kedvező hatása gondoskodik. Gyönyörű szép zöld színről pedig, az ágy festékanyaga rendelkezik, hogy ne csak fehértől, a sötét vörösig legyenek párlataink, hanem a zöld árnyalataiban is, végül is ez is a magyar zászló, illetve az élet színe. Hogy milyen lesz a kölcsönhatás pár hónap múlva a kóstolásakor ki fog derülni.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése