Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. március 11., hétfő

Csipkebogyóval Ágyas Alma Gyümölcs pálinka 2013.



319.

2013/0307

AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS
 
 
Csipkebogyóval Ágyas Alma
üvegben érlelve
 
 
A falusi konyhák, és éléskamrák egyik rejtett kincse volt egykor a hecsedliből készült lekvár, amely külsejével mindig fel tudta csigázni a kíváncsiságát a gyermeki gondolatoknak, de titokban megkóstolva mégis ízletesebbnek tűnt, mint amikor elénk rakták, hogy együnk belőle, főleg akkor, amikor a megfázás kerülgette a szervezetünket. Már az ókorban felismerték a csipkebogyó – más néven hecsedli, csitkenye – jótékony hatásait. Ekkor még főleg sorvadásos betegségek kezelése során alkalmazták. Napjainkra a növény legismertebb hatóanyagává a C-vitamin vált. Bizonyított tény, hogy tízszer annyit tartalmaz ebből a rendkívül fontos vitaminból, mint a korábban favoritnak tartott citrom. A csipkebogyó C-vitamin-tartalma miatt erősíti a vérerek falát, ennek köszönhetően pedig, szilárdítja a kötőszöveteket. Továbbá kimondottan szerencsés, ha a téli, influenzás időszakban több csipkebogyó alapanyagú terméket fogyasztasz, mert a benne található C-vitamin fokozza a szervezet természetes védekezőképességét, segít megelőzni a betegségeket, valamint legyűrni a különféle fertőzéseket. A Kaliforniai Egyetem munkatársainak kutatási eredményei alapján kiderült, hogy a csipkebogyó képes csillapítani az ízületi betegségek – különösen a porckopás – kínzó tüneteit is. A vizsgálatok eredményei szerint a csipkebogyópor háromhavi szedésének következtében az ízületi fájdalmak jelentősen csökkentek a vizsgált betegeknél. Mindez a növény flavonoid- és vitamintartalmának köszönhető. A csipkebogyó tartalmaz fajtól függően 200-1700 mg/100 g C-vitamint, 14 g/100 g cukrot, 3,5 g/100 g pektint, 5 g/100 g alma- és citromsavat, 4 g/100 g fehérjét, karotinoidokat, B1-, B2-, E-vitaminokat és ásványi anyagokat (pl. magnézium). A kutatás végeztével a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a csipkebogyó hatékonyabban csillapítja az ízületi betegségekből adódó fájdalmakat, mint a paracetamol-tartalmú szintetikus készítmények, ráadásul használata semmilyen mellékhatással nem jár. "Dér-csípte" csipkebogyóból készült, nagyon finom íz- és illatvilággal rendelkező pálinka. Csipkebogyó-ágyon érlelve, mely aranyló sárga színét és máshoz nem hasonlítható felejthetetlen ízvilágot kölcsönözve a pálinkának. Szívből ajánlom a kedves érdeklődők figyelmébe, akik keresik a kuriózumot, hogy próbálják ki bátran! 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése