Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. december 29., szombat

Sáfrányos Körte Ágyas Gyümölcs Párlat 2012.


261.

2012/1226

AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS

 
Sáfrányos Körte
  üvegben érlelve
 
 
 Néhány nappal ezelőtt megismertettem olvasóimat, illetve hallgatóimat a világ egyik legdrágább fűszerével, gyógynövényével, a sáfránnyal. Az egykor hazánkban is igen kedvelt növény sajnos egyszerűen teljesen kifelejtődött a köztudatból, pedig akár nálunk is termeszthető lenne és gyógyhatásai a mi szervezetünket is védenék. A miértre sem én, sem senki nem tudja a pontos választ, az idők folyamán egyszer csak megtörténnek ezek a dolgok, mindig egy kis darab veszik el belőle, majd lassanként feledés merül az egésznek a lényegére. Ezt az egészet én nem tudom ismét köztudatba hozni, de csak egy kis darabkáját, ha sikerül visszalopnom az emberek ismeretébe, akkor lehet, hogy a negatív folyamat ismét pozitívba fordul áll, és egy pár évtized múlva sáfrányok virágoznak ősszel az udvarainkban, kertjeink szegletében. Érdekes, hogy éppen egy pálinkafőző írja le ezeket a sorokat, illetve mondja el ismerőseinek. A sáfránynak a legkisebb köze az alkoholos italokhoz volt, de akár milyen kicsi is volt, az meg volt, és én, ha ebből az ismeretlen szegletből is, de újra megkísérlem fellebbenteni a feledés fátylát. Természetesen nincs olyan szerencsém, hogy Magyarországon termett sáfrányhoz juthattam volna, így ezúttal be kellett érnem az import gyógynövénnyel. A társítás alanya, pedig egy körtepálinka lett, amely egyébként is hordozott magában citrusos illatjegyeket, és úgy véltem, hogy ezzel házasítva megfelelő illat karakterű párlatot sikerül, majd létrehoznom. Érdekessége ennek a párlatnak az illat és zamat jegyein túl, hogy már maga a fogalom sem teljesen ismeretlen, hiszen Gordon Ramsey a híres szakács is elkészítette a maga sáfrányos körtéjét, igaz ugyan, hogy nem párlatban, hanem a gasztronómia területén kompót formájában. Azt azért el kell ismernünk, hogy a kompótkészítés azért nem áll nagyon távol a cefrekészítéstől, ahol szintén az illat és zamat. Íz tulajdonságokat igyekszünk érvényesíteni. Tovább menve Dr. Oetker-ről már biztosan sokan hallottak, azt viszont már lehet, hogy nem tudták, de likőr recepteket is készített, amelyek között ott szerepel a sáfrányos körte, mint ital. Így talán már mindenki elhiszi és elfogadja azt, hogy e nagy nevek után egy kisebb név megpróbálkozik ennek a párlatnak a népszerűsítésével, sőt mi több kóstolásával, és időnkénti fogyasztásával, hogy a benne rejlő gyógy tulajdonságok a mi szervezetünkre is hatással legyenek ismét.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése