Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. december 24., hétfő

Dijazottaink 2012-ben.



Cserszegi fűszeres - Kékfrankos rózé Natúr Borseprő Párlat 2012.


Pincészetünk az év utolsó pálinkaversenyén az V. alkalommal megrendezett Keceli Pálinka ünnepen vett részt tíz párlatával, amelyből hatot díjaztak is, a fent maradó négy nem érte el a bronzérmes ponthatárt. Ez a Borseprő párlat különleges íz-zamat-illat világgal rendelkezett már akkor is, amikor cefre állapotában birtokunkba jutott. A cefrét borász mentoromtól Sőrés Andrástól kaptam, aki közel egy időben fejtette meg a cserszegi fűszeres fehér borát, és kékfrankos rózé borát. Ebből a fejtésből származó borseprőt összegyűjtötte és kifőzésre átadta nekünk. A cefre húgom nevén került bele az Aquavinicum Párlat Rendszerünkbe, ahol a desztillálás során szintén kiváló anyag született. A párlat érlelése üvegben történt, majd hideg kezelésnek vetettük alá, hogy kicsapassuk belőle a fehérjéket és az esetleges olajokat. Ezt követően alapos szűrnek tettük ki, hogy az alkoholát beállítva 46 %-ra elindítsuk a versenyen. Arról nem kaptunk információt, hogy hányas sorszámon indult a versenyen, és hogy kik végezték a zsűrizését. Itt a megszokottól eltérő módon zajlott a zsűrizés, nem csoportosan történt, hanem egyedi bírálat alapján. A pontozás viszont a hagyományos 20 pontos rendszerben zajlott, ahol az érték határok is a megszokott limiten mozogtak. Az első szempont, amelyre pontot adtak itt is az illat tisztasága, hibátlansága volt, és erre meg is kaptuk a 3 pontot. A folytatásban a párlatok illat karakterét vették górcső alá, milyen élénk, milyen friss, milyen intenzív. Az erre kapható őt pontból 4-et ítéltek oda ennek a párlatunknak. A következő pontozási szempont már az íz tisztaságára vonatkozott, ahol a három pontból, újfent megkaptuk a 3 pontot. Ez idáig még jól is alakult a párlatunk versenye, de a következő pontszámot az íz karaktere ítélték oda és az őt pontból csak 3 kaptunk meg. A zsűrizés befejezését az ősz harmónia, a tartósság értékére adták meg, ahol a négy pontból 3 pontot ismét sikerült megkaptunk, így aztán összesen 16 pontot kapott, amely ezüst éremre volt érvényes. Ezzel az eredménnyel maximálisan elégedettek is voltunk pincészetünknél tekintettel arra, hogy fiatal párlatról van szó, amely érlelése elején áll, tehát még sokkal jobb lehet. Az oklevélre a húgom nevét kisebb hibákkal írták fel, ahogyan a párlat megnevezése is hibás, hiszen ez nem borseprő törköly pálinka, ahogy írták, hanem cuvée borseprő párlat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése