Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. október 2., kedd

Zenit Szőlő Natúr Törkölypálinka 2012.


214.
 
2012/0929
 
AQUAVINICUM
 
NATÚR
 
TÖRKÖLY
 
 
  Zenit szőlő
  üvegben érlelve
 
 
 
 A tegnapi francia törkölypálinka pálinka bemutatása után ma továbbra is a törkölypálinkák csoportjánál maradnák egy párlat kedvéért, de ezúttal a hazai szőlőskertekben, hazai szőlővel folytatnám. Amikor a baráti társaságok összeverődnek egy esti kis beszélgetésre néhány cent pálinka társaságában, akkor bizony nagyon jól esik néhány anekdotát, történetet elmondani arról, amit éppen kóstolunk. Fontos, hogy sohasem az ívás a lényeges, hanem a társaság, az alkalom, amelynek fényét, ünnepélyességét emeli az ital, vagy étel, amelyet éppen fogyasztunk. Minden bizonnyal tavaly már minden jót és okosat leírtam ezzel a szőlővel, törkölyével, borával és talán pálinkájával kapcsolatban is. Őszintén megvallva elnyerte tetszésemet a tavalyi alkotásom, így idén sem hagyhattam ki ennek elkészítését. Szerencsémre a Bátai Hegyközség területén elég szép mennyiségben található meg ez a szőlőfajta. Több gazdatársam is készít belőle bort, így a törkölyéhez igazából nem olyan nehéz hozzájutni, mint a muskát ottonel, vagy az irsai olivér esetében. Felelevenítésként azért most is mondanék, vagy írnák néhány szót magáról a szőlőről. A Zenit egy magyar nemesítésű fehérborszőlő-fajta. 1951-ben nemesítette Király Ferenc az Ezerjó és a Bouvier keresztezésével létrehozva. A nemesítés Pécsen történt meg, így ez a fajta szőlő helyileg is közel kötődik hozzánk. Korai érésű, bőtermő, erős növekedésű 1976 óta államilag elismert fehér borszőlőfajta. Aszúsodásra hajlamos. Bora az évjáratok többségében illatban, zamatokban gazdag harmonikus savakkal, de lágyulásra kissé hajlamos, savai finomak, minőségi fehérbor és pálinka készíthető belőle. A tavalyi évhez képest az évjárat talán még jobb beltartalmi értékeket hozott ki magából a gyümölcsből. A must foka magasabb, a savai elegánsabbak maradtak, igaz a kinyerhető lé mennyisége némiképpen lecsökkent. Az aszúsodás már korán bekövetkezett főként ott, ahol a szokásos zöldmunkákat végezték el az ültetvényeken. Nyughatatlan, vibráló jellege már tüntetően alkoholos illatában megjelenik, amelynek mazsolás kiegészítése izgalmasságát, rejtélyességét fokozza. Tüzes zamatokkal tombol tovább a pálinkában, vastagsága, teltsége zabolátlan. Ezért okoz fájdalmas hiányt sok esetben a lágyság érzetét keltő, ellustult sav, amely idén nem jellemző rá. Bogyózott törkölye, három hónapos érlelés után már remek élmények nyújt fogyasztóinak.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése