Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. október 4., csütörtök

Kékfrankos - Merlot Rozé Cuvée Borseprő 2012. cefre


Kékfrankos - Merlot Rozé Cuvée Borseprő
cefre 2012.


Az utóbbi hetekben-hónapokban rendre új boraimmal, de leginkább új pálinkáimmal ismertettem meg a kedves közönséget. Ezzel szemben régebben már a párlatot megelőzően a cefrével is megismertettem az oldalamat rendszeresen látogatókat. Később azonban, ahogy a munkaköreim szaporodtak, bővültek, bizony erre egyre kevesebb időm maradt és jutott. Korábban mindig nagy hangsúlyt sikerült fektetnem a készülendő cefrére. Most amikor már a szüretnek vége, és már csupán a pálinkafőzdei munkám maradt, így kicsit több időm marad már a cefrékről is írnom. Mai nap Dunaszekcsőn jártam, mert a szomszéd település legsikeresebb, és legnevesebb borásza Hauk István felajánlotta számomra megsemmisítésre a Cuvée Rozé borának seprőjét. A megsemmisítés ebben az esetben a ledesztillálást jelenti. Hauk úrral először a főzde tulajdonos Hartig úrnál egy általam tartott pálinka kóstolom ismerkedtem össze annak ellenére, hogy egymás földieinek számítunk. Később bár pálinkát nem nagyon fogyaszt a kóstoló hatására elhatározta, hogy nálunk és velem desztilláltatja le cefréjét. Ezt meg is tettem egymás kölcsönös megelégedésére. Közben hosszú órákat töltöttünk el egymással beszélgetve, aminek köszönhetően egyre közelebbi viszonyba kerültünk egymással. Megkóstoltam és megdicsértem borait, mert komoly szakmai odafigyeléssel készíti el azokat. Pincéje tökéletesen fel van szerelve mindennel amire ma egy borásznak szüksége lehet, sajnos úgy véli nincs aki folytassa a munkáját ezért egy kicsit bele van fásulva ebbe a munkába. A rozé borseprő, amelyet kikészített a számomra remek illatanyaggal van megáldva, érződik rajta a korai szüret, a magas sav és cukortartalom, amelynek következtében a frissessége is megmaradt a bornak, így a seprőjének is. Merlot és Kékfrankos szőlőből készült bor 40 - 60% arányban kerültek házasításra, melyet a szüretet követően – 6 órán belül – azonnal préselünk. Reduktív technológia segítségével őrizzük frissességét, illetve a palackozás során hozzáadott CO²- nek köszönhető tiszta, gyümölcsös illata, epres, szamócás íze. A Kékfrankos karaktere és a Merlot gyümölcsössége kiválóan kiegészítik egymást. A bor készítésnek szigorú  minőségi  előírásai vannak,  hogy a  kereskedelmi  forgalomba  kerülő bornak kifogástalan tisztaságúnak kell lenni. Számunkra pálinkafőzők számára ez komoly lehetőség arra, hogy különleges párlatokat készíthessünk el. A palackozott boroknál alapvető követelmény a tükrös tisztaság. A bor fejlődése során öntisztulással ez nem érhető el. A tisztulást elősegítő pinceműveletek:a fejtés és szeparálás, a derítés és a szűrés.       
A fejtés lényege a bornak az egyik tárolóedényből a másikba történő átáramoltatása, ezáltal a mustba került bogyórészek, élesztősejtek és oldhatatlan anyagok leülepedés során keletkező borseprő elválik a színbortól. Régebben ezt egyszerűen kiöntötték, de sok helyen még ma sem ismerik fel ennek jelentőségét, pedig kiváló gasztronómiai értékeket lehet ebből kihozni. Én csak innen is javasolni tudom a borászok számára, hogy ne öntsék ki ezt a kiváló alapanyagot, hanem keressék vele a főzdéket, és ott semmisítsék meg azt eredeti kisüsti technológiával, hogy párlattá változzanak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése