Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. augusztus 16., csütörtök

Springcrest Őszibarack Érlelt Gyümölcs Pálinka 2012.


210.
 
2012/0816
 
AQUAVINICUM
 
ÉRLELT
 
GYÜMÖLCS
 
 
  Springcrest Őszibarack
  barricolt tölgyfa hordóban érlelve
 
 
 Az amúgy sem egyszerűen elkészíthető őszibarack pálinka ezen a ponton újabb kihívás, újabb nehézség elé érkezett. Kicsit talán éppen úgy, mint a névadó szentje, Rókus, aki túlélve a pestisjárványt, rokonai által börtönbe vetve kellett szenvednie, míg meg nem halt. Az őszibarack párlat illat és aroma anyagai annyira instabilak a párlatban, hogy a hétköznapi hordós érlelés bizony rövid időn belül teljesen tönkretenné a szerkezetét. Igazából még a legnagyobb pálinkafőzdék kínálatában sem találunk fahordós érlelésű őszibarack párlatot. Nekünk, ezt a mesterséget kicsiben művelve sokkal kevesebb lehetőség áll rendelkezésünkre technikailag, mind anyagilag, viszont az az előnyünk, hogy sokkal közelebb élünk a természethez, mint azok az emberek, akik a csúcsra értek. Józan paraszti gondolkodásra hagyatkozva, sokszor előbbre lehet jutni, mint a pénzre támaszkodva. A barricolt tölgyfahordós érlelést sikerült úgy megoldanom, hogy közben kizártam az oxigénnel való érintkezést, amely tönkre tenné a párlatunkat. A hordós érlelésnél az is sokszor problémaként merül fel, hogy ha elfogy a párlatunk, mit tegyünk bele, ha sokat használtuk más párlatokkal, akkor azok beépülnek a fa pólusaiba és az új párlatba is belekerülnek. Ha nagy a hordónk, sok oxigén kerül bele, ha túl kicsi sokat kell cserélgetni. És igazából az a legjobb, ha minden új párlat új hordóba kerülne, de bizony ez anyagilag igen nehezen megvalósítható. Sajnos még most is, ma is a legtöbb pálinkafogyasztó, aki magának készít párlatot, nem várja meg a minimum három hónapos érlelési időt, sőt addigra az elkészített pálinkáikat elfogyasztják anélkül, hogy valaha is megtudnák, hogy milyen lehetett volna a legjobb állapotában. Szent Rókus öt évig raboskodott nyirkos börtönben, mire a szentség állapotába került. A mi párlatainknak csupán minimum három hónapra van szükségük arra, hogy belső szerkezetük, aromáik és ízeik összeálljanak, egymásba simuljanak. Itt, innen kérek minden pálinkakészítőt és pálinka fogyasztott, hogy három hónapnál fiatalabb párlatot ne fogyasszon, várja ki türelemmel, hogy az érlelési idő leteljen, a párlat valóban elkészüljön. A fahordós érlelés során azonban fokozottan figyelnünk kell hétről-hétre párlatunk fejlődését, és ízleléssel kell megállapítanunk annak tökéletes harmóniáját. Az enyhén füstöt illat, kiválóan illik az őszibarack aromáihoz.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése