Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2011. január 26., szerda

Árpádházi Szent Margit Gyógylikör



Árpád-házi Szent Margit

Gyógylikőr

(Rosa Canina Essentia)



Receptúra:



1,0 l Rigóvári Merlot száraz rozébor

0,6 kg egybibés galagonya

0,5 kg cukor

1 db narancs

1 db citrom

5 gramm gyömbér

4 gramm szerecsendió

2 gramm vanília

1 gramm sáfrány

2 l eperfahordóban érlelt Királyleányka törkölypálinka (hungaricum)



Elkészítése:

Nagyon fontos, hogy a csipkebogyót azután szedjük le, amikor már több fagy is megcsípte. Gondolom, hogy ez egy kicsit már közhelyes, de érdemes betartani. Ahogyan azt is, hogy alaposan készüljünk fel a bokrok szúrós védekezésére. Amikor sikerült a megfelelő mennyiséget leszednünk fontos, hogy minél hamarabb történjen meg a feldolgozása. Át kell válogatni a hibás, rothadt szemektől, majd alaposan meg kell mosni. Mosás után következhet a szár és a bogyók végeinek lemetszése. E likőr esetében nem kell a belső magrészeket eltávolítani, mert ha alaposan megérett a bogyó a magoknak később szerepe lesz a likőr ízében. A következő lépésben kétszer ledaráljuk a bogyókat, így finom piros masszát kapunk. Erre a masszára ráöntünk 1 l merlot rozébort és feltesszük a gázra melegedni. Itt ismét egy nagyon fontos részhez érkezünk nem szabad túl melegítenünk a masszánkat, mert a c vitamin tartalom 40 fok felett elillan a csipkebogyóból és köztudottan a bornak sem tesz jót, ha felforralják. Ehhez a mennyiséghez 0,5 kg cukrot rakunk hozzá és azt elkeverjük benne. A meghámozott narancsot és citromot feldaraboljuk és belenyomjuk a masszába. Ekkor már csak a megfelelő fűszereket kell hozzá kevernünk: 5 gramm gyömbér, 4 gramm szerecsendió, 1 gramm sáfrány, 2 gramm vanília. A masszánkat megfelelően összekeverjük és hagyjuk kihűlni. Amikor ez is megtörtént természetesen légmentesen lezárva ráöntjük a 2 liter eperfahordóban érlelt Királyleányka törkölypálinkánkat, amely igazi hungarikum. Ezután az érlelés időszaka következik, amelyre azért szánjunk rá legalább 30 napot. Nincs más dolgunk ekkor már, hogy az üvegből kiöntött likőrünket megszűrjük és alaposan kipréseljük, lecsepegtetve abból a párlatunkat. Szükség esetén kétszer is megszűrhetjük, majd ízlés szerint 3 dl-es, vagy 5 dl-es üvegekbe töltjük. A visszamaradó sűrű masszára még egy alkalommal önthetünk pálinkát, de ekkor már csak 1 – 1 litert. Rendkívül fontos, hogy a likőrünket hideg, sötét helyen tartsuk és felszolgálásánál is figyeljünk arra, hogy az 12 C foknál ne legyen semmi esetre sem melegebb. A másik fontos tudnivaló, hogy likőrt is, mint minden italt speciálisan erre a célra készült poharakban szolgáljuk fel, a helyes hatás elérése érdekében. A likőrt is apró kortyokban fogyasszuk, kis mennyiségben kiélvezve annak minden pillanatát. Ne feledjük el soha, hogy milyen célt szolgál a fogyasztása. E likőr esetében ez különösen betartandó: gyermekek, állapotos hölgyek egyáltalán ne fogyasszák!


Felhasználása:


Szinte minden egyes likőrfajta keletkezésének sok évszázados, viszontagságos története van, a likőrgyártásban meghatározó szerepet játszó szerzetesrendek receptjeit pedig napjainkban is a legnagyobb titok övezi. Az egyes likőrfajták története legalább olyan tiszteletreméltó, mint a konyaké vagy a skót whiskyé. Ez a likőr bencés hagyományokra épülő ital, amely akár igazi Hungarikumnak is nevezhető mivel a benne megtalálható anyagok 95% magyar. A likőrfajták közül ezt az esszenciát a gyógylikőrök közé sorolhatjuk és azon belül is a finom likőrök közé. A csipkebogyó tartalmazza a legtöbb C-vitamint az összes vad és kerti gyümölcs közül, sőt C-vitamin-tartalma tízszer nagyobb a citroménál. Már az ókori népek is felismerték gyógyító hatását, főként a sorvadásos betegségek ellen. A C-vitamin fokozza a szervezet ellenálló-képességét, a flavonoidok gyulladásgátló és antibiotikus immunerősítő hatást fejtenek ki, a pektinek pedig segítik az emésztést. A bogyóból készített gyógylikőr influenzás időszakban, meghűléses megbetegedések idején rendszeresen fogyasztandó. Ismeretes gyógyhatása vese- és hólyagbántalmakra, bélhurut és hörghurut esetén. Emésztést javító hatása közismert, gyenge vizelethajtó tulajdonságú. A csipkebogyó készítmények jól használhatók erősítő, üdítő és élvezeti célokra is. Ízjavító hatása miatt gyógynövény-keverékekben, gyümölcs-teákban széles körben alkalmazzák. A narancs, és a citrom a magas vitamin tartalmat képesek még pluszban az italban produkálni. A vanília, jelentős nyugtató hatással rendelkezik, de besegít az emésztőrendszer működésébe is. A gyömbérnek pikáns íze van, kicsit nehéz is, de a keleti édességekben elmaradhatatlan, így itt szintén jól harmonizál ebben az esszenciában. A sáfrányt nem hiába nevezik vörös aranynak, ugyanis a világ egyik legrégibb kultúrnövénye és egyben a legdrágább fűszere. Ettől a ténytől azért ne ijedjünk meg, ugyanis minimális mennyiség is elég ahhoz, hogy az italnak színt és ízt adjunk vele. A szerecsendió nem csupán sajátos íze, de bódító, izgató hatása miatt is különleges. Afrodisztikus jellegét elsősorban a magban található illóolajnak tulajdonítják, hírnevét szerte Ázsiában és Európában ezeknek a mámort és nemi izgalmat keltő anyagoknak köszönheti. Tehát azt hiszem, hogy ebben a likőrben megtalálható gyógynövények igazán jól illeszkednek egymáshoz, jól kiegészítik egymást, mint aromában, mint illatanyagokban, hatásaikban pedig nem rombolják egymást, hanem kiválóan segítik, felerősítik azokat az emberi szervezet védelmében, illetve helyreállításában. A megfelelő eredmény és hatás eléréséhez azért a rendszeres, kismennyiségű fogyasztása javasolt, akár önmagában lefekvés előtt, akár teába csepegtetve.

Jó egészségét kívánok a fogyasztásához!


1 megjegyzés:

  1. Tisztelt Kolléga!

    Szeretném elkészíteni ezt a különleges likőrt. A receptből viszont kimaradt, hogy mennyi csipkebogyó mennyiség szükséges. Ha kérhetem megadná mennyi csipkebogyó kell a fent írt receptúrához? Köszönöm.

    VálaszTörlés