502.
2014/0219
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Naspolyás Alma
üvegben érlelve
Igen nagy köddel, elég sejtelmesen indult ez a nap,
de aztán a nap is kisütött rövid időre, így jobb kedvűen ment a munka mind a
szőlészetben, mind a pálinkafőzdében. A szerdai nap, pedig egyébként is a
kedvenc napjaim közé tartózik, mert ilyenkor általában esténként egy-egy jó
focimeccset is megnézhet az ember. A mai napnak azonban az is különlegessége
volt, hogy a zsuzsannák ünnepelték névnapjukat. A népi
hiedelem szerint, ha ezen a napon megszólal a pacsirta, akkor közel a tavasz.
De azt is megfigyelték felmenőink, hogy ha ezen a napon csorog az eresz, akkor
az, jó termést ígért. Jó idő esetén elkezdték a trágyát széthordani, és
megkezdték a szántó-vető munkák előkészületeit. Ebből kiindulva füleltem is a
szőlőben, és valóban a sok madár csivitelése közben a pacsirta hangja is
felcsendült. Arra, pedig már nyilvánvalóan rájöttek, akik rendszeresen követik,
olvassák írásaimat, hogy ma a két napja megkezdet almás naspolya pálinka család
harmadik tagja következik még pedig az ágyas változattal. Itt azért még néhány
gondolatot közreadnák a naspolyával kapcsolatban. Május közepén nyíló virágai
egyesével, néha párosával helyezkednek el, rövid nyélen, 5 fehér sziromlevéllel
és a környező fiatal levelekkel közrefogva. Rengeteg porzólevele van, portoka
sötétvörös. Öntermékeny. A 2–3 cm hosszú, kemény almatermés a vacokból
fejlődik, jellemző rá a besüllyedt csúcs körül koronaszerűen kiálló öt
csészelevél-maradvány. Gyümölcse nagyon mutatós, szabályos körte alakú.
Hosszúsága (40-45 mm) nagyobb, mint a szélessége. Tömege közepes (22-30 g). A
termés halványan barnászöld, majd megbarnul, csak az erős fagy puhítja ehetőre.
Magjai kemények. Magas csersav tartalma a kártevőktől, és a betegségektől
megóvja. Termőrügyei a vesszők csúcsán állnak, ezért a vesszőit nem szabad
metszeni. Ez a gyümölcs beltartalmával erősíti a csontot. Vashiány esetén is ajánlott
fogyasztása! Antioxidáns tartalmánál fogva serkenti természetes védekező
rendszerünket. Élelmi rostjai lassítják a szénhidrátok emésztését és
felszívódását; tehát mérsékelik a vércukorszint étkezést követő hirtelen
emelkedését. Ebbe a párlatba nem nyers gyümölcsöt, hanem az aszalványát
helyeztem bele, amelytől bronzsárga színt nyert az ital, és zamataiban édeskés
árnyalattal gazdagodott. Ezt az italomat ajánlom azoknak, akik csontjaikat
szeretnék edzeni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése