Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. február 19., szerda

Naspolyás Alma Ágyas Párlat 2014.



502.

2014/0219


AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS



  Naspolyás Alma
  üvegben érlelve
 
 
 
 
 Igen nagy köddel, elég sejtelmesen indult ez a nap, de aztán a nap is kisütött rövid időre, így jobb kedvűen ment a munka mind a szőlészetben, mind a pálinkafőzdében. A szerdai nap, pedig egyébként is a kedvenc napjaim közé tartózik, mert ilyenkor általában esténként egy-egy jó focimeccset is megnézhet az ember. A mai napnak azonban az is különlegessége volt, hogy a zsuzsannák ünnepelték névnapjukat. A népi hiedelem szerint, ha ezen a napon megszólal a pacsirta, akkor közel a tavasz. De azt is megfigyelték felmenőink, hogy ha ezen a napon csorog az eresz, akkor az, jó termést ígért. Jó idő esetén elkezdték a trágyát széthordani, és megkezdték a szántó-vető munkák előkészületeit. Ebből kiindulva füleltem is a szőlőben, és valóban a sok madár csivitelése közben a pacsirta hangja is felcsendült. Arra, pedig már nyilvánvalóan rájöttek, akik rendszeresen követik, olvassák írásaimat, hogy ma a két napja megkezdet almás naspolya pálinka család harmadik tagja következik még pedig az ágyas változattal. Itt azért még néhány gondolatot közreadnák a naspolyával kapcsolatban. Május közepén nyíló virágai egyesével, néha párosával helyezkednek el, rövid nyélen, 5 fehér sziromlevéllel és a környező fiatal levelekkel közrefogva. Rengeteg porzólevele van, portoka sötétvörös. Öntermékeny. A 2–3 cm hosszú, kemény almatermés a vacokból fejlődik, jellemző rá a besüllyedt csúcs körül koronaszerűen kiálló öt csészelevél-maradvány. Gyümölcse nagyon mutatós, szabályos körte alakú. Hosszúsága (40-45 mm) nagyobb, mint a szélessége. Tömege közepes (22-30 g). A termés halványan barnászöld, majd megbarnul, csak az erős fagy puhítja ehetőre. Magjai kemények. Magas csersav tartalma a kártevőktől, és a betegségektől megóvja. Termőrügyei a vesszők csúcsán állnak, ezért a vesszőit nem szabad metszeni. Ez a gyümölcs beltartalmával erősíti a csontot. Vashiány esetén is ajánlott fogyasztása! Antioxidáns tartalmánál fogva serkenti természetes védekező rendszerünket. Élelmi rostjai lassítják a szénhidrátok emésztését és felszívódását; tehát mérsékelik a vércukorszint étkezést követő hirtelen emelkedését. Ebbe a párlatba nem nyers gyümölcsöt, hanem az aszalványát helyeztem bele, amelytől bronzsárga színt nyert az ital, és zamataiban édeskés árnyalattal gazdagodott. Ezt az italomat ajánlom azoknak, akik csontjaikat szeretnék edzeni. 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése