Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. február 20., csütörtök

Viaszszilva Érlelt Vadgyümölcs pálinka 2014.



503.

2014/0220


AQUAVINICUM

ÉRLELT

VADGYÜMÖLCS



  Viaszszilva
  viaszszilvafával érlelve
 
 
 
 
 Újabb esős éjszaka után vagyunk, így aztán hajnalban, amikor a farkasdi szőlőbe indulunk már nincs akadálya annak, hogy szőlőt metszünk. Viszont a körülmények éppen emiatt azért elég vizesek voltak. Azután persze a főzdében is megjelenek, ahol egy kedves jó barátunk Fazekas István vörös törkölyét főzőcskézzük. Délután aztán megfordulok Baján is, ahol leadom a rendezvényirodában a pálinka mintáinkat, hogy a hétvégi versenyen megmérettessük azokat. Természetesen az erre a napra jutó pálinkámat is elkészítettem, ami nem volt nehéz, hiszen már régen ledesztilláltam, és csak most került lajstromba. Ha már az elmúlt napokban olyan különlegességekről írtunk beszéltünk, mint a naspolya, így ehhez a sorhoz méltó folytatás a viaszszilva érlelt pálinkánk. Pár hónappal ezelőtt már készítettem belőle egy likőrt, így most a saját fájával történő érlelést is sikerült megvalósítanom, mert kint a szőlőben megkerestem a fáját, és szereztem belőle a pálinkába. Ennek a vadszilvának az az érdekessége, hogy elég sok terem belőle vadon, és látványos is az utak mentén, mégis csak kevesek figyelmét kelti fel. A faiskolák az alapfajt mirabolán szilva néven alanynak szaporítják. Sokféle csonthéjas gyümölcsfát, díszfát és díszcserjét szemeznek rá. Zöldesfehér virágú, tövises bokorfa. Termése gömbölyű, lédús, sárga színű, édeskés-savanykás ízű. Akár kompótnak is alkalmas, de főleg pálinka készítésére használják. Héja vékony, húsa tömött, illatos, bő levű, cukros, magvaváló,  zamatos. Korán és bőven terem. Melegebb vidékeken már július második felében érik. Hazánkban senki nem termeszti, mégis mindenütt terem. Őshazája Kis-Ázsia, a Bosporus és a Fekete-tenger közti vidék. Franciaországban Lorraine régióban évente 15.000 tonna mirabellát termesztenek, amely a világtermelés 70%-át adja. A Mirabelle de Lorraine márkanév, amely jó minőségű viaszszilvát takar, átlagosan 22 mm átmérővel. Két fajtáját különböztetik meg termőhely szerint: Metzben kisebb, puhább és kevésbé édes terem, ebből inkább lekvárt főznek. Nancyban nagyobb, édesebb és keményebb, amelyet főleg nyersen fogyasztanak. Az édesebb fajtákból lekvárt főznek, süteményt sütnek, de bort, brandyt és pálinkát is készítenek belőle. Így én is arra biztatnám a pálinka kedvelő közönséget, hogy szedjék ezt a vadgyümölcsöt, mert meghálálja a belőle készített ital.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése