503.
2014/0220
AQUAVINICUM
ÉRLELT
VADGYÜMÖLCS
Viaszszilva
viaszszilvafával érlelve
Újabb esős éjszaka után vagyunk, így aztán
hajnalban, amikor a farkasdi szőlőbe indulunk már nincs akadálya annak, hogy
szőlőt metszünk. Viszont a körülmények éppen emiatt azért elég vizesek voltak.
Azután persze a főzdében is megjelenek, ahol egy kedves jó barátunk Fazekas
István vörös törkölyét főzőcskézzük. Délután aztán megfordulok Baján is, ahol
leadom a rendezvényirodában a pálinka mintáinkat, hogy a hétvégi versenyen
megmérettessük azokat. Természetesen az erre a napra jutó pálinkámat is
elkészítettem, ami nem volt nehéz, hiszen már régen ledesztilláltam, és csak
most került lajstromba. Ha már az elmúlt napokban olyan különlegességekről
írtunk beszéltünk, mint a naspolya, így ehhez a sorhoz méltó folytatás a
viaszszilva érlelt pálinkánk. Pár hónappal ezelőtt már készítettem belőle egy
likőrt, így most a saját fájával történő érlelést is sikerült megvalósítanom,
mert kint a szőlőben megkerestem a fáját, és szereztem belőle a pálinkába.
Ennek a vadszilvának az az érdekessége, hogy elég sok terem belőle vadon, és
látványos is az utak mentén, mégis csak kevesek figyelmét kelti fel. A faiskolák az alapfajt mirabolán szilva néven
alanynak szaporítják. Sokféle csonthéjas gyümölcsfát, díszfát és díszcserjét
szemeznek rá. Zöldesfehér virágú, tövises bokorfa. Termése gömbölyű, lédús,
sárga színű, édeskés-savanykás ízű. Akár kompótnak is alkalmas, de főleg
pálinka készítésére használják. Héja vékony, húsa tömött, illatos, bő
levű, cukros, magvaváló, zamatos. Korán és bőven terem. Melegebb
vidékeken már július második felében érik. Hazánkban senki nem termeszti, mégis
mindenütt terem. Őshazája Kis-Ázsia, a Bosporus és a Fekete-tenger közti vidék.
Franciaországban Lorraine régióban évente 15.000 tonna mirabellát termesztenek,
amely a világtermelés 70%-át adja. A Mirabelle de Lorraine márkanév, amely jó minőségű viaszszilvát
takar, átlagosan 22 mm átmérővel. Két fajtáját különböztetik meg termőhely
szerint: Metzben kisebb, puhább és kevésbé édes terem, ebből inkább lekvárt
főznek. Nancyban nagyobb, édesebb és keményebb, amelyet főleg nyersen
fogyasztanak. Az édesebb fajtákból lekvárt főznek, süteményt sütnek, de
bort, brandyt és pálinkát is készítenek belőle. Így én is arra biztatnám a
pálinka kedvelő közönséget, hogy szedjék ezt a vadgyümölcsöt, mert meghálálja a
belőle készített ital.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése