505.
2014/0222
AQUAVINICUM
ÉRLELT
VADGYÜMÖLCS
Kékfrankos mustos Kökény
szilvafával érlelve
Nem mondhatnánk, hogy ez a nap valami jól indult
volna, hiszen a végeláthatatlan eső felhők szürke tömege, nyirkos, nedvessége
bújt be, mindenűvé. Pincészetünknek mozgalmas napja volt ez a szombati, de
inkább a délutáni, esti órákban. Így a délelőttöt nyugodtan szentelhettem
borainknak, pálinkáinknak. Ennek eredményeként a tegnapi napon bemutatott
pálinka érlelt változatát is elkészítettem. Ez persze nem okozott különösebben
komoly feladatott, hiszen csupán élő szilvafát kellett chippé alakítanom és az
italba elhelyeznem, hogy három hónapos érlelést követően nemcsak színében,
hanem zamataiban is jó ital születhessen. Azért választottam a szilvafát ezen
érleléséhez, hiszen rokonságban áll a kökénnyel, így hasonló aromákkal, és
nedvekkel bír, mint az, viszont a saját fájánál sokkal értékesebb, nemesebb
nedvkeringés folyik szöveteiben. A szilvafa különben is hazánk egyik legelterjedtebb gyümölcsfája,
szinte nincs olyan kert, ahol ne volna megtalálható. Hűvösebb és melegebb
hőmérsékletű területeken egyaránt jól terem. A talajjal szemben sem igényes.
Viszonylag kevés gondozás mellett is bő termést hoz. A kökénnyel szemben nem
vadon terem, hanem gondos tenyésztés eredményeként nőnek az ég felé. Mi a
jellemző a szilva fájára? A szilvafa közepes magasságú. Egyenes törzsét sima, szürkésfekete kéreg borítja.
Koronája nem terebélyes, inkább felfelé törő. Gyökérzete a felszín közelében hálózza be a talajt. A szilvafa csak közepesre
növő fa, könnyen szaporodik gyökérsarjakkal, mint egyes meggyfajták. Gondozást
nem kíván, nem ad nagy árnyékot, elég bőven terem, kártevőkre nem kényes, ezért
került kerítésekbe, mezsgyékbe, kaszálók, szállások, kertek szélébe, utak
mellé, szőlők közé és köré is, de legnagyobb számmal folyóink mentén az árteres
ligetekben találjuk, valóságos erdőket alkotva: a Dráva mentén, Szerémségben,
Szatmárban a Szamos és Tisza mentén, a Duna mentén, valamint hegyvidékek
nyirkos völgyeiben. De a természet bennünket Sárközben élőket is elkényeztet
szilvafák tekintetében. Amikor a
pálinka elkészül, háromhónapnyi időre van szüksége ahhoz, hogy letisztuljon. A
letisztulás azt jelenti, hogy lágyabb, kevésbé "karcos" lesz
fogyasztásakor a pálinka és az adott gyümölcs illata, íze tökéletesen
megmutatkozik a pálinkában. Így legyen!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése