Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. február 18., kedd

Naspolyás Alma Érlelt Gyümölcs Pálinka 2014.



501.

2014/0218


AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS



  Naspolyás Alma
  naspolyafával érlelve
 
 
 
 Az eső legalább reggelre elállt, de ettől még sokkal több jót nem nagyon lehetett elmondani erről a napról, amely mind hangulatában, mind történéseiben inkább csütörtökire hasonlított. Kicsit viccesen gondoltunk vissza a tegnapi napra, amikor is az Agrárkamara élelmiszeripari osztályának alakuló ülésére mentünk, és bizony a több száz regisztrált tag helyett heten - nyolcan lehettünk a teremben. Érdekes módon 25 év telt el lassan a rendszerváltás óta, de az agráriumból élők képtelenek voltak maguknak egy hathatós érdek képviseletet összerakni. Mi pálinkások is csak ketten voltunk a Brill Pálinkaházzal karöltve. Visszatérve a tegnap elkezdet ital családunk második tagjához, amely az érlelt kategóriából kerül ki. Különleges növény, amely minden bizonnyal Közép-Ázsiából, a Kaukázus lejtőiről származik, a Fekete-tenger part vidékén még vadon növő példányai is megtalálhatóak. Hazánkba úgy vélik, hogy olasz közvetítéssel került, és innen északabbra lévő országokban nemigen terem meg. Rómában a makedón háború után honosodott meg. A természettudós Plinius nevezte el Mespilusnak. A kontinensen minden bizonnyal a római légiók terjesztették el. A katonák a sokáig eltartható gyümölcsöt vitték magukkal a provinciákba, vonulásuk mentén – szándékosan vagy merő véletlenségből – naspolyafácskák sarjadtak ki a földből. Arra nézve sajnos nincs adatunk, hogy hazánkban mikor honosodhatott meg. Mindenestre egy 1410-es magyar szójegyzék már említi. Lehet, hogy a római légiók hagyatéka volt, de lehet, hogy csak jóval később került a Kárpát-medencébe. 50 évvel ezelőtt a naspolya még olyannyira ismert volt egész Európában, hogy a régi kertészetről szóló könyvekben még őshonos gyümölcsként szerepelt. Értékes tápanyagtartalma ellenére azonban mellőzött és ritkán fogyasztott gyümölcsünk. A naspolya kellemes, jellegzetes ízű, édes. Nagyobb mennyiségben tartalmaz értékes tápanyagokat, ezért különösen tápláló gyümölcs. Sok élelmi rost (pektin) található benne. Nyersen fogyasztva a héját le kell húzni és a gyümölcs húsát, a magokat nem, ki lehet kanalazni. Amennyiben a gyümölcshúst rövid ideig főzzük, tovább sűrűsödik, sült húsok mellé tálalható. Ebben az esetben értékes vastartalma jobban hasznosul a szervezetben. A kéreg főzetét a népi gyógyászatban vérzések csillapítására, a magvak főzetét, pedig vesekő elhajtására alkalmazták.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése