500.
2014/0217
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Naspolyás Alma
üvegben érlelve
Hát ismét elkezdődött egy újabb hét, vagyis hétfő
van. A bajt tetézni még az eső is megérkezett ismét. Mindez azonban nem volt
elég ahhoz, hogy a hangulatunkat elrontsa, hiszen egy elég szép jubileumhoz
érkeztünk. Hat év alatt elkészítettük az ötszázadik italunkat, ami azt hiszen,
hogy elég szép kerek számnak számít, és, ha úgy adódik, és kedvünk van, van
miből válogatnunk, ha éppen valamit kóstolni szeretnénk. Nem csak fajta
választékban széles a repertoárunk, hanem immár évjáratonként is tudunk
változatosságot felmutatni, ami garantálja azt, hogy nem lehet unalmas egy-egy
pálinkakóstoló. Érdekessége ennek a hivatásnak, hogy még ezek után is tudunk
újat, újabbat felmutatni és felkutatni a kedves hallgatóknak, olvasóinknak. Így
nem csak új hetet kezdtünk, hanem egy új párlat családot is szeretnék
bemutatni, felvezetni a kedves érdeklődőknek. Mielőtt elárulnám, hogy milyen
gyümölcsből készült pálinka következik még elmondanám, hogy igyekeztem
körüljárni a témát és az ország pálinkapalettáját átnézve sem találtam ilyen
pálinkát. Ennek nyilvánvalóan azért több oka is van. Egyrészt olyan gyümölcsről
van szó, amely eléggé feledésbe merült hazánkban, másrészt olyan gyümölcsről,
amely sem illataiban, sem zamataiban nem túl karakteres, vagyis senki nem
erőlködött azzal, hogy ebből italt készítsen. Talán ezen okot is figyelembe
véve nekem is meg kellett volna fontolnom a létrehozását, de úgy gondoltam,
hogy a sikertelenség, a kudarc éppen olyan fontos, mint a siker, és ezt ne én
döntsem el, hanem döntsék el azok, akik megkóstolják ezt. Most már elárulhatom,
hogy a közönséges naspolyáról van szó. Ez a gyümölcs az almafélék családjába
tartózik, de különleges formája, íz világa különcé teszi még a rokonai körében
is. Ráadásként talán az utolsó gyümölcs, amely beérik kertjeinkben. A fa maga
látványra is szép, főleg mikor csüngenek rajta a gyümölcsei, egy kedves bajai
barátom fájáról cefréztem le a gyümölcsöket, amelynek feldolgozása azért nem
hagyományos módszerekkel történik meg. A naspolya különösen gazdag vitaminokban, még az almánál is több
C-vitamint tartalmaz. Ezen kívül, pedig magas a szénhidrát és a pektin tartalma
is. A pektinnek főleg a vér koleszterinszintjének csökkentésében van nagyon
fontos szerepe. Ráadásul a pektin a bélbe kerülve védőréteget alkot a
nyálkahártyán, így a különböző bélrendszeri problémákon is segíthet. Ezek
megelőzésére bátran merem ajánlani.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése